5 tips för att komma igång med skrivandet

Du skulle gärna vilja skriva en bok men vet inte hur du ska börja? Här ger vi dig några tips.

21.08.2020 · Linda Reumann Allmänt · Skriva

Det är inte lätt att skriva en roman. Hela tiden prioriterar vi andra saker, såsom möten, aktiviteter och olika åtaganden vilket gör att allt vardagsstyr kommer emellan. Allt detta leder ofta till att det inte finns tid över för att skriva och att skrivandet inte längre står i fokus.

Vi har följande tips som hjälper dig i början av ditt skrivprojekt att skapa en rutin samt att starta med det mest väsentliga: att komma igång!

1. Planera din berättelse och var inte rädd att förändra den

Planer är ibland där för att revideras. Generellt är det naturligtvis viktigt att man har vissa grundläggande saker klart för sig: Vilken genre vill jag skriva i? I vilken tid och i vilken miljö ska min berättelse äga rum? Vilket budskap eller nyckelfråga vill jag förmedla? Vilka karaktärer skall finnas med? Vad skall handlingen vara och vilka sekundära konflikter skall förekomma?

När du väl har börjat att skriva så kommer du märka att karaktärerna och historian kan börja leva sina egna liv. Och just detta är det härliga med att skriva! Det kan också hända att händelselopp som du har planerat under skrivprocessen helt plötsligt inte längre passar.

Var därför inte för hård mot dig själv och din planerade historia. Var modig och förändra gärna under skrivprocessen. Det är det enda sättet att ge dig själv, dina tankar och karaktärerna utrymme att växa.

2. Boka tid med dig själv och skriv regelbundet

Precis på samma sätt som du bestämmer träff med andra bör du boka upp tider med dig själv för att skriva. Blockera fasta tider på vissa veckodagar, där du bara ägnar dig åt ditt bokprojekt.

Om du märker att du ändå skippar denna tiden för andra saker, fråga dig själv: Vad är viktigt för mig? Vilka är mina prioriteringar just nu? Vad gör jag istället med min lediga tid? Hur kan jag ändra på min vardagsrutin så att jag får tid över till att skriva?

Var heller inte rädd för att börja – även om det bara handlar om några minuter per dag. Det finns inget krav på hur länge du bör sitta. Många författare ställer en klassisk äggklocka på en viss tid (t.ex. 25 minuter) för att arbeta på sitt manuskript inom detta tidsintervall.

Ju mer regelbundet du sätter dig och arbetar med boken, desto enklare kommer du tycka att det är att fortsätta med den och ju enklare är det att inte förlora anknytningen till handlingen.

3. Sätt upp (skriv-)mål

Självklart är det inte enkelt att planera allt i förväg. Du kommer också framöver alltid ha dagar där vardagen kommer emellan eller där du har andra uppgifter på din agenda.

Men som människa älskar man att uppnå sina mål. Det känns t.ex. väldigt tillfredsställande att kunna pricka av punkterna på en to-do-lista och vid dagens slut se vad man har åstadkommit. Perfekt!

För att uppnå denna känsla kan du sätta upp små mål och t.ex. bestämma ett antal ord som du vill ha skrivit till en viss tidpunkt. Och när du väl har börjat så kommer du också att märka att det blir lättare att nå nästa etappmål och att fortsätta med skrivandet.

4. Nätverka med andra författare

Ännu bättre än att sätta sig ner själv vid skrivbordet är att skriva gemensamt. Sök i olika sociala mediekanaler för att hitta författare att nätverka och bolla tankar och idéer med.

Genom skrivande vänner och skrivartävlingar kan man hitta intressanta föreningar och författargrupper på nätet. Kanske du är intresserad av att bli medlem i Egenutgivarna, Skrivarsidan eller NOFF? Ett annat tips är att söka sig till de många författargrupper som finns på Facebook: Författare på Facebook, Författare, Författarhjälpen eller Författare söker testläsare. Man skulle kunna starta en rutin varje morgon och bestämma träff med andra författare online för att skriva gemensamt i ett virtuella kontorslandskap.

Författaren Sarah Saxx har anslutit sig till en sådan grupp på Instagram och berättar varför detta nätverk är så viktigt för henne: ”De första medlemmarna är där mellan klockan 3 och 4 på morgonen. Det både lugnar ner och motiverar mig att veta att man inte är den enda som arbetar på sådana omänskliga tider. Nu har även nya författare utanför gruppen tillkommit, som lägger ut på morgonen när de kommer att skriva. Vi taggar varandra i gruppmeddelanden, vilket skapar ett fint samarbete. Jag älskar den gruppdynamiken som uppstår. Dessutom samtalar vi även utanför skrivtiderna om allt möjligt runt skrivande och bokpublicering. Vi firar varandras framgångar och uppmuntrar varandra ömsesidigt om någon har en dålig dag. Även utanför dessa morgonskrivtider skriver jag sällan ensam. Jag minns inte när jag senast skrev en roman helt ”själv”. Det känns alltid så motiverande och inspirerande att skriva gemensamt med kollegor. Jag har några som jag träffar och delar utkast med efter skrivtiden, för att få feedback och för att se vad de skriver och snart kommer att publicera.”

Ett annat ganska välkänt exempel är den årliga NaNoWriMo, som pågår över hela världen. Deltagarnas eufori runt kring detta kreativa skrivprojekt är också smittsamt!

5. Skriv ner dina tankar och idéer och bli inspirerad

När du får nya idéer till din berättelse: skriv ner dem! Försök att alltid ha en anteckningsbok eller mobiltelefonen med dig för att skriva ner dem, innan du glömmer dem.

Inspirera dig själv ytterligare genom att läsa andra böcker och se vad du gillar med dem. Så du kan lära dig riktigt mycket för din egen historia.

Om du inte känner dig inspirerad eller på humör för att skriva, ändra din skrivsituation: Skapa en spellista med musik du tycker om, använd vardagliga ljud (t.ex. med Noisli-appen) eller byt plats för att få andra skrivimpulser och för att motivera dig själv.

Det finns inget så härligt som att ta en långpromenad. När man rör på sig under tiden som man funderar över sina karaktärer kan det vara lättare att komma framåt med texten. För det första gör rörelse att du syresätter hjärnan och det är bra för kreativiteten. För det andra byter du miljö och kommer bort från datortangenterna och kan därmed ta in nya intryck.

Lägg märke till intressanta dialoger du hör medan du sitter på café, på bussen, på tunnelbanan, eller tittar på tv. Speciellt barn kommer ofta med fantastiska slutsatser eller logiska resonemang. Skriv ner dem, vilket på sikt kan bli till en behändig uppslagsbok att inspireras av när du får idétorka.


Har du några tillägg? Vill du berätta för oss om hur du motiverar dig själv att skriva? Vänligen meddela oss i kommentarerna!

Artikel översatt av Anna-Karin Winqvist.

Kommentarer

  • Tycker att den som jag har läst, kommer att hjälpa mig, jag har börjat skriva min romans bok, och vill växa upp den romans bok tills den blir färdig , här har jag hittat mycket bra information.
    Det känns så mycket känslor när jag ser att nu är på gång min start skrivelse romans bok.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält