Planera dina event inför 2018

Ett effektivt sätt att synas bland dina läsare är att knyta nya kontakter inom bokbranschen och medverka i olika event och evenemang. BoD ger dig…

För att nå framgång med din bok så krävs en del planering under hela bokprocessens gång. Aktiv marknadsföring och att bygga upp ett nätverk genom olika kanaler är otroligt viktigt för att nå dina läsare. Bestäm i god tid vem din målgrupp är, bygg upp ditt författarnamn som varumärke, skapa en egen webbsida innehållande en blogg där du är aktiv, skapa konton i olika sociala medier såsom Facebook, Twitter, Instagram, etc. för att kommunicera med dina läsare och kontakter, planera aktiviteter och eventuella kampanjer, kontakta media, bibliotek och bokhandlar, samarbeta med författarkollegor etc.

Ja, listan kan bli väldigt lång och det är bara fantasin som sätter gränser. Du väljer självklart vad som känns viktigt och rätt för dig, men ju mer aktiv du är, ju större möjligheter har du med din bokutgivning. Varje år händer mycket i vårt avlånga land inom bokbranschen. Att vara med på utställningar, evenemang, mässor, kurser och konferenser, där kan du presentera din bok och dig själv som författare, hjälper dig att nå ut inom bokbranschen.


Här ger vi dig lite tips inför 2018!


Januari

26 Januari: Författardagen (Stockholm)
Författarcentrum Öst arrangerar Författardagen den sista fredagen i januari varje år. I år möter du 16 spännande författare.


Februari

2–4 februari: Smålands litteraturfestival (Nässjö, Jönköping och Värnamo)
Smålands Litteraturfestival, Smålit, blir varje år en stor succé. Den hölls för första gången 2016 i Jönköping och förra året i  Jönköping och Värnamo. Eventet har i år växt till en tredagarsfestival med inte mindre än 86 programpunkter.

5 februari: Skrivarworkshop (Göteborg)
Susanne Holmgren ger dig nycklar till skrivandets värld och tipsar om hur du kan fortsätta att skriva hemma.

20 februari: Boken 2018 (Stockholm) 
Årets bokbranschseminarium äger rum den den 20 februari på Nalen i Stockholm kl. 13.00–17.00. Seminariet leds av Karin Winther och avslutas med vinmingel i Harlem.


Mars

310 mars: Berättarkraft , Litteratur- och berättarfestival (Blekinge)
Berättarkraft 2018 äger rum i Blekinge och årets tema är skräck. Lördag 3 mars: bokmässa på Blekinge museum i Karlskrona.

1517 mars: Littfest (Umeå)
Littfest i Umeå är den största litteraturfestivalen i norra Norden. Genom seminarier, föreläsningar, utställningar och föreställningar söker de nya former av utbyten mellan författare, förläggare, kritiker och läsare.

1618 mars Winter Word festival (Strömstad)
En festival där det bjuds in kända och intressanta författare och artister.

17 mars: Hemgårdens Bokmässa (Borås)
Syftet är att lyfta fram lokala författare och att skapa intresse för läsande och skrivande.

1718 mars: Krimimessen Horsens (Danmark)
Möt författare, förlag, bokhandlare och andra deckar-intresserade i ”Fængslet” i Horsens.

19–22 mars: Världspoesidagen (Malmö/Lund)
Den 21 mars infaller Världspoesidagen, en hyllningsdag till poesikonsten som instiftades av Unesco 1999. Den firas med en poesifest utspridd på en handfull olika scener i Malmö och Lund. 

20–22 mars: Tidningen vi:s litteraturbåt
Tidningen vi anordnar ett magiskt litteraturdygn. Båtresan går till Åbo tur och retur.

23–24 mars: Poesimässan (Stockholm)
Ett trettiotal förlag och utställare finns på plats och visar upp och säljer böcker och tidskrifter. Cirka trettio programpunkter äger rum under de två dagarna.

24 mars: Bokmässan Dalarna (Falun)
Bokmässa på Dalarnas Museum i centrala Falun. Här kan du mingla runt bland förlag och författare, lyssna på författaruppläsningar samt föreläsare.


April

7–8 april: Gotlands Bokmässa (Gotland)
Almedalsbiblioteket/biblioteken på Gotland arrangerar bokmässan i samverkan med lokala aktörer.

13–14 april: Stockholms Litteraturmässa (Stockholm)
Mässan blev en stor framgång 2016 och 2017 där ett 60-tal förlag och tidskrifter från hela landet deltog som utställare och besökarna räknades i tusental.

15–20 april: Litteralund (Lund)
Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur och en del av kulturverksamhet i Lunds kommun.

21 april: BoD:s Egenutgivardag (Stockholm)
BoD arrangerar en egenutgivardag för dig som vill fördjupa dig i ditt skrivande och bokutgivning med dess marknadsföring.


Maj

5 maj: Sigtuna Litteraturfestival (Sigtuna)
Lördagen den 5 maj, fylls Sigtuna stad med spännande möten mellan författare och läsare, litterära aktiviteter och god mat. Utöver samtal, föredrag och workshops kan du njuta av Sigtunas vackra miljöer, fina butiker och restauranger.

5
–6 maj: Stockholms internationella seriefestival 2018 (Stockholm)
Eventet bjuder på scensamtal, seminarier, utställningar, filmvisningar, en seriemarknad och workshops i Kulturhuset Stadsteatern. Serieskapare från flera världsdelar gästar eventet.

67 maj: Litteraturkryssning med Birka Cruises (Stockholm)
Stockholmsförfattarna genomför sin andra litteraturkryssning. Steg för steg får du med författardrömmar verktygen som tar ditt manus till utgiven bok. Du får råd om hur du ökar försäljningen och sprider ditt författarskap från föreläsare, erfarna författare och representanter från Egenutgivarna.


Juli

27–28 Juli: Bokdagar i Dalsland (Åmål)
En festival där författare och läsare samlas för att dela med sig av det bästa inom bokbranschen.


Augusti

19 augusti: Världens längsta bokbord (Stockholm)
I samband med Stockholms Kulturfestival i slutet av augusti, dukas Världens längsta bokbord upp på Drottninggatan i Stockholm. Bokbordet tar över Drottninggatan med fler än 600 bokfyllda bord i dubbla rader.


September

6–8 september: Kristianstads bokfestival (Kristianstad)
Författare, förlag, föreningar och privata samlare kommer till stan för att träffa publiken, berätta om sig själva, sitt skrivande samt diskutera aktuella frågor under seminarierna.

19-21 september: Småbus (Småland)
För första gången anordnar SmåBUS en barn- och ungdomslitteraturfestival i hjärtat av Småland.

2730 september: Bokmässan i Göteborg (Göteborg)
Under Bokmässan 2018 får bild och illustration, mediefrågor, mobilisering mot rasism och intolerans stort utrymme.

2730 september: Crimetime (Göteborg)
Festivalen flyttas till Göteborg och kommer att lanseras som Crimetime Göteborg på Bokmässan 2018. En ny satsning att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur


Oktober

10 oktober: ReadMe (Malmö)
README är en nyskapande kultur- och samhällskonferens som varje år samlar 400 personer – men det är också en mötesplats mellan engagerade människor där nya projekt föds.


November

november: Svenska Deckarfestivalen (Sundsvall)
Föreningen har till ändamål att stödja och utveckla intresset för kriminallitteraturen och deckargenren i stort. Datum ännu ej känt.

november: Kronobergs bokmässa (Växjö)
Kronobergs bokmässa är en mötesplats för författare och läsare. Efter 11 år har den blivit en självklarhet i Växjös kulturliv. Datum ännu ej känt.

november: Eyvind 2017 Norrbottens Författar- & Berättardagar (Boden)
En mötesplats där litterära personligheter möter besökare och där aktiviteter varvas med föreläsningar. Datum ännu ej känt.


December

1 december: TellUs, Bok- & berättarmässa (Linköping)
TellUs är en mässa där berättelsen står i fokus. Det är alltså årets innerligaste mötesplats för berättelser.

TIPS!

Författarcentrum, Göteborgs Litteraturhus och Akademibokhandeln lönar det sig att gå in och titta lite då och då, eftersom de anordnar olika aktiviteter inom bokbranschen.

Det händer säkert fler event under året och vi komplettera gärna listan om du tycker något fattas. Skriv gärna en kommentar nedanför i rutan.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält