Bokbindning – hur fungerar det och vilken typ av bindning ska du välja?

Äntligen - du har skrivit klart din bok. Det är dags att bestämma vilken bindningstyp din bok ska ha. Vi ger dig en översikt!

Äntligen – din bok är snart klar. Du har skrivit klart ditt manuskript, låtit korrekturläsa innehållet, designat ett professionellt omslag och skapat en tilltalande typsättning, som läsarna kommer att älska att hålla i sina händer. Perfekt! Då är vi väl klara nu? Eller är vi det? Inte riktigt. Nu uppstår frågan om vilken typ av bindning du vill använda för att få din bok bunden, så att alla enskilda delar förvandlas till en riktig bok i slutändan.

Vad menas egentligen med bindning av bok?

Bokbindning handlar om att sätta ihop ditt verk i ett professionellt och hållbart format. Det innebär att sidorna i ditt manuskript sammanfogas och förses med ett omslag, beroende på vilken typ av bindning du väljer i slutändan. Förr var bokbinderi ett rent manuellt arbete, men idag är det en del av den maskinella produktionen av böcker.

Oavsett om det handlar om en kokbok, en roman eller en diktsamling så visar vi dig de olika alternativen för att du ska kunna skapa din bok enligt dina önskemål.

Bokbindning är fortfarande, även i dagens digitala värld, mycket viktigt. Många läsare föredrar det klassiska fysiska formatet framför e-boken. Ofta förhöjer en fysisk bok läsupplevelsen, eftersom känslan är mer genuin och tilltalande. Till skillnad från en e-bok kan en fysisk bok också beundras i dina läsares bokhyllor varje dag, och så väcka intresset hos nya läsare.

Om du fortfarande är osäker på vilken typ av bindning som är rätt för dig och din bok, hjälper vi dig genom att förklara skillnaderna:

Vilka bindningstyper finns det?

Om du vill binda in en bok finns det flera olika alternativ att välja mellan. De mest populära typerna av bokbindning är limbindning, trådbindning, spiralbindning och häftklammer. Alla dessa alternativ har sina egna fördelar och lämpar sig för olika ändamål – beroende på om din bok måste vara särskilt robust eller till exempel måste kunna öppnas platt.

Trådbindning

Denna bindning lämpar sig bäst för titlar som måste vara särskilt robusta: Det gäller t.ex. hårda pärmar för barnböcker eller kokböcker och dekorativa utgåvor av skönlitterära verk.

Trådbindning är en populär bindningsmetod vid framställning av böcker. De enskilda boksidorna sys ihop i pappersark och knyts ihop i slutet till ett bokblock innan bokblocket limmas fast på bokpärmen. Denna typ av bokbindning gör att din bok kan öppnas platt och har en särskilt högkvalitativ bearbetning, så att din bok förblir i gott skick även efter många timmars läsning.

Limbindning

Den mest kända metoden för bokbindning är limbindning. Limbindning är lämpligt för de inbundna böcker där du har valt bort trådbindning eller för böcker med mjuka pärmar, såsom pocketböcker. Böcker med mjuka pärmar (mjukband) består av ett robust kartongomslag och tack vare limbindningen förblir flexibla. Perfekt för rådgivningsböcker, skönlitterära titlar och romaner som används ofta eller behöver tas med på resan.

Vid limbindning sätts arken ihop efter varandra och inlagans rygg är något uppruggad så att limmet fäster väl ihop med bokomslaget. Beroende på papperssort använder vi två olika lim: hotmelt eller PUR och båda är veganska.

Även om limning av en pocketbok är billigare än trådbindning av en inbunden bok, är den ofta inte lika hållbar som trådbindning eller häftklammer.

Spiralbindning

Ett annat alternativ för bokbindning är spiralbindning. Denna typ av bindning erbjuder dig och dina läsare flexibilitet och användarvänlighet och är därför särskilt praktisk för kokböcker, kalendrar eller anteckningsböcker.

Vid denna typ av bokbindning staplas de enskilda boksidorna på varandra och perforeras. De perforerade sidorna sammanfogas sedan med metall- eller plastringar, vilket gör det lätt att öppna boken och att vända sidor.

Häftklammer

Häftklammer är en enkel och effektiv metod för att binda böcker med bara några få sidor. Den är därför idealisk för publikationer i små format såsom häften, tidskrifter, broschyrer eller kataloger.

Vid häftning sammanfogas sidorna med två stabila häftklamrar, vilket ger en robust men ändå lätt broschyr. Denna kostnadseffektiva metod gör det enkelt för dig att presentera ditt innehåll och är särskilt lämplig för projekt med ett litet antal sidor.

Format

När det gäller bokbindning är valet av rätt storlek också en avgörande faktor för att optimera bokens utseende och läsbarhet. När du väljer format är det viktigt att du tar hänsyn till vilken typ av bok det rör sig om och vad den ska användas till. Nedan ser du de olika storlekarna som du kan välja mellan.

