Betydelsen av metadata
För de flesta författare är metadata inte längre något främmande ord. Metadata syftar på utvald basinformation för tryckta böcker och e-böcker. Betydelsen av omfattande bokinformation blir allt viktigare i och med att informationen används mer och mer hos bokhandlarna: Metadata fungerar som bas för sökmaskiner i nätbokhandlar och bidrar till att boken lättare kan hittas av läsare. Även när bokhandlarna väljer ut titlar som framhävs i nätbutikerna och rekommenderas till läsarna har metadata en stor betydelse.
Vi rekommenderar att kataloginformationen – både metadata och varugrupp – utformas noggrant. Ibland hjälper det att sätta sig in i läsarens roll: Med vilka sökord och begrepp skulle du söka efter din bok i nätbokhandeln?
Träffsäker tilldelning av ämnen
Med valet av varugrupp och sökord har författaren redan tagit ett första steg mot en detaljerad katalogisering av boken. Sökord är dock bundna till språket och därmed fungerar de oftast enbart inom ett land, speciellt när det gäller svenska. Därför är det ännu viktigare att använda standardiserade klassifikationssystem, som gäller även utanför språkgränserna, för att öka räckvidden för boken.
Den internationella föreningen EDItEUR tog sig an utmaningen att utveckla ett enhetligt system för katalogisering som är oberoende av språk. Resultatet är klassifikationssystemet PanThema, som kallas för thema, möjliggör en detaljerad innehållslig sortering av böcker.
Så väljer du en passande varugrupp
Hittills har det endast varit möjligt att välja en varugrupp för en titel för att bestämma bokens ämne. Alla nypublicerade titlar kan nu förses med fler ämnen genom att lägga till varugrupper även ur olika sakområden. Därtill kan du t.ex. ange information om var handlingen i boken tar plats, åldersrekommendationer eller ange intressegrupper.
Dina varugrupper och ämnen (ämneskategorier och tilläggskategorier) väljer du i det tredje steget i ditt bokprojekt under ”Kataloginformation”.