Skrivprogram för författare

Letar du efter ett lämpligt skrivprogram? Här kan du få en överblick och se vilket som passar dig bäst.

17.06.2024 · Linda Reumann Författare · Skriva

Är du författare och letar efter ett program som kan hjälpa dig att skriva dina böcker? I den här artikeln får du tips om vad du bör tänka på när du väljer skrivprogram samt en översikt över olika skrivprogram för författare.

Det är precis vad namnet antyder – ett program för att skriva. Programvaran är oftast ett ordbehandlingsprogram som har en textredigerare, moduler för stavnings- och grammatikkorrigering samt möjligheter att formatera den skrivna texten. Microsoft Word är förmodligen det mest kända exemplet på ett sådant skrivprogram.

Eftersom nästan inga handskrivna manuskript accepteras av förlag, hybridförlag eller utgivningstjänster idag, kan författare inte längre undvika att använda något slags program. Boken måste i slutändan bearbetas digitalt.

Alla skrivprogram är dock inte likadana. Förutom enkla ordbehandlingsprogram finns det också skrivprogram som har ytterligare funktioner och som är särskilt anpassade för författare och deras behov. För både amatörförfattare och professionella författare uppstår i detta sammanhang ofta frågan om i vilken utsträckning ett skrivprogram är användbart eller nödvändigt för författare när de skriver böcker. Dessa program kan vara ett stort stöd för dig i skrivprocessen när det gäller att planera din intrig, strukturera din berättelse, skapa karaktärer eller förse dig med mallar för att formatera den färdiga boken.

Självklart behöver du som författare inte använda dig av skrivprogram. Du kan enkelt skriva din bok med hjälp av enkla ordbehandlingsprogram såsom t.ex. Microsoft Word. Ändå kan skrivprogram för författare ge ett betydande stöd i skrivprocessen med sina olika funktioner, inriktade på en författares behov.

Oavsett om du skriver e-post, kontrakt, inköpslistor eller din egen bok, så har olika typer av texter olika behov av olika funktioner. När du väljer ditt skrivprogram bör du därför ställa dig följande frågor:

Vad vill jag använda skrivprogrammet till?


Om du t.ex. skriver poesi behöver du andra formateringsmöjligheter eller sekundära funktioner än om du skriver en egen biografi, barnbok eller deckare. Det är därför viktigt att vara klar över vad du vill använda programmet till och vilka behov det ska täcka med sina olika funktioner.

Vilka funktioner kan jag förvänta mig?


De flesta skrivprogram för författare erbjuder ett brett utbud av funktioner. Fundera i förväg på vilka funktioner ett skrivprogram måste innehålla för att det ska kunna uppfylla dina behov. Omvänt kan du också komma med uteslutningskriterier, som gör ett visst skrivprogram till ett no-go för dig.
I ett nästa steg kan du också fundera på vilka andra funktioner du tycker skulle vara bra att ha, dvs. vilka funktioner du skulle vara glad över men som programmet inte nödvändigtvis måste erbjuda.

Vad är jag beredd att betala för programmet?


Det finns en hel del gratis skrivprogram, men för de flesta funktionsrika skrivprogram måste du ta fram plånboken. Engångsbetalning, månadsabonnemang, betalda eller kostnadsfria uppdateringar – fundera i förväg på om och hur mycket pengar du är beredd att betala.
Tips! Vissa leverantörer erbjuder gratis testversion. Utnyttja sådana erbjudanden för att testa om du klarar av betalprogrammen innan du lägger ut pengar på dem.

Hur mycket tid vill jag lägga på att sätta mig in i programmet?


Vissa av skrivprogrammen är kända för att det tar ett tag att sätta sig in i dem och utnyttja funktionernas fulla potential. Andra program är direkt inriktade på enkelhet och användarvänlighet. När du väljer skrivprogram bör du därför ha i åtanke att du inte nödvändigtvis kan börja skriva direkt och fundera över hur lång tid du vill lägga på att sätta dig in i programmet.

Har programmet gränssnitt mot andra vanliga ordbehandlingsprogram eller kan du exportera dina textfiler i vanliga textformat (t.ex. Word eller PDF)?

Den sista frågan är särskilt viktig, för om du bara i begränsad utsträckning kan använda eller redigera dina textfiler utanför programmet efter att du har färdigställt manuskriptet, har du inte vunnit mycket.


Skriver ni tillsammans i en grupp?

Är du kanske med i en skrivgrupp och ni vill skriva samtidigt på manuskriptet fast på olika ställen eller kapitel? I så fall behöver ni kanske ett program som ni alla har tillgång till. En skrivgrupp kan hjälpa dig med att komma igång med ditt skrivande och ge dig bra motivation! Det kanske inte är lika lätt att hitta ett skrivprogram som passar.

Skrivprogram för författare

1 | Scrivener

Gratis provversion finns tillgänglig i 30 dagar. Scrivener för macOS eller Windows kostar 69,99 € (engångsbetalning), Scrivener för både macOS och Windows kostar 111,98 € (engångsbetalning).

Scrivener har funnits i över 15 år och är ett skrivprogram som har blivit välkänt och populärt tack vare skrivtävlingen NaNoWriMo. Med sina funktioner som är utformade för att tillgodose författarnas behov är programmet ett stort stöd när man skriver böcker. För att kunna utnyttja programmets potential fullt ut bör du dock ha tålamod under startperioden, eftersom programmet är ganska komplext. Det bör dock noteras att stavningskontrollen inte är lika bra som i andra program, eftersom Scrivener har utvecklats för det engelska språket. Det finns på svenska, men bara till Mac.

Funktioner:
Textredigerare (inkl. stavnings- och grammatikkontroll), kapitelhanterare, plotdesigner, visa scener parallellt, karaktärsprofiler, anslagstavla för anteckningar och bilder etc., kortregistersystem för karaktärer, platser och saker, fokusläge, textjämförelse, tidslinje, mål- och motivationsverktyg, statistik, layout och mallar, olika exportformat.

Fördelar:
+ Omfattande och författarspecifikt utbud av funktioner.
+ Gratis demoversion tillgänglig.

Nackdelar:
– Mycket komplext program som kräver omfattande utbildning.
– Den svenska stavningskontrollen i Scrivener är inte lika bra som i andra program.


2| iA Writer

Gratis tvåveckors provperiod finns tillgänglig. iA Writer för Mac eller iPad och iPhone kostar 49,99 USD vardera (engångsbetalning). iA Writer för Windows eller Android kostar 29,99 USD vardera (engångsbetalning). För Android är det möjligt med ett månads- eller årsabonnemang för 0,99 USD/månad eller 9,99 USD/år.

Med iA Writer står skrivglädjen i centrum. Skrivprogrammet har alla funktioner du behöver för att skriva din text utan distraktioner. Tyvärr saknas det författarspecifika funktioner som t.ex. plotdesigner eller karaktärsprofiler. För alla aktiviteter som går utöver skrivandet måste man lämna programmet och leta efter ett externt alternativ. Programvaran iA Writer finns tillgänglig för de flesta enheter, men en licens måste köpas för varje enhet och operativsystem.

Fördelar:
+ Enkel och intuitiv design.
+ iA Writer fokuserar på att skriva, det finns inga onödiga extrasaker.

Nackdelar:
– Knappt några författarspecifika skrivfunktioner.
– Större uppdateringar är endast tillgängliga mot en avgift.
– Webbplats och priser endast i US-dollar.


3| Ulysses

Månadsprenumeration för 5,99 USD/månad eller årsprenumeration för 39,99 USD/år. Studenterbjudande finns tillgängligt för 10,99 USD för 6 månader.

Ulysses är ett avgiftsbelagt skrivprogram för Apple-produkter. Det är synkroniserat på alla registrerade Apple-enheter och erbjuder alla funktioner du behöver för att skriva dina texter. Skrivprogrammet fokuserar främst på enkelhet och fokuserat skrivande, därför har funktioner som karaktärsprofiler, tidslinjer eller intrigplanering utelämnats. Sammantaget är Ulysses ett funktionellt och enkelt skrivprogram som gör det roligt att skriva, men som inte uttryckligen är utformat för att skriva böcker.

Funktioner:
Textredigerare (inkl. stavnings- och grammatikkontroll), ändringsspårning, kapitelhanterare, anslagstavla för anteckningar, bilder etc., fokusläge, mål- och motivationsverktyg, statistik, olika exportformat, plagiatkontroll, synkronisering med anslutna enheter.

Fördelar:
+ Enkel och modern design.
+ Specialfunktioner som plagiatkontroll och anslutning till olika bloggplattformar.

Nackdelar:
– Relativt få författarspecifika funktioner för priset.
– Endast tillgänglig för Mac, inte för Windows.
– Varken demoversion eller gratis programversion tillgänglig.


4| Talers

Talers free: gratisversion med begränsade funktioner. Talers pro: Prenumeration för 12 €/månad.

Talers är ett ganska nytt program på marknaden som använder artificiell intelligens i vissa funktioner i Pro-versionen. Med Talers kan du skriva dina texter och formatera dem på ett standardiserat sätt – till och med i ett team. Skrivprogrammet erbjuder dock för närvarande författarna mycket få funktioner som specifikt underlättar skrivandet av böcker och som finns i de flesta andra författarprogram. Vi vill också påpeka att Talers för närvarande endast finns tillgängligt på engelska eller franska och att det är oklart om språkfunktionerna (stavnings- och grammatikkontroll samt AI-funktioner) även fungerar för svenska.

Funktioner:
Textredigerare (inkl. stavnings- och grammatikkontroll) med möjligheter till textstyling, fokusläge, mål- och motivationsverktyg, statistik, samarbetsläge, AI-funktioner (alternativ formulering, textgenerering, översättning).

Fördelar:
+ Gratis programversion tillgänglig.
+ Kan användas på alla internetanslutna enheter.
+ Det är möjligt att skriva i ett team.

Nackdelar:
– Många användbara funktioner saknas, t.ex. en plotdesigner, översikter över karaktärer, platser etc.
– Ganska dyrt för det begränsade utbudet av funktioner som erbjuds.
– Skrivprogrammet och hemsidan finns bara på engelska och franska.


5| Storyist

Det finns en kostnadsfri provperiod men endast MacOS- och iOS-utgåvor av appen är tillgängliga (iPhone eller iPads). Storyist för macOS kostar 56,32 € eller för iOS (Apple)19 USD (engångsbetalning).

Storyist är ett heltäckande ordbehandlingsprogram riktat mot roman- och manusförfattare. Programmet har en inbyggd stilredigerare som ger användare möjlighet att anpassa sina manus efter smak, och en rad vanliga mallar för texter och manuskript. De flexibla konturverktygen ger författare en översiktsvy över berättelsen, och indexkort med berättelsenoter kan visas bredvid manuset under skrivprocessen. Storyist kan importera Final Draft FDX-manus, vilket gör samarbetet med manusförfattare enkelt och erbjuder bokredigeringsfunktioner som kan förvandla manus till utskriftsfärdiga PDF-filer.

Funktioner:
Textredigerare med stöd för formatmallar, kommentarer och bilder, storyboard, olika exportformat, möjlighet att arbeta med både Final Draft FDX och Fountain script format, molnlagringsalternativ, plotdesign, karaktärer och miljöer samt håller allt det du skriver skriver organiserat och tillgängligt.

Fördelar:
+ Mallar för olika skrivprojekt.
+ Tidigare versioner av din text sparas automatiskt.
+ Verktyg för berättelseutveckling.

Nackdelar:
– Du kan inte dela ditt skrivprojekt med andra.
– Programmet är inte kompatibelt med Windows eller Android.


Nu har vi presenterat några exempel på skrivprogram och beroende på vad man söker, så finns det något för alla. Om du är nyfiken på flera andra kanske Final Draft eller Dropbox Paper kan vara något för dig. Det går ju självklart bra med ordbehandlingsprogram som Microsoft Word och Google Docs, där Dropbox möjliggör samarbete i realtid. Microsoft Word kräver ett abonnemang men den som söker ett gratisalternativ kan istället välja OpenOffice eller LibreOffice. 

I slutändan kan man dock inte säga vilket program som är det ”bästa”. Frågan är snarare vilket program du trivs bäst med eller vilket program du känner dig mest bekväm med. Vi rekommenderar varmt att du testar några av gratisversionerna och hoppas att du snart hittar ”ditt” program.

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält