En blick bakom kulisserna (2/2)

Upp till 25 000 olika böcker trycks dagligen hos BoD, från och med ett exemplar av varje titel. Vad händer bakom kulisserna i ett av…

21.09.2017 · Linda Reumann Allmänt · Skapa bok

Du har gjort färdigt ditt bokprojekt hos BoD och nu är det dags för nästa steg, att efter frigivningen katalogisera din titel hos Förlagssystem, Bokinfo, BTJ och eventuellt även hos ELIB. Din titel blir även automatiskt katalogiserad på den tysktalande marknaden hos Libri, KNV och Umbreit. Detta gör din titel tillgänglig i de flesta bokhandlar och nätbokhandlar. Men vad innebär egentligen att boken är tillgänglig? Förutom den omfattande distributionen och försäljning av böcker och e-böcker så baserar sig BoD:s utgivningskoncept på att trycka din bok efter beställning, alltså att trycka böckerna efter print-on-demand-konceptet. Det innebär konkret att din bok inte automatiskt står på hyllan i den fysiska bokhandeln eller ligger på lager hos grossisten utan sparas digitalt hos BoD som färdiga tryckfiler och trycks och skickas iväg först när vi får in en beställning. Detta sker på väldigt kort tid och man kan beställa bara från ett exemplar. Denna process för otroliga fördelar med sig som till exempel att författaren inte behöver betala höga kostnader för några tryckupplagor eller lagerkostnader för böckerna.
Oavsett om det är en inbunden bok, ett mjukband eller en spiralbunden bok, som har stort eller litet format, med eller utan färgsidor, så trycks upp till 25 000 olika böcker dagligen i BoD:s produktionscentrum i Norderstedt med hjälp av de modernaste digitaltryckmaskinerna. I vår första del av ”En blick bakom kulisserna” berättade vi vilka steg ditt bokprojekt genomgår från godkännandet i myBoD tills att titeln listas i bokhandelskatalogerna och vilka kvalitetskontroller BoD-titlarna går igenom. Läs i denna del om hur tryckfilerna blir till böcker efter att beställningen tas emot och hur böckerna levereras ut från vårt tryckeri i Norderstedt till bokhandlarna eller slutkunden.
På en yta av nästan 6 000 m² ansvarar mer än 100 medarbetare för att alla beställningar blir omhändertagna, att inlagor och omslag trycks, att böckerna blir limmade och inbundna, att böcker blir packade i kartonger och att de slutligen blir utskickade till alla olika länder.
Att skydda miljön är en grundläggande princip i vår företagsfilosofi. Print-on-demand är i sig redan en miljövänlig process och förutom det så använder BoD uteslutande FSC-certifierat papper och lägger en stor vikt på att upprätthålla en effektiv energipolitik.

Bokställningarna tas emot

BoD tar dagligen emot tusentals bokbeställningar. Å ena sidan kommer de från läsare, bokhandlare samt grossister direkt in i vårt system och å andra sidan kommer de in från författare som beställer egna exemplar genom myBoD för att marknadsföra sin bok. Alla beställningar som kommer in i systemet samlas och delas direkt upp i olika grupper som har liknande kriterier. Varje grupp med liknande kriterier går sedan gemensamt igenom alla produktionssteg. Viktiga kriterier för skapandet av grupperingen är bokutformningens egenskaper som till exempel bokformat, färgsidor, papperstyp eller laminering. Avgörande är också att hålla våra leveranstider eftersom hela produktionen styrs och koordineras enligt olika klockslag och leveranstider. Vi måste till exempel tänka på att beställningar från bokhandlarna måste vara färdigtryckta inom 12 timmar samtidigt som vi måste respektera och ta hänsyn till de olika upphämtningstiderna.

Tryck av bokens inlaga

BoD erbjuder många olika utformningstyper när det gäller papper, format och bindingstyp. I detta blogginlägg koncentrerar vi oss på böcker med mjukband och inbundna böcker. Du kan självklart också välja mellan spiralbindning, trådbindning eller häfte. Du kan även välja mellan två olika tryckvarianter, standardtryck eller premiumtryck. Skillnaden mellan dessa två olika varianter är att standardtryck är inkjettryck som trycks på stora rullar och premiumtryck är digitalt tonertryck som trycks på lösa pappersark.

Premiumtryck

Premiumtryck gör det möjligt att få ett väldigt högkvalitativt tryckresultat och rekommenderas till böcker där färgbilder är viktiga. Det kan användas på 90 g-papper, matt 120 g-papper och högglans 200 g-papper, spiralbundna böcker samt häften. Tack vare ColorPlus-teknologin kan ett valfritt antal färgsidor integreras – med fri placering i boken. Detta trycks med toner och kan innebära tydliga kostnadsfördelar vid tryckning av böcker med färgsidor. Varje färdig inlaga består av lösa ark som ännu inte har blivit ihoplimmade.

Standardtryck

Vid standardtryck blir alla inlagor tryckta efter varandra på stora pappersrullar. Om din bok har mycket svartvit text så är standardtryck idealt eftersom den kan tryckas till ett attraktivt lägre pris. Beroende på bokens format så väljs typ av pappersrulle till tryckmaskinen. Efter varje titel tryckts så skärs sidorna, fast ännu inte i det slutgiltiga formatet och till sist blir inlagan lätt ihoplimmad.

Produktion av en bok med mjuka pärmar: från omslag till färdig bok

Sammansättning av bokens inlaga och omslag
En bok med mjuka pärmar bör vara lätt att hantera, praktisk och tålig. Därför väljs 250 g-kartong med fyrfärgstryck för omslaget som kan ha matt, glansig eller strukturpräglad laminering, beroende på författarens önskemål. För lamineringen läggs omslaget i en lamineringsmaskin där det täcks av en tunn plastfilm. Önskas en strukturpräglad lamineringen sker detta med hjälp av en vals. Inlagor och bokomslag, bägge delar av en produktionsgrupp, blir sorterade i nummerordning och uppdelade i olika boxar. Med hjälp av produktionens streckkoder blir inlagan ihopsatt med sitt motsvarade bokomslag.

Limbindning
Alla inlagor går igenom limbindaren. Först blir bokryggen ihoppressad så att man får en jämn yta. Sedan stryks limmet på bokryggen och en liten bit utanför. En efter en förs bokomslaget, som är sorterat enligt produktionsnummer, ihop med den passande inlagan in i maskinen. Här spelar produktionens streckkod en viktig roll. Streckoderna blir avlästa av maskinen och kontrollerade att de stämmer överens. Om omslaget och inlagan inte passar ihop stoppar maskinen direkt och hänvisar till ett felmeddelande. Den färdiglimmade boken är fortfarande varm och har en beskärningskant. Böckerna åker vidare på ett löpband för att kylas ner och fortsätta sin resa in i maskinen där de kantskärs på tre sidor samtidigt.

Skärningsmaskinen
Med hjälp av streckkoden, där maskinen kan läsa av bokens format, ställer den in sig automatiskt och skär bort bokens beskärningskant på tre sidor samtidigt med en väldigt vass kniv.

Produktion av en inbunden bok: från omslag till färdig bok

Kascherad inbunden bok eller inbunden bok med skyddsomslag
Du kan välja mellan 2 olika slags varianter av inbunden bok: kascherad eller med skyddsomslag. 400 g-kartong används som bas för omslaget. Ett rygginlägg som är anpassat till bokens tjocklek limmas på manuellt i mitten. Beräkningen av bredden på rygginlägget och tillskärningen sker automatiskt. Nu bekläds kartongpärmen med färgat slitstarkt efalin-papper eller om det är en kascherad inbunden bok bekläds den med det färdigtryckta omslagspappret.

Bokomslaget och inlagan förs samman
Nu blir det romantiskt… bokomslaget och inlagan ”gifter sig”. Ja, du läste riktigt. Denna process där omslaget sätts ihop med inlagan kallas för bröllop. Nå ja, riktigt så romantiskt är det inte för helt utan teknik så fungerar det inte eftersom våra maskiner och produktionens streckkoder är igen väldigt viktiga. Med hjälp av streckkoden på omslagets- och inlagans kant blir dessa två sammanförda.

Nästa steg är att inlagan blir maskinellt tillskuren i sitt slutliga format och på bokryggen blir en gasväv fastlimmad. Inbundna böcker förses även med ett dekorativt svartvitt kapitälband och ett läsband. Nu ska inlagan, dvs. det limmade bokblocket som ska bindas in, hängas in i pärmen och sättas fast med hjälp av två försättsblad både där fram och bak. Dessa täcker både streckkoden och de invikta kanterna på omslaget.

Så att man enkelt och behagligt kan öppna och läsa boken formar man en fals utanpå omslaget med hjälp av uppvärmda metallstavar.

Plastinslagning
Boken är färdig men ett sista steg fattas fortfarande i processen. Våra logistikpartner kräver nämligen att våra böcker levereras med ett transportskydd. Därför blir varje bok, oavsett om det är en inbunden bok eller en bok med mjuka pärmar, inslagen i en tunn plastpåse. I en maskin blir plastpåsen uppvärmd till över 100 grader för ett kort ögonblick och drar ihop sig. Nu har boken fått en tät skyddsfolie som förhindrar skador under transporten.

Bokförsändelse

Bokbeställningar genom BoD

De färdiga böckerna sorteras efter försändelseort. Böcker, som har blivit beställda av läsare i vår bokshop eller av våra författare och förlag, hamnar på sändningsstationen. En medarbetare skannar varje bok med hjälp av streckkoden, för att ta reda på vilken beställning boken tillhör. Systemet informerar så fort en beställningen är fullständig. Om en beställning är ofullständig på grund av att det fattas några exemplar så buntas böckerna ihop och sorteras efter nummer på en särskild hylla, för att vänta in de saknade exemplaren. Om beställningen är komplett så trycks följesedeln, fakturan samt etikett ut och kartongerna packas färdigt. På grund av arbetssäkerhetsbestämmelser får kartongen inte väga mer än 15 kilo. När alla kartonger är färdiga staplas de på vagnar och är redo för DHL att hämtas upp för utskickning. Paket som väger under 1 kg skickas oftast med post.

Bokhandelsbeställningar

Alla bokhandelsbeställningar samlas i boxar och blir upphämtade av grossister vid olika fasta tidpunkter eller skickas ut till Förlagssystem. En BoD-medarbetare sätter etiketter med streckkoder på boxarna som innehåller all viktig information om bokbeställningarna. På så vis kan boxarnas innehåll läsas av vid ankomst och grossisterna samt Förlagssystem vet vilka böcker som befinner sig i varje enskild box. För bokbeställningar som skickas utanför EU gäller bestämda tullregler. BoD är skyldigt att upprätta en exportdeklaration och lagra bokförsändelsen i några dagar, för att möjliggöra en eventuell tullkontroll. Först efter att tidsfristen är över får paketet lämna BoD.

Fakta och siffror

På BoD:s server ligger mer än 2,7 miljoner tryckfärdiga titlar och över 4 miljoner böcker lämnar årligen BoD-produktionen i Norderstedt.

Pappersrullarna som används vid standardtryck är 8 till 12 km långa och väger ca. 860 kg.

För att uppnå en optimal utskriftskvalitet är det viktigt att temperaturen i produktionshallen alltid är 22 grader och har en luftfuktighet på 45–65%.

BoD följer sin energihantering enligt den tyska standarden DIN 50.001, eftersom målet är att alltid trycka så miljövänligt och energisparande som möjligt. Vid själva bokbindningen använder BoD veganlim och alla pappersrester samlas för återvinning.

I vår första del av ”En blick bakom kulisserna” kan du läsa om vilka steg ditt bokprojekt går igenom från frigivningen i myBoD till listningen i bokhandeln och vilka kvalitetskontroller titeln går igenom.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält