Skriv ditt liv – ge världen hopp

Veronica Grönte från Författarskola.se ger dig tips på hur du kan skriva din självbiografi.

20.09.2022 · Linda Reumann Författare · Skriva

Kanske har du under lång tid funderat på att skriva din självbiografi för att dela med dig av dina erfarenheter och ge världen hopp? Veronica presenterar några viktiga råd som kan underlätta din skrivprocess.

För att din självbiografi ska bli intressant, behöver du arbeta med berättelsen på samma sätt som om du skulle skriva en fiktiv historia.

  • Du lär känna din huvudrollsinnehavare (dig själv) och dennes längtan och mål.
  • En specifik huvudkonflikt bör väljas ut.
  • Du låter huvudkaraktären stöta på hinder/förstörare på vägen mot sitt mål och finner lösningar/hjälpare som underlättar vandringen.
  • Din berättelse gynnas av att du låter den kretsa kring ett budskap som är betydelsefull för dig.
  • Huvudkaraktären utvecklas genom hinder och motstånd. I självbiografin är det du själv som mognar under berättelsen. Det är just denna utvecklingsprocess som ger läsaren hopp.

Kartläggning ditt liv

Börja med att skapa en tidslinje över ditt liv, där du markerar viktiga händelser tillsammans med årtal. Genom denna förberedelse får du en grundstruktur att utgå ifrån. Skriv ner allt du kommer på. Ju fler detaljer du placerar längs linjen, desto fler minnen dyker upp.

En central konflikt

Bestäm dig för vilken din centrala konflikt ska vara i berättelsen? Låt inte boken bli en lista över dina prestationer. När du berättar om dig själv som en hel person med både förmågor och brister kommer dina läsare att kunna identifiera sig med dig.

Budskap

Skapa en sammanfattning av din berättelse genom att välja ut de händelser från din tidslinje som kan flyta ihop till ett logiskt händelseförlopp som bäst motsvarar det budskap och hopp du vill ge världen.

Framåtrörelse och avslutning

Precis som andra berättelser behöver din självbiografi en handling med framåtrörelse. Arbeta för att skapa en intressant berättelse som byggs upp mot ett klimax och som slutligen får ett meningsfullt slut. Planera slutet redan från början för att enklare få till den röda tråden.

Start och mål

Tänk dig berättelsen som en hinderbana med start och mål. Planera slutet redan från början och placera de hinder på vägen som har gynnat din utveckling.

Sortering och röd tråd

En berättelse om hela ditt liv skulle bli ganska långrandig. Du måste bestämma dig för vilka avsnitt du ska ta med. Välj dem som har med berättelsens budskap att göra, alltså de som bygger din röda tråd från start till mål. Din självbiografi behöver inte börja med din födelse. Kanske är det mer intressant att du startar vid en annan tidpunkt och använder dig av korta tillbakablickar när det är motiverat.

Din egen röst

Människor läser självbiografier för att få en känsla av hur det är att vara någon annan och att få en chans att spegla sig i en annan människa. När du är äkta i ditt skrivande är det ett säkert sätt för att hålla läsaren engagerad.

Kapitel

Med din kapitelindelning ger du boken struktur. Kapitlen är användbara eftersom de låter dig gå framåt genom olika livsperioder och händelser. Kapitlen låter dig hoppa framåt 10 år, gå tillbaka i tiden eller börja berätta om något nytt tema utan att förvilla läsaren.

Slutet

De flesta självbiografier har meningsfulla slut eftersom personen som skrev vill berätta historien. Även om ditt slut inte är ”lyckligt”, är det troligen tillfredsställande. Du har på något sätt kommit till rätta med livet, vunnit visdom och nått ditt mål.


Veronica Grönte

Sedan 1992 har Veronica Grönte arbetat med att utveckla en skrivmetodik för att barn, ungdomar och vuxna ska bli medvetna om sin egen berättartalang, känna sig nöjda med sina berättelser och utvecklas till nästa nivå.

Veronica är skrivarkursledare sedan 1997 och håller även fortbildningar för lärare. Hon har utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Hennes skrivhandledning Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser / Studentlitteratur kom ut 2002. 

Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar Veronica om sig själv och vad hon kan hjälpa dig med.

Nästa självbiografiska grundkurs
8-12 februari 2023 inbjuder Veronica till självbiografisk grundkurs i sitt hem i Nässjö. Max 8 deltagare.

Mer information finner du på Veronicas hemsida.
———————————————————–

Tisdagen den 1 november kl 18.00 berättar vi tillsammans med Veronica Grönte på via Zoom, om hur du på ett enkelt sätt kan förverkliga din bokidé!

Klicka på länken nedan och anmäl dig till Zoom-träffen!
Zoom-Möte

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Kommentarer

  • Jag håller på att skriva om mitt liv till sjöss från 15 års ålder tills den dag idag då jag är fyllda 66
    Och om dem platserna länderna jag har bott på under denna tidspunkt

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält