En blick bakom kulisserna (1/2)

Vad händer i processen mellan ditt bokprojekt och din bokförsäljning? Hur går det egentligen till att ge ut en bok?

21.09.2017 · Linda Reumann Allmänt · Skapa bok

Har du ett färdigskrivet manus och önskar inget hellre än att publicera din egen bok? Inget är lättare än det. Med några få steg kan du enkelt, snabbt och professionellt ge ut din bok och e-bok med BoD. För att vara exakt så är det bara sex steg för dig från det att du registrerat dig i BoD:s egen användarportal myBoD tills frigivning av ditt bokprojekt.

Start av ditt bokprojekt

Så fort du startar med ditt bokprojekt i myBoD så börjar vi redan i bakgrunden att arbeta med förberedelserna inför din bokutgivning. Vi ger dig en blick bakom BoD:s kulisser, i våra två blogginlägg, och vad vårt löfte ”100% made in Germany” står för.

I vårt första blogginlägg kan du läsa om hur det går till från det att du har slutfört ditt bokprojekt i myBoD tills det att vi har publicerat din bok i bokhandeln och vilka kvalitetskontroller vi gör. I vårt andra blogginlägg förklarar vi för dig hur vi trycker din bok med print-on-demand, efter att vi har tagit emot beställningen, för att sedan skicka ut den till slutmottagaren.

Från registrering till slutfört bokprojekt

I BoD:s egen användarportal myBoD går du igenom sex steg från det att du har valt vilken produkt du önskar tills att du har slutfört ditt bokprojekt. Ditt mål borde inte vara att göra det så fort som möjligt utan att göra det så noggrant som möjligt. Genom dina val du gör i myBoD och dina uppgifter du anger, lägger du grundstenarna för din bokutgivning.

Nedan finner du alla steg ditt bokprojekt går igenom i myBoD. Klicka dig igenom varje steg för att få mer information och tips.

Steg 1

Produktval och grunden för ditt bokprojekt
Om du vill ge ut din bok och/eller e-bok i bokhandeln kan du i myBoD välja mellan BoD E-bok, BoD Classic eller BoD Comfort. Välj först någon av dessa tjänster för att börja med ditt bokprojekt.

Steg 2

Titel, försäljningspris och ISBN för din bok och e-bok
Ange nu bokens titel och välj bokutformning om det gäller en tryckt bok. Det finns många alternativ att välja på angående bokformat, papper, inbindning och omslag.

Bestäm ett försäljningspris på din bok. Det priset är även grunden för uträkningen av ditt författarhonorar. Du har också möjlighet att ange ett kampanjpris på din e-bok för en viss period. På så vis kan du effektivt marknadsföra din nya bok. Oavsett om din bok är en tryckt bok eller en e-bok så krävs ett ISBN för att kunna distribuera och sälja din bok. Det får du av BoD i detta steget. Förutom ISBN skapas en streckkod som du bör ladda ner och lägga till på omslagets baksida.

Bra att veta: Streckkoden är nödvändig för att du skall kunna sälja din bok i bokhandeln och nätbokhandeln. För det första krävs den för BoD:s produktionskedja och för det andra krävs den av bokhandeln för att kunna läsa in bokens metadata.

Steg 3

Kataloginformation: Nå dina läsare med genomtänkt metadata
I detta steget av ditt bokprojekt handlar det om att ange en utmärkande kataloginformation så att läsarna hittar din titel enkelt och snabbt och samtidigt får lust att att köpa den. Vi råder dig därför att ta god tid på dig. Om du planerar att ge ut en serie så ange även titeln på den serie som boken är del av och bandnumret.
Baksidestexten och författarpresentationen ger läsaren avgörande information om innehållet och är därför väldigt viktig. Den bör locka en potentiell läsares intresse inom loppet av några sekunder.
Ju noggrannare du väljer bokens varugrupp och ju mer medvetet du väljer bokens nyckelord desto enklare hittar läsarna och bokhandlarna din titel.

Om försäljningen över svenska bokhandlar och nätbokhandlar inte räcker till för dig, så kan du helt kostnadsfritt välja till internationell försäljning. Då blir din bok tillgänglig även i USA, Kanada, Australien och Storbritannien.

När det gäller din e-bok kan du även välja till e-boksutlåning. Bestäm även om du vill förse din e-bok med mjukt eller hårt kopieringsskydd DRM (Digital Rights Management).

Fulltextsökning, ja eller nej? Med din tillåtelse gör du det möjligt för dina läsare att kunna bläddra och provläsa några sidor i din bok innan de köper den i nätbokhandeln.

Steg 4

Ladda upp och granska dina bokfiler
Med uppladdningen av dina filer börjar ditt bokprojekt att närma sig slutet. Om du har valt produkten BoD E-bok så kommer du vidare till easyEditor. I easyEditor kan du skriva och utforma din e-bok. Snart kommer du även att ha möjligheten att ladda upp en färdig EPUB-fil.
När det gäller din tryckta bok så kan du nu ladda upp din inlaga som tryckfärdig PDF-fil i rätt format. Som alternativ till din PDF-fil kan du använda skrivarenheten BoD easyPrint och föra över din bokfil från ditt ordbehandlingsprogram.

Har du redan designat ett omslag? Din omslagsfil laddas också upp direkt som PDF-fil. Det är viktigt att din omslagsfil består av alla sidor i en och samma fil, det vill säga fram- och baksidan samt bokryggen (undantag gäller för omslag för spiralbunden bok). Tips: Glöm inte beskärningskanten!

Om du inte har något omslag så kan du som alternativ använda dig av BoD easyCover. Det är ett verktyg där vi erbjuder kostnadsfria mallar som du enkelt kan anpassa enligt dina önskningar gällande text och bilder.

Efter att du har laddat upp inlagan och omslaget behöver du bara vänta en stund tills BoD har kontrollerat dina tryckfiler. Om filerna inte uppfyller de tekniska krav som krävs får du ett felmeddelande där vi informerar om felet och ber dig korrigera det. Efter att dina filer blivit korrekt uppladdade kan du gå vidare till steg 5.

Steg 5+6

De sista stegen: betalningsinformation och godkännande av avtal
Nu handlar det bara om de sista formaliteterna innan du kan slutföra ditt bokprojekt. Därefter tar BoD över och inom kort är din bok tillgänglig i bokhandeln och nätbokhandeln.

Steg 4: Kontroll av bokfilerna i bakgrunden

Nu är det BoD:s tur att kontrollera om dina bokfiler kan tryckas eller om korrigeringar är nödvändiga:

 • Stämmer formatet på tryckfilerna överens med dina angivna uppgifter i myBoD?
 • Är teckensnitten inbäddade?
 • Stämmer sidantalet och är det delbart med 4? På grund av produktionstekniska anledningar är denna punkt relevant. Är det för få sidor i boken kan man lägga till tomma sidor.
 • Är dina bilder färgprofilerade? För att uppnå det bästa enhetliga tryckresultatet kommer ej färgprofilerade bilder bli försedda med en sRGB-färgprofil av BoD och eventuella genomskinligheter bli reducerade.

Med hjälp av ett förtryckssystem kontrollerar BoD varje bokfil med hjälp av olika kriterier och anpassar dem efter behov.

Från slutfört bokprojekt till bokutgivning

Du har nu genomfört alla 6 steg i myBoD och slutfört ditt bokprojekt. Nu får du bara vänta i några dagar tills din titel är tillgänglig i bokhandeln för läsarna att upptäcka den.

Vad sker egentligen under tiden och hur når din tryckta bok och e-bok bokhandeln? BoD tar över alla följande steg från e-bokskonverteringen till katalogiseringen och kontrollerar varje bokfil individuellt. Läs vidare nedan om vilka faktorer och kvalitetsegenskaper vi tar hänsyn till.

Den första manuella granskningen av bokfilerna

Efter att vi har tagit emot ditt frigivna bokprojekt blir varje bokfil kontrollerad av en BoD-medarbetare. Vi granskar till exempel följande:

 • Har inlagan ett impressum?
 • Är ISBN korrekt?
 • Finns det några uppenbara fel, som till exempel att titeln är felstavad? Obs! Denna kontroll ersätter inte en professionell korrekturläsning.
 • Är bokens fram- och baksida i rätt ordning?
 • Finns det en streckkod på bokens baksida? Om inte lägger BoD till den.

Även innehållet i boken kontrolleras och granskas. Man granskar speciellt om boken innehåller olagliga, kränkande texter eller extrema politiska- och religiösa åsikter. Processen går igenom flera steg. För det första går våra erfarna medarbetare igenom texten och bilderna manuellt och för det andra så kontrolleras dessa automatiskt av ett speciellt program som söker efter kritiska nyckelord som kontinuerligt uppdateras. En expertkommitté utvärderar problematiska titlar och beslutar om de får publiceras eller ej.

Den andra manuella granskningen och frigivningen av din titel till bokhandeln

Efter att den första granskningen av dina bokfiler genomförts, så kontrolleras bokens metadata. Detta är speciellt viktig för katalogiseringen hos Förlagssysten, Bokinfo, ELIB och BTJ och därmed alla bokhandlar och nätbokhandlar.

 • Finns det en baksidestext?
 • Är varugruppen korrekt vald? Vid behov anpassas den.
 • Är nyckelorden riktigt valda och i rätt ordningsföljd? BoD kan optimera dessa efter behov.
 • Har försäljningspriset satts på så sätt att författarhonoraret är medräknat?

När all kataloginformation är fullständig publiceras din bok. BoD skickar kataloginformationen vidare till alla samarbetspartner som till exempel Förlagssystem, Bokinfo, BTJ etc. vilka i sin tur vidarbefordrar den till bokhandlar, nätbokhandlar och bibliotek. Inom några dagar är boken och e-boken tillgängliga för alla läsare som nu kan beställa boken.

E-bokskonvertering och kvalitetskontroll

Har du även valt till en e-bok utan extra kostnad i ditt BoD Classic- eller BoD Comfort-paket? BoD skapar din e-bok genom att konvertera dina PDF-filer till ett elektroniskt format. Det vanligaste formatet är EPUB-fil. Din layout på e-boken anpassas i storlek och form så att den går att läsas på olika slags skärmar såsom datorer, surfplattor, tablets och smartphones. Detta medför att man kan förstora och förminska texten och bilderna fritt och filen är inte jämförbar med en statisk fil som i en tryckt bok. Typiska egenskaper på en tryckt bok som till exempel titelsida och sidnumrering faller helt bort men flera praktiska funktioner tillkommer. Läsaren kan snabbt förflytta sig till önskad text eller kapitel genom att använda sig av sökfunktionen eller klicka på ett kapitel i innehållsförteckningen samt klicka på integrerade länkar som leder till externa webbsidor.

Efter konverteringen granskar BoD:s e-bokteam din e-bok noggrannt så att den är användarvänlig och uppfyller följande kriterier:

 • Är alla krav och riktlinjer uppfyllda angående bildstorlek, textformatering och bildupplösning?
 • Är navigationen användarvänlig?
 • Fungerar textsökningen?
 • Är länkarna kopplade till de önskade webbsidorna?
 • Finns det länkar till externa reklamsidor?

Bra att veta: Vissa nätbokhandlar som till exempel Apple iBooks och Amazon tillåter ej externa länkar till andra nätbokhandlar eller prisuppgifter i e-boken.

Vi hoppas att detta blogginlägg har gett dig en bättre förståelse för de många och komplexa processer som ligger bakom din bokutgivning. Läs gärna vidare i vår andra del av En blick bakom kulisserna om hur bokproduktionen går till från det att vi tar emot en beställning tills det att vi skickar ut boken till slutkunden.

Kommentarer

 • Det är tur att ni och min son Dennis Klarin är så duktiga på teknikens under! Så jag bara kan ägna mig åt skrivandet! Tack!

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält