Tusen namn för dina karaktärer

Du har berättelsen klar i ditt huvud, men saknar passande namn för några av dina figurer? Då ska du läsa det här blogginlägget!

26.11.2020 · Linda Reumann Skriva

”Det är inte alls så enkelt att komma på passande namn för alla karaktärer i min bok.

Känner du igen det? Sitter du också ibland med ditt manuskript och kommer inte på bra namn för dina karaktärer? Du är inte ensam, detta händer många författare.

För att få inspiration använder många författare sajter som egentligen vänder sig till blivande föräldrar för att ta reda på namns ursprung och betydelse. Andra författare läser jobbannonser, tar promenader på kyrkogårdar eller använder slumpgeneratorer för att få nya idéer för namn.

För att hjälpa dig att hitta det perfekta namnet presenterar vi här Reedsyplattformen med sina namngeneratorer och ger dig ytterligare tips och förslag på hur du hittar namn åt dina karaktärer.

Namn på olika språk

Med den slumpmässiga namngeneratorn får du förslag på namn från olika regioner och länder. Kategorin är indelad i manliga, kvinnliga och slumpmässiga namn. Det är förslag som ska inspirera dig och du kan alltid kan se betydelsen av respektive förnamn.

De olika regionerna och länder är Arabvärlden, Sydöstafrika, England, Frankrike, Indien, Italien, Tyskland, Japan, Korea, Kina, Ryssland, Spanien, Turkiet och Wales.

Namn från medeltiden

Med den här generatorn hittar du namn från medeltiden och andra historiska namn från borgarnas, riddarnas och vikingarnas tid. Om vi tittar på litteratur- och filmvärlden så har framför allt George R. R. Martin med ”Game of Thrones” eller Michael Hirsts med ”Vikings” inspirerats av det aktuella scenariet kring medeltiden. Berättelserna utformas, till en stor utsträckning, av karaktärernas namn. Det spännande med den här tiden är att särskilt efternamnen var av stor betydelse och de redogjorde t.ex. för yrke, ursprung, nationalitet och status.

Om du är på jakt efter medeltida namn från gammalnorska, gammaltyska, gammalromerska, gammalkeltiska och gammal engelsk kultur så hittar du dem definitivt här.

Mytologi och gudar

Olympos, Mars, Hermes, Asklepios – är namn som du säkert någon gång har stött på i vardagen. Dessa namn kommer från den grekiska mytologin.

Flera hundra års gamla sägner berättar om gudar och gudinnor från det förflutna och de står alla för olika egenskaper: styrka, helande krafter, krig, skydd etc. Därför är betydelsen av namnen mycket viktig i den här namngeneratorn. Passar beskrivningen till din karaktär? Hur låter namnet när du säger det högt?

Man skiljer mellan keltiska, egyptiska, grekiska, hinduistiska, japanska, nordiska och romerska gudaväsen.

Fantasinamn

Daenery Targaryen, Bilbo Beutlin, Albus Dumbledore och Mr. Tumnus är kända exempel på namn ur fantasyvärlden.

När vi hör dessa namn så associerar vi till de typiska egenskaperna hos protagonisterna. Och ärligt talat: hur skulle vi reagera om karaktärerna i en fantasyroman hette Lars, Anders eller Elisabeth?

Kanske kan du också framhäva vissa speciella särdrag inom dina karaktärers familjer med namnen samt anpassa dem så att man direkt märker att dessa karaktärer är släkt med varandra. Fördelen med fantasy är att det knappt finns några regler, inte ens vad gäller namngivning. De enda gränserna är din egen fantasi.

I den här generatorn kan du välja mellan namn för människor, älvor och drakar.

Arketyper

Hjältar, skurkar, kompanjoner, läromästare: det rätta namnet och dess betydelse är enormt viktigt, speciellt för fiender eller antagonister i en bok. Visste du t.ex. att namnet Voldemort från Harry Potter-serien betyder „stöld“ och flykt från döden“. För Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn hade överlistat döden genom att splittra sin själ i små bitar och gömma dem i alldagliga föremål.

Med den här generatorn får du fram både positivt klingande namn samt namn som är avsedda för skurkar och elakingar. Kategorin ”Sidekick” ger dig namn som betyder ”följeslagare” eller liknande, medan ”Mentor” ger dig namn som suggererar visdom och kunskap.

Fler idéer för att hitta ett namn

I vilken genre skriver du?

Om du t.ex. skriver en barnbok så behöver du naturligtvis andra namn, än ifall du skriver en historisk roman. Titta i andra böcker inom din genre, låt dig inspireras av dem och idividualisera namnen för din egen bok.

Hur låter namnet?

Har du hittat ett namn som känns rätt för dig? Hur låter det när du läser det eller säger det? Känner du att det passar din karaktär?

Om namnet låter hårt fastän karktären snarare är lugn och har ett milt temperament, då bör du snarare ta ett namn med bokstäver som låter mjuka, t.ex. a, e och i.

Är det lätt att särskilja namnen från varandra?

Har du någonsin stött på namn i böcker som låter och är skrivna ganska lika? Och var det av just den anledningen som du ofta förväxlade karaktärerna med varandra? När vi fördjupar oss i en historia finns det alltid många saker att upptäcka och också att lägga på minnet, i det här fallet t.ex. namn. Det är därför det är så viktigt att dina läsare kan hålla isär de olika karaktärerna och lätt komma ihåg namnen.

Har de viktigaste karaktärerna i din bok namn som man lätt kommer ihåg?

En bifigur som kanske endast förekommer ett par gånger i din roman är naturligtvis mindre relevant än din huvudperson. Av detta skäl bör hans eller hennes namn, även i en fantasyroman, sticka ut från andra namn och ändå vara lätt att uttala. Tänk bara på hur många ovanliga namn som huvudpersonerna i böcker har. Galet, eller?

Har du några andra idéer för att hitta ett namn? Använder du andra slumpmässiga generatorer för att komma på det perfekta namnet?
Meddela oss gärna i kommentarerna.

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Artikel översatt av Anna-Karin Winqvist.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält