Benjamin Åberg, 25, från Ljungskile är inte den ende som har lidit av stark ångest, så att den blivit ett hinder för honom i vardagen.
Löparen Benjamin Åberg vill nå unga med psykisk ohälsa med sin debutbok ”Jag sprang ifrån oron”. I boken beskriver han sin väg från panikångest till att bli den engagerade ungdomstränaren han är i dag.
Det som utmärker Benjamin, är att han har skrivit en mycket modig bok om det.
”Det var min terapeut under gymnasietiden som sa att jag skulle skriva ner situationer där jag kände ångest”, berättar Benjamin. Efter ett tag visade Benjamin det han hade skrivit för en vän. Han tyckte att det var bra och uppmuntrade Benjamin att fortsätta att skriva och göra något mer av det.
De första texterna skrevs alltså någon gång runt 2010, men boken kom inte ut förrän 2020. ”Jag har inte skrivit hela tiden”, förklarar Benjamin ”utan mer när jag har haft lust. Mot slutet blev det kanske en kväll i veckan. Men det finns inte en rad i boken som är skriven när det känns trögt!”
Benjamin övervann sin ångest
Att det blev just BoD – Books on Demand, beror på det enkla konceptet. Benjamin utvecklar vidare: ”Ja, jag gav ju ut boken på eget bevåg. Det var så gott som riskfritt ekonomiskt att använda sig av BoD – Books on Demand. Jag behövde inte trycka upp ett visst antal böcker. Det hela var hur smidigt som helst!” Han fick hjälp av sin bror med omslaget och bilderna kommer från en idrottsfotograf.
Reaktionerna på boken har inte låtit vänta på sig. ”Det är många som hört av sig och varit förvånade, över att jag mått så dåligt”, säger Benjamin. ”Jag har alltid verkat öppen och frimodig, inte direkt deprimerad. ” Sveriges största löpartidning Spring – löpning för alla hade en stor artikel om Benjamin. De skrev om hans resa från panikångest till att representera Sverige som löpare.
Föreläsningar om psykisk ohälsa
”Jag har fått förfrågningar om föreläsningar också”, berättar Benjamin. Tyvärr kom Corona-pandemin emellan, så det har inte blivit av än, men det kommer han att ta igen efter pandemin. Benjamin vill föreläsa om psykisk ohälsa och samtidigt vara en förebild som kan ge hopp att ge till ungdomar som brottas med samma problem som han själv gjorde.
Det är viktigt för Benjamin att han kan stå för det han har skrivit även i framtiden. ”Jag vill inte kasta skit”, förklarar han. ”Det finns inte en ond tanke om mina föräldrar, till exempel. De gjorde allt de kunde för att hjälpa mig.” Benjamin tror att det är svårt att förstå ångest och att det är lätt att tänka ”det går väl över”.
Svårt att förstå ångest
Han skriver i boken att han borde ha fått hjälp tidigare. ”Men jag bad inte om hjälp och jag var nog inte tillräckligt tydlig med hur jag mådde”, säger han eftertänksamt. ”Och jag är medveten om att man på den tiden inte pratade lika öppet om psykisk ohälsa som man gör idag. Ibland tänker jag att det är ett mode bland influencers att må dåligt”, skrattar Benjamin, men erkänner att deras öppenhet har bidragit till att det är lättare att prata om psykisk ohälsa idag.
Idag jobbar Benjamin på ett idrottsgymnasium och som ungdomsansvarig i en sportklubb. Han har daglig kontakt med ungdomar och upplever att det är många av dem som kämpar med psykisk ohälsa. ”Eftersom jag själv varit öppen med hur jag har mått, så kommer ungdomarna ofta till mig med sina problem.” Benjamin tycker att klimatet har blivit ännu tuffare nu, än när han själv mådde som sämst. ”Det är tufft med sociala medier till exempel, ungdomar jagar följare och sätter press på sig för att få fler och fler likes.”
Benjamin tror att idrotten kan vara en frizon från jakten på likes, men är också medveten om att tävlingsidrott är prestationsinriktad. ”Friidrott är starkt kopplat till vad du presterar. Det går inte att springa 100 meter utan att mäta tid, även om du bara är sju år.” Benjamins målgrupp med boken ”Jag sprang ifrån oron” är i första hand ungdomar, men han hoppas att även föräldrar och idrottsledare ska läsa den.
Benjamin Åberg
Han marknadsför sin bok via sociala medier såsom Instagram, Twitter och på Facebook har den till och med en egen sida. Han har även gjort några utlottningar av boken. ”Jag är stolt över att den finns på ett par bibliotek också.” Benjamin har även en egen blogg där han skriver om sin löpning.
”Om jag skriver en bok till, så ska den handla om hälsa, press och förväntningar kopplat till träning och tävling”, avslöjar Benjamin som även här tänker vända sig till barn och ungdomar. ”Men den kommer tidigast om fem år! Jag måste ha mer erfarenhet först och kanske någon som kan ännu mer om temat att skriva tillsammans med.”
Boken finner du i BoD Bokshop!