Gröna idéer för matlagning

I flera år har Axel Lilliestråle intresserat sig för matlagning och speciellt för kost helt utan produkter från djurriket. I boken presenteras både recept och…

Axel Lilliestråle är född 1994 och blev vegetarian vid 16 års ålder. Två år senare blev han vegan och har nu gett ut sin första bok som innehåller recept och tips för grön matlagning.

Din bok är ingen vanlig kokbok, utan en omfattande näringsbok för alla som vill äta vegetariskt eller veganskt. Vad fick dig att skriva boken?

Jag blev vegan när jag var 18 år, och snart hade jag ingående idéer om hur en bok skulle ta form. Jag märker att många människor är intresserade av att gå över från att vara köttätare till veganer, men inte vet hur det ska gå till rent praktiskt. Som vegan får jag ständigt frågor såsom ”Var får du ditt protein?” eller ”Hur gör du om du reser utomlands” osv. Många veganer har hört dessa frågor så många gånger att de ger något inövat eller arrogant svar. Jag ser det snarare som något positivt att folk faktiskt frågar så jag har tillfälle att på ett så respektfullt sätt som möjligt starta en dialog. Dock har jag insett att dessa frågor är en del av något större, nämligen att människor har fråntagits all typ av sunt förnuft vad gäller hälsofrågor och blir mer eller mindre dumförklarade av olika hälsocoacher (som jag väljer att kalla hälsoelitister).

När jag väl satt ned och började skriva hade jag grundmallen till boken klar inom ett par dagar. Jag skrev så att tangenterna brann. Det som tog lång tid var att hitta på alla recept – boken innehåller 65 – och att korrigera recepten och texterna. Jag visste från början att detta skulle bli något mer än en kokbok. Jag väljer att kalla den för livsstilsbok.

Att äta hälsosamt och utan kött har blivit allt populärare de senaste åren. Hur har du marknadsfört din bok för att nå alla som letar efter tips och recept för en sundare livsstil?

I januari skickade jag ut exemplar av min bok till många tidningsredaktioner, hälsokostbutiker och bokhandlare. Vissa bokhandlare säljer boken i deras stationära handel vid det här laget, och en höjdpunkt var att Aftonbladet gjorde ett stort matlagningsreportage med mig den 27:e februari! På senare tid har jag även skapat ett speciellt författarkonto på Facebook, som jag hoppas folk ska hitta. Jag har även skrivit debattartiklar som refererar till min bok.

Jag började tänka på bokens marknadsföring när jag hade beställt hem exemplar av min bok. Jag skickade in ett brev med min bok och en introduktionslapp till praktiskt taget varje tidning och bokhandlare runt om i landet. I brevet berättade jag grundläggande om bokens innehåll och hur man kan få tag på den. Vissa bokhandlare nappade och ville veta mer, andra tyckte inte om boken och lade locket på.

Hur lång tid tog det från början till slut att ge ut boken?

Jag minns väldigt tydligt att jag började skriva boken i april 2013 och boken blev utgiven i december 2014. Jag underskattade hela tiden hur lång tid bokprojektet faktiskt skulle ta. När man skriver om så viktiga och brännande frågor som djurrättsfrågor så tycker man sig ha så bråttom och att varje dag är viktig. Från början tänkte jag mig att boken skulle bli utgiven inom ett par månader, men månad efter månad av korrigeringar blev snart ett år. Jag tog kontakt med BoD under augusti 2014, och även under själva boksättningen kom jag ständigt in med nya redigeringar som behövde åtgärdas. Jag måste ha varit en plåga för förläggaren, haha.

Fördelarna jag ser med egenutgivning är att man inte behöver vänta på en förläggares beslut på att investera i boken utan bestämmer själv i vilken takt utgivningen sker. Man behöver inte heller kompromissa med något av innehållet för att göra förlaget tillfredsställt. Nackdelarna med egenutgivning å andra sidan är att det kräver mer energi och pengar att styra upp det hela. Detta är en avvägning som varje författare helt enkelt får göra själv. Jag använder egenutgivning eftersom inga av förläggarna jag tidigare kontaktade trodde på min bokidé. Det verkar som att förläggarna har gått bet, eftersom min bok nu börjar få allt mer uppmärksamhet och försäljningsstatistiken blir allt bättre.

Vad är ditt tips till andra som vill ge ut en bok på egen hand?

Att ha tålamod. Att skriva och färdigställa en bok tar tid och kräver energi. Om boken innehåller fakta är det bra att göra grundläggande research om ämnet eller låta någon som är professionell på området läsa igenom texten.

I min bok skriver jag mycket om näringslära. För att kunna göra det på ett trovärdigt sätt behövde jag en vetenskaplig förankring. Jag skickade texten till 4 olika dietister och näringsfysiologer, men alla gav mig helt olika synpunkter på hur texten om näringslära skulle se ut. Den dietist som jag kom bäst överens med heter Kåre Engström, och han gick med på att stå med i boken som faktagranskare.

Bild

Inget kött på benen

Boken är riktad till veganer, vegetarianer, nyfikna blandkostare och militanta köttätare, d.v.s. alla. Boken är full av praktisk information, recept, resurser och visdom. Denna modiga bok gör upp med myterna om veganism och ger ett näst intill revolutionerande helhetsperspektiv på matval.

Följ Axel på Facebook

Köp boken här