Ofta försummas författarpresentationen av en del författare, vilket inte är att rekommendera, även om det bara handlar om ett fåtal meningar. Ju mer medvetet och meningsfullt texten är formulerad desto större blir författarens trovärdighet och professionella presentation. Man kan med fördel anpassa stilen i sin författarpresentation och låta den återspegla författarrösten. Har man skrivit en komisk bok kan tonen vara humoristisk medan en fackboksförfattare troligen vinner på att ha en mer saklig ton. Författarbiografin är helt enkelt en beskrivning av vem du är som författare. Försök att ta upp något kärnfullt om dig själv, om vem du är, som också eventuellt kan kopplas till boken. Meningen är att läsaren, på några få rader, ska kunna skaffa sig en uppfattning om författaren.
Det är viktigt att fotot är högupplöst, har bra kvalitet och rätt ljus. Det bästa resultatet får man med hjälp av en professionell fotograf som även kan lyckas fånga din önskade image. Passa på att samtidigt göra några fler foton som du kan använda som pressbilder, till affischer eller föreläsningar. Tänk även på att du själv skall få behålla rättigheterna till bilderna så att du kan använda dem i olika sammanhang.
- Uppbyggnaden av texten bör följa en viss kronologisk ordning.
- Din text bör vara skriven i tredje person.
- Det räcker med 3-5 uttrycksfulla meningar. Texten bör vara kortfattad, relevant och intressant för läsaren.
- Försök att förklara din sammankoppling med boken. Detta kan ha med din livserfarenhet, studier, jobb, upplevelser, etc. att göra.
- Kanske har du gett ut en tidigare bok med framgång, nämn då detta här.
- Ta gärna med tidigare nomineringar, priser eller stipendier som du har fått för ditt skrivande.
- Om du vill ange tid – skriv hellre årtal än tidsperioder eller datum.
- Använd ett aktuellt foto och inget gammalt. Det är mer autenstiskt och trovärdigt.
- Bakgrunden bör vara lugn eftersom det är du som skall vara i fokus och inte det som händer i bakgrunden.
- Tänk på vad du har på dig på fotot! Kläderna är viktiga för den image du vill ge läsarna. Det måste stämma överens och passa din personlighet.
- Glöm inte kroppspråket!
- Titta rakt in i kameran. Vi söker automatiskt alltid ögonkontakt för att skapa oss ett första intryck av vem en person är.
- Funderar du på att ha med något annat på fotot som till exempel en bok, smycke, hatt eller keps. Vi råder dig till att ha med så lite som möjligt på fotot och en keps eller hatt kan skymma ansiktet.
- Bilden bör ha en hög upplösning så att du kan använda den i olika medier och sammanhang.
- Det lönar sig oftast att investera i en professionell fotografering för att få de bilder du behöver i hög kvalitet.
Boken Föräldrarhjälpen skriven av BoD-författaeren Liv Svirsky är ett bra exempel. I sin författarpresentation har hon sammankopplat både sin livs- och arbetserfarenhet med boken. Hon nämner även att hon skrivit tidigare böcker inom området, vilket ger läsaren intrycket av att hon är seriös, autentisk och är expert inom ämnet. Hon skriver kort och konkret och väcker intresse. Vi får inte veta något om hennes privatliv men det behövs inte i detta fallet eftersom det inte är betydelsefullt.
Liv har valt att använda sig av två olika texter som ändå är innehållsmässigt ganska lika. En på bokens baksidan och en för bokens metadata.
Text för bokens metadata
Liv Svirsky är leg. psykolog och leg. psykoterapeut och arbetar med kognitiv beteendeterapi. Hon har i flera år arbetat med barn och föräldrar både inom barn och ungdomspsykiatrin och i privat psykoterapiverksamhet. Liv Svirsky har även skrivit böcker om ångest och rädslor hos barn och ungdomar liksom om att arbeta med KBT med barn och ungdomar.
Hennes bok finner du här.
det låter bra
Lärorikt och bra, tack