Föreställningen om goda och onda makter eller krafter som möter och strider mot varandra har följt människan i alla tider. Det är oftast kampen mellan dessa två motpoler som är fantasyns drivkraft.
Fantasy är den moderna versionen av gamla myter och sagor med sina trollkarlar, dvärgar, häxor, talande djur och älvor som huvudpersoner. Oftast har huvudpersonen, som nästan alltid är hjälten, ett uppdrag eller olika uppgifter att utföra. Handlingen i berättelsen fokuserar oftast på hur hjälten når sitt slutmål eller genomför sitt uppdrag och om alla motgångar som han eller hon konfronteras med på vägen. Många fantasyböcker innehåller 2 eller flera olika världar som karaktärerna rör sig i, vilka samspelar med varandra på något sätt. Om du funderar på att skriva fantasy men har svårt att komma igång så ger vi dig några tips.
SKAPA DIN HISTORIA
För att få inspiration i ditt skrivande så rekommenderar vi dig att läsa om myter, legender, fabler och folksagor. Många av våra gamla nordiska gudasagor har inspirerat författare, i alla tider.
Långa promenader i skogen och naturen kan hjälpa dig att framkalla och föreställa dig olika vilda sagoväsen. Du kanske till och med fantiserar om att du möter och pratar med olika varelser för att skapa dialoger i din bok. Något som alltid är en bra inspirationskälla när du skriver är musik. Det finns musik som väcker din fantasi till liv och för skapandet av monster och onda varelser eller kanske snälla älvor och hjältar.
Vi rekommenderar dig att skriva ner alla idéer allteftersom du kommer på dem, även om de kanske inte har samband med varandra just då. Det kan vara stödord, dialoger eller korta meningar. Dessa kan du senare sätta i en ordningsföljd och använda för att bygga din historia. Ställ enkla frågor till dig själv angående dina idéer eller påhittade händelser som ”varför?”, ”när?” och ”hur?”. Så ha alltid med dig block och penna för att snabbt skriva ner dina idéer.
2.
Börja fundera på vilka av dina idéer som hör ihop och vilka som kan vara i samma kapitel. Försök att skapa ett samband mellan dem. Är du inte övertygad av den ordningen du först valde så flytta om dem. Hur skall historien börja? Vad är höjdpunkten? Hur skall den sluta? Planera en kronologi för din historia. Börja samtidigt att bearbeta och skapa en innehållsförteckning.
Hur många figurer skall du ha med i din berättelse? Bearbeta långsamt fram för dig själv vilka personer du har med i din berättelse och hur de ser ut. Gör dessa levande genom att berätta lite om deras bakgrund och varför de är dem de är. Är de män eller kvinnor? Har något speciellt hänt dem? Har han eller hon någon rädsla för något? Var har de fått sina krafter ifrån (om de har några)? Vad för typ av kläder har de på sig? Skapa kanske hinder i deras liv. Vad har huvudpersonen för uppdrag och varför vill han eller hon lösa det? Gör personerna intressanta och spännande för läsaren, fast berätta inte allt på en gång. Det är bättre att ge lite ledtrådar då och då för att göra läsningen spännande.
4.
Det är dags att börja bygga din fantasivärld. Vi koncentrerar oss på miljöbeskrivningen. Hur bygger man upp en ny värld? En värld som i läsarens ögon ska uppfattas så verklig att vi fångas och lever oss in i den. Om du planerar att skapa en värld helt från grunden, börja med enkla linjer och hav, sjöar, floder, berg. Sedan kan du lägga till konstiga faktorer i din värld som inte tillhör det vanliga i vår värld. När utspelar sig din historia? Finns det speciella regler i din värld? Är det förbjudet att göra eller säga vissa saker i din fantasivärld? Vem bor var? Detta är en stor och viktig del i din historia, så ta gott om tid på dig för att skriva och tänka igenom allt.
Bilder säger mer än tusen ord, säger man. Tilltalande illustrationer och bilder belyser och förstärker budskap i texter, gör boken visuellt tilltalande och höjer läsupplevelsen. Har du tänkt att ha med bilder eller illustrationer i din bok så bör du börja fundera på detta. En professionell illustratör kan alltid hjälpa dig att skapa dina figurer, om du inte kan det själv. Man kan också använda sig av de många olika webbsidor som finns idag, där man kan köpa bilder eller ladda ner dem gratis.
6.
Nu vet du på ett ungefär hur din historia skall se ut, så nu kan du koncentrera dig på själva skrivandet. Börja göra riktiga kapitel i din historia. Ska du skriva i första eller tredje persons perspektiv? Kommer du att skriva detaljerade beskrivningar av dina karaktärer och omgivningar för att göra historien mer personlig för dina läsare, eller hellre göra kortfattade beskrivningar? Skapa ”Cliffhangers” i slutet av en del kapitel för att ge läsaren känslan av att han eller hon inte kan sluta läsa, utan vill fortsätta för att det är så spännande.
När du har skrivit färdigt ditt verk – låt andra läsa det! Att ta emot respons och kommentarer är väldigt lärorikt och det kan hjälpa dig att förbättra din historia. Är det flera som har läst ditt manus och har gemensamma åsikter så bör du ta deras kommentarer och råd på allvar. Det är ofta så att man får skriva om delar av manuset för att till slut uppnå en bra kvalitet. Det är viktigt att du har tålamod hela vägen och tror på din historia.
Tack så mycket!
Det här hjälper jätte mycket.