Mindre format

  • 12 x 19 cm:
    Det behändiga formatet 12 x 19 cm är perfekt för pocketböcker och romaner. Det är enkelt att bära med sig och passar därför bra för resor.
  • 13,5 x 21,5 cm:
    Detta format passar perfekt för romaner och skönlitterära böcker. Det ger tillräckligt med utrymme för ett behagligt läsflöde och tillåter ändå en kompakt storlek för bokhyllan.
  • 14,8 x 21 cm:
    A5-formatet är mångsidigt och passar för såväl romaner som för faktaböcker. Det ger tillräckligt med utrymme för större texter och har ändå en behändig storlek.
  • 15,5 x 22 cm:
    Detta format är perfekt för faktaböcker, rådgivningsböcker eller facklitteratur. Med sina något bredare dimensioner ger det utrymme för informativt innehåll och plats grafiska element eller tabeller.

Medelstora format

  • 17 x 17 cm:
    Detta kvadratiska format är perfekt för barnböcker, illustrerade böcker eller konstböcker. Det möjliggör en tilltalande presentation av illustrationer och ger utrymme för kreativa layouter.
  • 17 x 22 cm:
    Detta format är perfekt för kokböcker eller reseböcker. Det ger tillräckligt med utrymme för recept, illustrationer och reseupplevelser och är ändå tillräckligt praktiskt för att användas i köket eller på resan.

Större format

  • 21 x 15 cm:
    Det omvända A5-formatet är perfekt för broschyrer, tidskrifter eller bröllopsalbum. Det ger tillräckligt med utrymme för bilder i storformat och är ändå lätt att hantera.
  • 19 x 27 cm:
    Med sitt något större dimensioner är detta format perfekt för fotoböcker eller konstböcker. Det ger tillräckligt med utrymme för att visa foton och konstverk i hög kvalitet och presentera dem i ett imponerande format.
  • 21 x 21 cm:
    Detta kvadratiska format är ett populärt val för illustrerade böcker, fotoböcker eller diktsamlingar. Det möjliggör en estetiskt tilltalande presentation av innehållet och ger boken en speciell touch.
  • 21 x 29,7 cm:
    Detta format motsvarar A4-formatet och är perfekt för större böcker som fackböcker, uppslagsverk eller årsredovisningar. Det ger tillräckligt med utrymme för omfattande texter, tabeller och illustrationer.

Kostnader för bindning

Kostnaden för bokbindningen kan variera beroende på vilken typ av bokbindning som väljs, bokens storlek och antal sidor. I allmänhet är inbundna böcker något dyrare än pocketböcker på grund av de högkvalitativa materialen och den mer komplicerade tillverkningsprocessen. Även om spiralbindning vanligtvis är det billigaste alternativet, är det inte lämpligt för alla böcker.

Bokbindning är en komplex och tidskrävande manuell process, vilket är anledningen till att vissa av våra bindningar nu är helt maskintillverkade och kräver högkvalitativa material. Detta inkluderar papper, lim, tyg för ryggen, omslagsmaterial, klister och omslag.

Det bör också noteras att priset vanligtvis beror på antalet producerade böcker. Om du beställer större kvantiteter för eget bruk kan kostnaden per exemplar reduceras så att enhetspriset blir lägre. Detta beror på att de fasta kostnaderna för att ställa in tryckpressarna och förbereda tryckprocessen fördelas på ett större antal exemplar när antalet böcker ökar. Dessa fasta kostnader fördelas över den totala produktionen, vilket sänker enhetspriset.

För att få en känsla för hur valet av format och bindning påverkar tryckpriset kan du använda prisberäknaren på vår webbsida. Där kan du också justera försäljningspriset och ditt honorar. Exempelvis är pocketböcker i allmänhet billigare att producera än inbundna böcker, och därför lönar det sig ofta att erbjuda dem till ett lägre pris. I princip finns det inga gränser och du kan fritt bestämma till vilket pris och med vilket honorar du vill sälja din bok. Minimipriset måste dock åtminstone täcka produktionskostnaderna och anges i prisberäknaren tillsammans med det rekommenderade försäljningspriset och honoraret. Det lönar sig också att titta på liknande titlar i samma bokgenre och jämföra det pris som andra författare har valt.

Sammanfattning

Oavsett om det gäller trådbindning, limbindning, häftklammer eller, spiralbindning: Alla typer av bindning ger dig högkvalitativa resultat med olika fördelar. Välj den typ av bindning som bäst passar dina behov och idéer och låt din bok bindas professionellt för att säkerställa att den har önskad kvalitet och lång livslängd.

  • Trådbindning: Lämplig för inbundna böcker, t.ex. barnböcker eller kokböcker och dekorativa upplagor av skönlitterära verk som ska vara av särskilt hög kvalitet.
  • Limbindning: Lämplig för inbundna böcker utan trådbindning eller pocketböcker såsom facklitteratur, skönlitteratur och romaner.
  • Spiralbindning: Lämplig för kokböcker, kalendrar eller anteckningsböcker som ska vara särskilt lätta att bläddra i.
  • Häftklammer: Lämplig för små publikationer som häften, tidskrifter, broschyrer eller kataloger med få boksidor.

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält