En övertygande baksidestext

Baksidestexten är av stor betydelse för bokens framgång, eftersom den avsevärt påverkar läsarens köpbeslut. Följ våra 8 tips för större chans att övertyga läsaren att…

Oavsett om baksidestexten är tryckt på bokens baksida eller är en del av metadatan hos bokhandeln eller nätbokhandeln så är baksidestexten otroligt viktig, eftersom den informerar läsaren om innehållet och bokens eller e-bokens genre. Den är en avgörande faktor i läsarens köpbeslut. Bokens baksidestext handlar inte bara om att få en uppfattning om innehållet utan den är även en reklamtext med ett tydligt syfte. Den bör locka en potentiell läsares intresse inom loppet av några sekunder.

I detta inlägg ger vi dig tips med hjälp av baksidestexten till kärleksromanen Myndlingen, skriven av BoD-författaren Sara Medberg. Den är ett bra exempel för att visa vilka aspekter som spelar en viktig roll när du skriver din baksidestext.

De 8 bästa tipsen för din baksidestext


Sara Medberg
: Myndlingen (2015)

Den föräldralösa fröken Desideria Sparw, som bor på en lugn herrgård i Österbotten, blir förfärad när hennes nye aristokratiske förmyndare från Stockholm dyker upp. Greve Dominic Lindswärd är inte alls förtjust i sin myndlings strävan efter självständighet, blotta tanken på en oberoende kvinna är chockerande!

Hans nåd vill hellre uppfostra Desideria till en ödmjuk och följsam ung dam, som på sikt ska ingå ett fördelaktigt äktenskap. Huvudpersonerna kastas in i ett äventyr, som tar dem genom den gustavianska tidens Sverige med sina glamourösa balsalar och hemlighetsfulla slott. Men vem av dem får sin vilja igenom?

Romantik och spänning i Sverige under Jane Austens tid.

Författaren Sara Medberg är teologie magister och doktorand i kyrkohistoria vid Helsingfors universitet. Myndlingen är hennes debutroman och presenterar Medbergs specialområde – flickors uppfostran på 1700- och 1800-talen – ur en populärhistorisk synvinkel.

Baksidestexten är densamma för både bokhandeln som nätbokhandlarna Bokus, Adlibris och Amazon. Texten används även för att intressera förlagsredaktörer och recensenter. Den syns i bokkataloger, register och är sökbar på Internet. Med tanke på hur många användningsområden samma baksidestext kan ha, är det värt att jobba med texten för att se till att den fungerar optimalt.


1

Introduktion
Inledningen är avgörande. Redan i den första meningen bör därför bokens viktigaste händelse nämnas och läsarens intresse och nyfikenhet väckas.
I den här baksidestexten beskriver författaren först huvudpersonerna och en fängslande händelse. Nyckelord som ”fröken”, ”herrgård” och ”aristokratiske” avslöjar att det handlar om en historisk roman. Vilken genre boken tillhör bör alltid komma fram genom baksidestexten. Antingen genom att nämna det direkt i texten eller genom att beskriva genren.


2

Väck intresse och hitta rätt stämning
Läsaren får omedelbart ett första intryck av huvudpersonerna, deras personligheter, livssituation och vilken relation de har till varandra. Fröken Desideria Sparw beskrivs som en modern självständig kvinna och greve Dominic Lindswärd som en aristokrat med konservativa värderingar. Huvudpersonernas motsatta egenskaper framkallar en viss spänning men eftersom det framgår att de kastas in i ett äventyr, ökar läsarens intresse.
Redovisa inte för mycket av handlingen – tänk på att texten snarare ska väcka nyfikenhet än att berätta precis allt som händer.
Författaren har valt ett bra slut på denna baksidestext. Hon har valt att avsluta med en fråga vars svar bara kan hittas i boken, vilket gör att läsarens nyfikenhet väcks. Som alternativ skulle man också kunna avsluta baksidestexten med en ofullständig mening som slutar med tre punkter, som till exempel: Om det inte hade varit för den starka viljan de båda känner…


3

Berättarperspektiv
Oberoende av det egentliga berättarperspektivet i boken skrivs oftast baksidestexten i tredje person och nutid. Detta perspektiv ger texten objektivitet och ökar trovärdigheten.


4

Läsvänlig baksidestext
Lika viktigt som innehållet i baksidestexten är också läsbarheten. Beroende på teckensnitt, bokformat och utformning rekommenderas oftast att använda en teckenstorlek mellan 8 och 12 pt. Tänk även på att ha tillräckliga radavstånd och lägg eventuellt till en ny rad eller mellanrubrik för att göra texten tydligare och lättare att läsa.


5

Nämna flera titlar och recensioner som försäljningsargument
När det gäller denna baksidestext har författaren inte nämnt andra titlar eftersom detta är hennes debutroman, men författare som har gett ut flera titlar nämner dessa på baksidestexten i marknadsföringssyfte. Ett annat effektivt försäljningsargument är recensioner från läsare och media. Försök att samla in bokrecensioner redan innan boken släpps för att kunna lägga till dem i baksidestexten. Recensioner ökar läsarens förtroende och intresse.


6

Håll dig till sanningen
Syftet med baksidestexten är att övertyga läsaren att köpa, men den får inte under några omständigheter skapa falska förhoppningar. Det är viktigt att du håller dig till sanningen, eftersom du vinner i längden på att ha nöjda läsare.
Vi rekommenderar att du testar din baksidestext på läsare som inte känner till boken eller handlingen. På det sättet kan du ta reda på vilka förväntningar läsaren får av boken.


7

Ju kortare desto bättre
Normalt bör baksidetexten vara på cirka 400–750 tecken (ungefär 150 ord). En för lång text på baksidan kan skrämma läsaren redan i inledningsskedet – en kort text utan svårlästa meningar lockar läsaren att vilja läsa mer. Det kan vara klokt att gå rakt på sak och inte upprepa bokens titel det första du gör.
Försök att sätta dig in i läsarens tankar och fundera på vilken information som är relevant när hen plockar upp och läser på boken för första gången. För att få ett bra intryck av boken bör texten beskriva huvudpersonerna och läsaren bör kunna ana vad boken handlar om.


8

Är allt korrekt?
En professionell språkgranskning och korrekturläsning är en viktig beståndsdel för framgångsrika baksidestexter. Vi rekommenderar att du ber en utomstående läsa din text innan publicering. Detta gäller naturligtvis även hela ditt manuskript.

TIPS

Hur övertygar andra författare sina läsare med sin baksidestext och hur skiljer de sig från varandra? Hur får de sin bok att verka unik och vad kan du lära dig av dem? Läs andra baksidestexter på böcker inom samma genre för att skapa dig en bild av vilka formuleringar och stilar som fungerar bäst hos läsarna. De bästa exemplen hittar du bland bästsäljarna med många recensioner.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält