BoD Audio – Din bok som ljudbok!

Nu erbjuder vi på BoD även ljudboksproduktion! I detta blogginlägg förklarar vi hur du går tillväga för att skapa din bok som ljudbok med oss.

12.05.2023 · jjonasson Publicera bok · Skapa bok

Med vår nya tjänst BoD Audio skapar vi en ljudbok av din utgivna BoD-bok. Vi på BoD vill stödja dig genom hela utgivningsprocessen. Från skrivandet samt bearbetning och utformning av din bok till publicering och marknadsföring. Detta inkluderar nu även möjligheten att få din bok professionellt inläst och producerad som ljudbok.

I det här blogginlägget kan du läsa om vilken typ av bok som lämpar sig bra som ljudbok. Vi går även igenom hur du skickar in en förfrågan om få din bok inläst som ljudbok till oss och hur processen går till.

Om du fortfarande har obesvarade frågor om BoD Audio efter att ha läst detta inlägget så hittar du mer information om ljudböcker här.

Din bok som ljudbok?

På samma sätt som att vissa böcker, såsom målarböcker, inte passar som e-böcker, så är det inte heller alla böcker som lämpar sig som ljudbok.

Utgångspunkten är att en ljudbok ska förmedla sitt innehåll endast genom den text som läses högt. Därför kan vissa böcker som innehåller många bilder, tabeller eller fotnoter inte passa som en ljudbok. Särskilt inte där dessa element är viktiga för att på ett bra sätt kunna ta till sig innehållet i boken. Exempel på sådana böcker är komplex facklitteratur, reseguider med kartor och listor av olika slag, bildböcker med väldigt lite text, kalendrar eller anteckningsböcker.

Även poesi och lyrik är en genre där det kan vara svårt att skapa en bok som ljudbok. Det betyder dock inte att det är omöjligt. För att skapa den bästa lyssningsupplevelsen av poesi så är det dock bara vissa inläsare som passar. Detta eftersom inläsningen är utmanande när det kommer till dikternas betoning och betydelse. Förfrågningar för att skapa en ljudbok av lyrik eller poesi tar vi därför gärna emot separat. Det går då bra att skicka ett e-postmeddelande till info@bod.se.

Vilka böcker lämpar sig som ljudböcker?

Det gör egentligen de flesta typer av romaner men även barn- och ungdomsböcker. Även facklitteratur eller guideböcker kan också fungera bra, under förutsättningen att de huvudsakligen består av löpande text.

Obs! När det gäller böcker, vilka vid första anblicken verkar vara lämpliga som ljudböcker, så kan det ändå finnas en del saker att ta i beaktande. Texter som innehåller många stavfel eller andra grammatiska eller logiska fel kan vara svåra att läsa upp som en flytande text. Därför kan det löna sig att först kolla närmare på våra andra författartjänster såsom korrekturläsning eller språkgranskning, innan man skickar in sin förfrågan om ljudboksproduktion.

För att ljudboken ska få så bra förutsättningar som möjligt, på en marknad med stor konkurrens, så rekommenderar vi även att man skapar ett professionellt bokomslag för sin ljudbok. Ett snyggt omslag tillsammans med en intressant och attraktiv beskrivande text, ger i slutändan ett konkurrenskraftigt helhetskoncept. Det gynnar både den tryckta boken och ljudboken.

Vi kontrollerar de förfrågningar som kommer in till oss avseende ljudboksproduktion och förbehåller oss även rätten att avvisa förfrågningar. Avslutningsvis kan du bara skapa din ljudbok med BoD Audio om boken redan är utgiven hos oss i tryckt format.

Så fungerar det att skicka in en förfrågan om ljudboksproduktion

Förfrågan om ljudbok, steg 1: Välj bok

Om du har givit ut en tryckt bok med oss, som du tycker skulle passa bra även som ljudbok, så kan du skicka in en förfrågan till oss direkt i myBoD.

I steg 1 väljer du den bok som du vill göra en förfrågan på angående ljudboksproduktion. I listan ser du då endast dina redan publicerade böcker (i tryckt format), eftersom vi bara erbjuder ljudboksproduktion för dessa böcker.

Förfrågan om ljudbok, steg 2: Välj inläsare, ge eventuella instruktioner för inläsningen och välj ett rekommenderat försäljningspris

I detta steg väljer du vilken inläsare/röst du vill ska läsa in din bok. Du kan välja mellan olika inläsare direkt i myBoD och även lyssna på ljudprov. Fundera gärna i förväg på vilken typ av röst du vill ska läsa in just din ljudbok. Beroende på genre, typ av berättelse eller huvudperson kanske du redan vet om du vill ha en kvinnlig eller manlig, ung eller en äldre röst. Du kan även se vad timpriset är för varje inläsare.

Här kan du även se prisexempel för att få en uppfattning om ungefär hur mycket din ljudbok kommer att kosta att producera. Det exakta priset för produktion och publicering av just din bok ser du sedan i vår offert.

Nu har du möjlighet att ge instruktioner eller förtydliganden för själva inläsningen av din bok. Du bör gå igenom din bok noggrant och även rådfråga testläsare, för att hitta termer eller namn på personer, platser eller objekt där uttalet kan vara svårt. Namn kan ofta uttalas på olika sätt. Ett exempel är Sara, namnet kan uttalas olika beroende på om boken utspelar sig i Sverige eller i USA. I engelskspråkiga länder skulle man uttala det på ett annat vis än vad vi gör i Sverige. Kanske mer förknippat med stavningen Sarah.

Andra exempel där det kan behövas instruktioner kring uttal är uttrycket ”OMG”. Ska det uttalas engelskt ”oh-em-dji” eller svenskt ”o-em-ge”? Eller ska förkortningen läsas ut helt och hållet ”Oh My God”? I Fantasyböcker är namnen på karaktärer, orter eller objekt ofta ovanliga. Eventuellt har du kommit på namnen själv, då kan det vara bra att ge instruktioner på hur de ska uttalas.

Ta gärna lite tid att fundera igenom detta steg. Det är nämnligen inte möjligt att göra några justeringar under själva inspelningen eller efter att ljudboken är färdig.

Du kan meddela vilket innehåll eller delar av boken (förutom huvudtexten, impressum och titel) som finns i din bok och om de ska vara inkluderade i ljudboken. En triggervarning bör finnas med i ljudboken om den finns i den tryckta boken. Däremot när det gäller dedikationer eller tackord, så är det upp till dig om du vill att de ska läsas upp eller inte. Innehåll som listor, spellistor, ordlistor, källförteckning, innehållsförteckning eller släktträd brukar inte vara inkluderade i en ljudbok.

Har du redan en idé kring vilket försäljningspris du vill ha för din ljudbok?  När du väljer ett rekommenderat försäljningspris så är det bra att först titta på hur marknaden ser ut. Du kan då anpassa ditt försäljningspris efter vad ljudböcker kostar hos bokhandlarna. Tänk då på att jämföra din bok med andra ljudböcker, vars tryckta versioner är ungefär lika långa som din bok. De bör även tillhöra samma genre.

Observera att det försäljningspris som du väljer för din ljudbok är en pris- rekommendation. Plattformar eller återförsäljare kan därför välja sitt eget försäljningspris för din ljudbok. När det kommer till prenumerationsplattformar för ljudböcker så kan det vara så att din prisrekommendation inte visas alls.

Förfrågan om ljudbok, steg 3: Bekräftelse

Kontrollera dina uppgifter innan du skickar in din förfrågan. Här är det bra att vara noga, eftersom du inte kommer att kunna ändra uppgifterna senare.

När du har skickat in din förfrågan, så kommer vi att granska din tryckta bok. Vi förbehåller oss rätten att avslå en förfrågan om ljudboksproduktion. Anledningar till avslag kan vara om vi finner att din bok inte passar i ljudboksformatet. En bok med många stavfel kan också vara svår att producera som ljudbok. Detta eftersom vi då inte kan garantera ett bra resultat när manuset läses högt. Av samma anledning kan vi avslå en förfrågan där boken innehåller mycket bilder eller tabeller. Är dessa väsentliga för innehållet i boken, så är det svårt att skapa boken som ljudbok.

Oberoende om vi accepterar förfrågan eller inte, så informerar vi dig om vårt beslut så snart som möjligt. Detta gör vi både via e-postmeddelande och direkt i myBoD. 

Har vi accepterat din förfrågan om ljudboksproduktion? Så går du vidare:

Bokning av ljudbok, steg 1: Offert

Vi granskar din förfrågan när den kommer in till oss. Kommer vi då fram till att din bok skulle passa bra som ljudbok, så erhåller du en offert från oss. I offerten ser du kostnaden för att skapa din ljudbok. I priset ingår alla nödvändiga steg i processen samt ett exemplar av den färdiga ljudboken för eget bruk.

Bokning av ljudbok, steg 2: Välj omslag

För att din ljudbok ska kunna visas korrekt på återförsäljares webbsidor, appar, eller olika plattformar, så måste omslaget uppfylla den aktuella standarden för ljudböcker. Du väljer en layout och en färg som du tycker matchar omslaget till din tryckta bok. Därefter konverterar vi detta omslag till ett format som passar för ljudböcker. Vill du istället anpassa ditt ljudboksomslag själv kan du skicka ett mejl till info@bod.se med all relevant information så kan vi diskutera saken tillsammans.

Bokning av ljudbok, steg 3: Betalningsmetod

Offerten och kostnaderna för ljudboksproduktionen ser du i steg 3. Betalning sker med två fakturor som betalningssätt. När bokningen är genomförd så erhåller du den första fakturan på 50 % av den totala kostnaden. Resterande belopp betalas när din ljudbok är färdigställd. Då erhåller du den andra fakturan.

Bokning av ljudbok, steg 4: Översikt

Nu är du nästan klar! Kontrollera dina uppgifter en sista gång och skicka därefter in din bokning till oss. Kom ihåg att du inte kan ändra uppgifterna senare, utan det är viktigt att alla uppgifter stämmer när du skickar in din bokning av tjänsten.  

Färdig!

Vad händer nu?

Nu påbörjar vi produktionen av din ljudbok så snabbt som möjligt. Vi förbereder ditt ljudboksomslag och tilldelar din ljudbok ett ISBN nummer. Vi skickar även den första fakturan för betalningen av ljudboksproduktionen till dig. Efter fyra till sex veckor så är din ljudbok klar. Du får då din ljudbok som en MP3-fil för eget privat bruk. Du får även den andra och sista fakturan av oss. Din ljudbok skickas nu till våra sammarbetspartner och återförsäljare. Cirka sex veckor senare kommer din ljudbok att finnas tillgänglig hos flera återförsäljare som exempelvis Spotify, BookBeat, Audible, Storytel, Nextory, Google, Apple och många fler.

 

Författare

Johanna Jonasson

Johanna är utbildad jurist och har arbetat hos BoD sedan våren 2021. Hon svarar gärna på frågor kring allt som har med BoD och egenutgivning att göra.

Kommentarer

 • Hej Johanna,

  min bok Better Business Better Future (2022) distribueras av er, men har getts ut av mitt eget bolag, Future Navigators. Funderar nu på om samma set up går att göra gällande ljudbok.

  Skulle också gärna läsa in texten själv (har hyfsad röst). Gäller engelska. Har ni tex samarbetspartners kring Malmö där inläsningen kan göras?

  Många hälsningar,
  Elisabet

  • Hej!

   Vänligen kontakta vår kundtjänst per telefon 08-502 56 600 eller via e-post under info@bod.se, så hjälper de dig vidare.

   Med vänlig hälsning Linda/BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält