Skip to content

Main Navigation

BoD.de
  • Startsida BoD blogg
  • Startsida BoD
  • Skriva
  • Skapa bok
  • Publicera bok
  • Marknadsföring

Skapa fler läsare med hjälp av träffsäkra nyckelord

Har du ibland funderat på om det är ren tur att läsaren och eventuellt köparen hittar just din bok bland tusentals andra i nätbokhandeln? Nej,…

07.11.2017 · Linda Reumann Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring · Böcker · bok · bokhandel · egenutgivning · författare · kataloginfo · katalogisering · metadata · nätbokhandel · nyckelord · sökord

Du som författare kan påverka sökbarheten i nätbokhandeln genom att medvetet välja väl genomtänkta nyckelord. Vi söker alla på olika ord, begrepp och teman när vi letar efter ett visst ämne på nätet, i nätbokhandlarna eller hos den stationära bokhandeln. Med hjälp av slagkraftiga och träffsäkra sökord, också kallade nyckelord, kan du som författare göra det möjligt för nya läsare att enklare hitta just din bok. Du gör det mycket svårare för läsaren att hitta till exempel din receptbok om glutenfri mat, om du väljer ordet ”mat” som nyckelord istället för ”glutenfri”, eftersom det kommer att visa ett betydligt bredare sortiment av receptböcker.

Nyckelorden har förutom sökbarheten en direkt effekt på bokens placering på nätbokhandelns topplistor. Ju mindre träffar dina sökord ger i nätbokhandeln, alltså ju mer individuella och specifika de är, ju högre är chansen att få din titel placerad på någon av de första sidorna i nätbokhhandeln.

När du bearbetar ditt bokprojekt i vår nätportal myBoD, för både tryckt bok och e-bok, anger du dina nyckelord i kataloginformationen. Dessa skickas över av BoD, tillsammans med titelns metadata, till bokhandeln och nätbokhandeln.

Ange nyckelorden i myBoD:

Du kan ange upp till 5 nyckelord. De viktigaste orden borde komma först eftersom de prioriteras i rangordning. Tänk även på att välja nyckelord som inte redan finns i titeln eller i undertiteln. Antal nyckelord är begränsade, så försök att uppnå variation genom att välja synonymer eller andra slående ord.
Försök att sätta dig in i en potentiell läsares situation, som inte känner till din bok ännu. Vad kan dina potentiella läsare tänkas söka på? Vilka teman eller begrepp är det som gäller inom din boks genre och skulle man kunna sammanbinda dessa med din titel?

Personen i fråga kommer antagligen inte att leta efter karaktärernas namn, orter eller årtal i boken (om det finns några nämnda) eftersom hen inte känner till dem. Skulle det vara så att din titel tillhör en serie som alltid handlar om samma karaktärer så är det mer troligt att läsaren söker just efter karaktärens namn. Annars rekommenderar vi inte att du använder det som sökord.
En stor fördel med att satsa på mer specifika sökord är att du fångar dina potentiella läsare senare i köpeprocessen. De har redan bestämt sig för att de vill läsa. Sökorden bör samtidigt inte vara för specifika, för då är det ingen som söker på dem, så det gäller att hitta en balans.

I myBoD kan författarna välja 5 nyckelord till varje titel.
Om man väljer ett begrepp eller tema som nyckelord så kan man inte säga att det finns ord som är rätt eller fel. Det viktiga är att det utvalda temat eller begreppet verkligen har med innehållet i boken att göra och att det är korrekt stavat. Målet bör vara att välja enstaka ord som sökord men även kombinationer av ord med eller utan bindestreck är möjligt, som till exempel: New York, Science Fiction, New York-resan, Fotbolls-VM. Det skulle inte vara så meningsfullt att dela på ordet New York, om det nu skulle vara ditt sökord, eftersom det inte skulle ge lika många träffar på just din bok.

 

Exempel på nyckelord:

Kärleksroman:
Du har skrivit en romantisk kärleksroman som utspelar sig i Paris. Exempel på passande nyckelord kan till exempel vara ”kärleksroman”, ”kärlek”, ”romantik”, ”passion”, ”lycka” eller kanske ”drömfru”.
Eftersom många förknippar Paris med en romantisk stad så skulle man kanske våga sig på att använda ”Paris” som nyckelord.
Reseguide:
Du kanske har skrivit en reseguide om Japan med fokus på många ”insider-tips” gällande huvudstaden Tokyo och dess restauranger och hotell. Sannolikheten att namnet Tokyo redan finns med i bokens titel är ganska stor så då är det bättre att välja ”Japan” som sökord. Förslag på andra sökord skulle kunna vara ”sevärdigheter”, ”hotell”, ”restaurang” eller mer specifika ord som ”Sushi”.
Deckare:
Du har skrivit en bok som handlar om en spännande detektivhistoria som utspelar sig i Stockholm.
Följande ord skulle kanske kunna passa: ”spänning”, ”mord”, ”detektivroman”, ”kriminalroman”, ”brott”, ”privatdetektiv”.
Läs gärna vidare i våra blogginlägg En blick bakom kulisserna, del 1 och del 2, där du kan läsa om de olika stegen i myBoD.

Liknande inlägg

Genre: deckare och thriller

Genre: deckare och thriller

Actionthriller, historisk deckare eller detektivroman – som i alla andra genrer hittar man även bland deckare och thriller många underkategorier. Med hjälp av BoD:s böcker…
Linda Reumann 26.10.2020 Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring
Skriva bok med hjälp av AI?

Skriva bok med hjälp av AI?

Hur kan olika AI-verktyg hjälpa dig att skriva din roman? Vi tar upp både möjligheter och begränsningar.
Linda Reumann 28.04.2023 Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring
Hur vet jag vilken boktitel som passar mitt verk?

Hur vet jag vilken boktitel som passar mitt verk?

Boktiteln på din bok är ett viktigt marknadsföringsverktyg. Vi berättar om de olika stegen för att hitta en bra och passande titel för din bok.
Linda Reumann 15.03.2022 Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring
Skapa och göra din egen bok, steg för steg

Skapa och göra din egen bok, steg för steg

Vill du göra din egen bok och funderar på hur du ska starta ditt bokprojekt och ge ut din bok? Vi hjälper dig.
Linda Reumann 07.06.2021 Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring
PhotoFunia – ett verktyg för kreativ bokmarknadsföring

PhotoFunia – ett verktyg för kreativ bokmarknadsföring

Vill du marknadsföra din bok men saknar bra bilder? Då kan detta kreativa och roliga verktyget vara något för dig.
Linda Reumann 19.10.2021 Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring
Optimering av din e-bok för distribution och försäljning

Optimering av din e-bok för distribution och försäljning

Hur fungerar konverteringen av e-boken från den tryckta versionen och hur förbereder BoD ditt innehåll för digital publicering?
Linda Reumann 16.05.2021 Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring
Sociala medier: Instagram ABC

Sociala medier: Instagram ABC

Vad betyder "flöde", vad är "push-aviseringar" och vad menas med "algoritm"? Vi förklarar de viktigaste facktermerna kring Instagram och sociala medier.
Linda Reumann 25.08.2020 Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring
Reklam för din marknadsföringskampanj

Reklam för din marknadsföringskampanj

Reklam bör vara en del av din marknadsföringskampanj. Varför? Det får du ta del av i det här blogginlägget.
Linda Reumann 10.01.2021 Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring
E-böcker – din text optimalt presenterad

E-böcker – din text optimalt presenterad

Antalet läsare av e-böcker har nästan femdubblats sedan 2010. Det lönar sig att fundera på om du också har en digital läsgrupp för din historia.
Linda Reumann 06.04.2021 Allmänt · Egenutgivning · Marknadsföring
Logo
© Books on Demand GmbH, 2023
  • till BoD
  • Utgivare
  • Dataskydds- och Integritetspolicy
  • Användarvillkor