Skriv tillsammans – starta en skrivgrupp

En skrivgrupp kan hjälpa dig med att komma igång med ditt skrivande och ge dig bra motivation!

09.12.2021 · Linda Reumann Författare · Skriva

Tycker du att det börjar kännas trögt med ditt skrivande? Konstigt nog känns textutkastet som startade så lovande med en briljant idé för ett tag sedan, inte alls lika lockande längre. Lugn, det är förmodligen inget fel på din idé, det du behöver är en skrivgrupp!

Vad är en skrivgrupp?

En skrivgrupp är ett gäng skrivande människor, mellan tre och sju personer brukar vara ganska lagom, som träffas regelbundet för att ge varandra feedback och inspiration. Och hjälp när man kört fast! En väl fungerande skrivgrupp hjälper varandra att hålla ångan uppe när det känns trögt med skrivandet, ger varandra nya infallsvinklar och ser till att man inte tappar modet.

Vem ska vara med?

Om du redan har ett nätverk av skrivande människor så är det bara att fråga runt tills du hittat ett gäng som passar ihop. Du kan förstås också söka på nätet efter nya skrivkompisar. Om du är med i ett skrivforum eller har många kontakter på facebook, kan du fråga där om någon vill starta upp en skrivgrupp med dig. Du kan också skriva i kommentatorsfältet nedan, om du söker andra skrivande människor att nätverka med.

Hur ofta ska man ses?

Tumregeln är att ses regelbundet, men inte för ofta. Det gäller ju att både hinna skriva och läsa mellan träffarna också. Många tycker att det passar att ses ungefär en gång i månaden och att man tar sig tid i cirka tre timmar.

Vad behövs för en framgångsrik skrivargrupp?

Framförallt behöver man mod och ett genuint intresse för andras texter. Att våga visa sina ofärdiga texter för andras granskande ögon och ta emot deras feedback är både utmanande och utvecklande. I gengäld gäller det att ta emot förtroendet att läsa de andras texter på ett respektfullt sätt och med relevant feedback ge dem chans att utveckla sina texter.

Hur gör man?

Det är bra att komma överens om några grundläggande regler innan man startar. Förutom hur ofta och hur länge man ska ses varje gång, måste man bestämma var man ska ses. Om man bor i närheten av varandra, kan man ses på ett café eller hemma hos varandra men det är också ett alternativ att organisera träffarna online. Det är också bra att bestämma i förväg hur många texter man ska hinna med per gång. Det är orealistiskt att alla deltagare ska lämna text och få feedback av alla deltagare varje gång. Tänk på att ge varandra feedback på ett respektfullt sätt. Tänk på att din feedback lättare når fram till mottagaren om den är genomtänkt, tydlig och framförallt ödmjuk.

Utvärdera!

Efter ett antal träffar är det en bra idé att göra en gemensam utvärdering. Blev det som ni tänkt der? Saknas det något? Är tidsintervallen bra för alla? Vill alla fortsätta i gruppen? När alla fått säga sitt, kan ni vid behov justera era regler och sedan fortsätta med er skrivgrupp mot nya djärva skrivmål.

LYCKA TILL!


Om skrivgruppen inte ger allt du behöver, kan du vända dig till någon av dessa aktörer för professionellt skrivstöd:

Skrivcafé, Författarakademin, Kreationslotsen, Jorun Modén, Drop a Story eller Kreagrafen.

Flera av dem erbjuder även kurser online.


Författare

Carina Middendorf

Carina Middendorf älskar att läsa – och att skriva! Hon läser i princip alla genrer, men undviker science fiction och dystopier. Sedan hösten 2020 skriver hon på bloggen, bland annat om BoD:s författare där hon försöker klura ut vad de har för drivkrafter i sitt skrivande.

Kommentarer

 • Hejsan!
  Jag vill skriva min historia, men jag vet inte hur det och allt vill veta mer information om det?

  • Hej!

   Din historia är såklart din personliga berättelse och den måste du få färdigt först, sedan kan vi på BoD hjälpa dig med att trycka och eller publicera din bok.

   Med vänlig hälsning
   Linda/BoD

 • Hej
  Jag letar efter likasinnade som vill starta en skrivgrupp med mig. Jag håller på med ett skrivprojekt som jag drömmer om ska skrivas klart och till och med bli en bok en dag. Jag bor i Stockholm, så det är ju ett plus om ni också bor här så att vi kan ses:). Tänker att vi kan ses nån gång i månaden och hur vi lägger upp vår tid ihop mm kan vi bestämma när vi ses första gången.
  Jag är född på 70-talet och tycker om att skriva i nutid om vardagsliv och alla upp och nedgångar som kommer med det. Gärna med lite dråpliga inslag för att sedan svänga om till allvar.
  Jag är så nyfiken på vem du är och hur vi kan hjälpa, uppmuntra och pusha varandra framåt i våra skriverier.
  Vi hörs,
  Cattis

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält