Våra BoD-författare hyllas på Världsbokdagen!

På Världsbokdagen den 23 april uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap.

På Världsbokdagen uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Dagen instiftades av Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter. Målet med Världsbokdagen är också att visa att böcker kan användas som ett verktyg för att kämpa för frihet, fattigdom, sammanhållning och fred.

Det är ett symboliskt datum inom litteraturvärlden eftersom det även är minnesdag för Cervantes, Shakespeare och Inca Garcilaso de la Vega. I år uppmärksammas särskilt Shakespeare den 23 april eftersom det är 400 år sedan han avled. Enligt Shakespeare själv så kan boken motverka ”människans förbannelse – dårskap och okunnighet”.

Bokens dag är även rosens dag. Idén om en bok och en ros kommer ursprungligen från Katalonien, där man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet Sankt Görans dag genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka.

Unesco plockade upp idén 1995, och utlyste dagen till den officiella dagen för boken, alla författare och upphovsrätten.

UTLOTTNING

Vi på BoD vill lyfta fram bokens och rosens dag genom att hylla våra BoD-författare. Budskapet på bokens dag är att sprida idéer och kunskap mellan människor, så kanske vill du ge bort några av dina böcker till vänner och bekanta?
Vi vill därmed ge dig chansen att vinna 10 exemplar av din egen BoD-bok och har förberett en liten utlottning.

SÅ HÄR KAN DU DELTA

För att delta i utlottningen vill vi att du motiverar hur du med hjälp av din bok kan sprida kunskap, inspirera andra, skapa glädje eller väcka läsarens känslor. Skriv din text och boktitel med max. 250 tecken, som kommentar i detta blogginlägg, senast den 23 Maj 2018.

 Tävlingsvillkoren för utlottningen finner du här.

Kommentarer

  • Den stängda dörren. Handlar om att finna kärleken fast man är över 50 år. Att våga tro på livet igen efter en utbrändhet och även om den hjälpen vi kan få från andra sidan. En bok som handlar om vardag och fest, där man både kan känna igen sig men också önska sig dit. I boken om Karin finns även en lite gåta i Agatha Christie-anda. En må bra bok som gjord för en skön stund i soffhörnet.

  • ’Gebbes egen ton’ är skriven i ren inspiration. Jag har aldrig tidigare tänkt skriva en bok. Men frågan om vad musik gör med oss, vad ljud gör med oss malde runt i mitt huvud och så dök grodan Gebbe upp i min fantasi. Han är en ung groda, ett barn, som upplever hur ljud påverkar hans känslor. Han är också en glad groda som älskar att hoppa och simma vackra figurer. Han lekte i mina tankar och fick mig att hitta på små musiklekar. Jag hoppas att du börjar leka med ljud på samma sätt. För jag är övertygad om att du, genom att leka upptäcker ditt eget ljud och vad det har att säga dig. Du upptäcker en bit av vem du är. Eftersom jag älskar färg lika mycket som musik blev det så att Gebbes älsklingsleksak, en sorts boll, inte bara ger ljud ifrån sig utan också skiftar färg i takt med att Gebbes humör skiftar. Du kan ju rita en boll själv om du vill och färga den precis så som du känner. När du är ledsen kanske den blir svart och grå. När du är glad kan den få färger och mönster som uttrycker ren uppsluppenhet. Det finns inga fler gränser än bollens omkrets. Eller vill du gå utanför? Det bestämmer du. Jag hoppas att min inspiration kommer att inspirera dig, att du upptäcker saker om dig själv genom att leka med ljud och färg. Jag hoppas att du hittar din egen ton!

  • Blommiga Tapeter.
    En bok om hur viktigt det är med att få personlig assistans när det behövs. Boken handlar om min vän/brukare och hans sista år med ALS. Hur hans positivitet i det hela spelade så stor roll och att han fick bo kvar i sitt hem och få ett liv med hjälp av sina assistenter. Tårar/skratt/vemod/glädje/sorg/kärlek, allt finns med i denna bok som jag skrev med hjälp av alla mina anteckningar under åren jag fick äran att vara med honom.

  • Tack till er som var med i utlottningen. Vi informerar vinnaren per mejl.

    Hälsningar
    Linda / BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält