E-bokens framsteg lever lite i skuggan av ljudbokens massiva genomslag. Ljudboken är folklig i dag och nya författare etablerar sig tack vare den växande digitala delen av bokbranschen. Petronella Simonsbacka är författare och journalist samt driver den nystartade tidskriften Kulturopportunisten. Hon har gett ut flera böcker både som ljudbok och e-bok. För henne är e-boken otroligt viktig i dagens bokbransch och hon anser att den är lite underskattad. Ljudboksformatet är fantastiskt, men det är inte det enda digitala format som är på stark frammarsch. Hon vill därför dela med sig av sin erfarenhet och berätta om e-bokens fördelar.
Programmering för teknikrädda

Petronella Simonsbacka har skrivit en fackbok och gett ut den som e-bok, genom BoD. Titeln, ”Programmering för humanister”, handlar om att våga ta första steget för att lära sig att programmera. Boken vänder sig till den som tycker att programmering är alldeles för krångligt, omöjligt att lära sig och för svårt för att det ens ska vara värt att försöka. Hennes bok syftar specifikt till att slipa ned tröskeln, att få teknikrädda att våga börja koda. Tanken är att läsaren deltar, tycker det är löjligt buslätt och får bättre självförtroende, kanske rentav en längtan efter att lära sig mer.
Faktaböcker ökar stort
Ökningen av e-böcker som Förläggarföreningens statistik visar, består till stor del av faktaböcker. En stor fördel med att skriva faktaböcker specifikt för e-boksformatet, är att längden inte spelar något roll. När man köper en pappersbok förväntar man sig att den ska ha en viss volym. Vi bedömer vanliga böcker efter tjocklek och tyngd. E-böcker kan vara hur korta eller hur långa som helst. I vissa fall är en rejält tilltagen volym en fördel, om det exempelvis rör sig om ett uppslagsverk. I andra fall kan det vara viktigare att boken är skriven på ett lättillgängligt sätt, att man snabbt hittar det man söker efter. Principen är ju att kunden köper en faktabok i ett visst ämne för att lära sig något nytt. Om man kan göra det på ett enkelt sätt, vilket man kan med en e-bok, så är det en fördel.

Dela med dig av din expertis

Kanske kan du något som du borde dela med dig av? Något som andra gärna vill lära sig? Då borde du fundera på att skriva en e-bok. Faktaböcker har lång livstid på den digitala hyllan. Den kan ligga där för evigt i väntan på någon som behöver lära sig att sy ett gosedjur, odla tropiska frukter och grönsaker eller i princip vad som helst. Att skriva en fackbok om din expertis är ett utmärkt sätt att markandsföra dig själv och att föra vidare dina kunskaper till andra.
E-boken har många fördelar
Petronella Simonsbacka tror att e-boken har växt ännu mer under 2019. E-böcker är lätta att bära, billiga och miljövänliga. Det är starka fördelar. Men just att formatet lämpar sig så väl för korta som långa faktaböcker tror Petronella är ett ännu starkare argument. E-boken kommer att öka i popularitet. E-böcker som lär ut något specifikt ligger i tiden. Det är populärt i dag att ta ansvar för sitt eget lärande. Vi lär inte bara i olika typer av skolor, vi googlar, ser på Youtube, köper webbkurser etc. Ljudböcker är populära för nöjeslyssning, de konkurrerar med filmer och tv-serier. E-boken som nytt epicentrum för korta faktaböcker fyller ett helt annat syfte och lämpar sig mycket bättre i text än i ljud. Det tar nämligen kort tid att skumma en text och lång tid att lyssna på samma textmassa uppläst. Att lyssna på en kort faktabok är alltså tämligen ineffektivt, jämfört med att konsumera samma material som e-bok.

Petronella berättar

”Jag valde att skapa e-boken ”Programmering för humanister” här på BoD, för att det var enkelt. Man kan skriva kapitel för kapitel direkt i mallen, vilket gjorde mig platsoberoende. Det spelade ingen roll var jag befann mig eller om jag hade min egen dator med mig. Det var bara att logga in och fortsätta från skolan, biblioteket eller var jag nu råkade befinna mig. När jag var klar valde jag att publicera och ett par dagar senare fanns boken att köpa både i svensk och utländsk nätbokhandel, utan att jag behövde göra något annat än att fokusera på att skriva. ”Programmering för humanister” är min första korta faktabok, men definitivt inte min sista. Jag tycker också mycket om att läsa den typen av böcker själv.”
Mer information på Petronellas webbsida.
Hej, jag är inte nån fena på detta, men undrar över priser. Rätta mig om jag har fel.
Det kostar 30-60 kr att ladda ner en e-bok, medan månadspriset hos ett ljudboksförlag är ca 160-200 kr/mån, och då hinner man ladda ner flera böcker under en månad…
Hej!
I din kommentar så jämför du två helt olika saker. Om du laddar ner en bok för ca. 30 kr så innebär det att du köper den medans den månadskostnad som du hänvisar till är en utlåning.
Det är ett abonnemang som du betalar varje månad för att få låna böcker och e-böcker, men du köper dem inte.
Hälsningar
Linda/BoD