Så här fungerar easyCover

easyCOVER i myBoD erbjuder dig billiga omslagsmallar och 14 gratis mallar i 5 färgvarianter samt möjlighet att skapa din egen design.

Vi kommer nu att förklara steg för steg hur du kan använda det nya easyCOVER-verktyget för att köpa ett professionellt utformat omslag (Coverdesign Collection), använda en av våra gratis mallar (Coverdesign Easy) eller skapa en helt ny design (egen design).

easyCOVER skapar automatiskt en produktionsoptimerad omslagsfil med korrekta dimensioner, färghantering och alla textelement som behövs för ett professionellt bokomslag. Dessa inkluderar bokens titel och författarnamn på framsidan, text och streckkod på baksidan samt titel och författarnamn på ryggen.

easyCOVER steg för steg

Omslagsdesign Collection

Coverdesign Collection erbjuder unika designs till ett pris av 1 299 kr. Du får ett prisvärt bokomslag vilket utformas av professionella formgivare som gör din bok till ett blickfång.

Steg 1: Välja mall

Bland mallarna väljer du en omslagsdesign Collection som du vill köpa.


Steg 2: Kontrollera mallen, anpassa textfälten

Mallen visas här i den valda bokutformningen med dina angivna uppgifter. Kontrollera den automatiska anpassningen av mallen. Radbrytningar kan ställas in individuellt i textfälten för att optimera uppdelningen och avståndet. Dubbelklicka på textfältet för att redigera det.


Steg 3: Kontrollera förhandsgranskningen

Klicka på ”Till förhandsgranskningen” för att se den slutliga layouten utav förhandsgranskningen. Du kan ladda ner den och spara den på din dator, om du vill, och godkänna den genom att klicka på ”Klar” och reservera den för ditt bokprojekt. För att göra ändringar väljer du ”Tillbaka till easyCOVER”.


Steg 4: Efter att du har klickat på ”Klar” är omslaget godkänt och reserverat

Omslagsdesign Easy

Omlagsdesign Easy erbjuder 14 gratis standardmallar i 5 färgvarianter samt möjligheten att skapa din egen design. I flera utav mallarna kan du också ladda upp dina egna bilder.


Steg 1: Välj en gratis mall

Först väljer du en mall som passar din boks genre och titel.


Steg 2: Välj färgvariant

Du kan välja färgvarianter via ”Varianter” i menyn till höger. Om du stänger av platshållaren för bilden visas varianterna utan din egen bild. Färgen på platshållaren för bilden trycks bara ut om ingen egen bild används.


Steg 3 (valfritt): Ladda upp egen bild

Många mallar fungerar både med och utan dina egna bilder. Om det finns en platshållare för en bild kan du klicka på platshållaren och ladda upp din egen bild.


Steg 4: Kontrollera mallen, anpassa textfält

I redigeringsläget visas mallen här i din valda bokutformning med dina angivna uppgifter. Kontrollera den automatiska anpassningen av mallen. Radbrytningar kan ställas in individuellt i textfälten för att optimera uppdelningen och avståndet. Dubbelklicka på textfältet för att redigera det.

Skapa din egen design med vår fria mall

Nytt i easyCOVER: vår fria mall! Det fria layoutområdet, tillsammans med typsnittsalternativ, former och dina egna foton, ger dig möjlighet att skapa din egen design. Dimensionerna beräknas automatiskt utifrån den bokutformning som du har valt för bokprojektet och det angivna antalet sidor. Alla typsnitt är testade och licensfria och kan därför användas av dig.


Steg 1: Välj vår fria mall


Steg 2: Lägg till bakgrundsfärg

Lägg till en rektangulär form som du kan dra och färglägga över hela ytan. Dra formen till det övre vänstra hörnet och förstora den så att den täcker hela arbetsytan. Viktigt!: Formen måste också dras över beskärningskanten, d.v.s. den grå ramen runt om, så att inga vita ”kanter/linjer” uppstår i produktionen när omslaget klipps till av maskinerna i tryckeriet.

Ställ sedan in önskad färgton genom att klicka på ”Ändra färg”.


Steg 3: Anpassa texten

Om du vill ändra teckensnitt och storlek i de redan ifyllda textfälten måste det textfält som du vill redigera vara markerat. Genom att dubbelklicka i textfältet markeras texten med blått. Du kan justera typsnittet, storleken, positionen och färgen. Om teckensnittet är grönt markerat kan texten redigeras och ny text kan läggas till.


Steg 4: Lägga till en bild

Med ”Lägga till en bild” kan du lägga till egna bilder och placera dem var du vill. När bilden är markerad, genom att klicka på den, kan bildavsnitt, storlek, transparens och position justeras. Viktigt!: Vill du att bilden ska täcka hela sidan eller hela omslaget så måste den dras över beskärningskanten, d.v.s. den grå ramen runt om, så att inga vita ”kanter/linjer” uppstår i produktionen när omslaget klipps till av maskinerna i tryckeriet.

Obs! Om du föredrar att använda en redan färdig mall från Omslagsdesign Easy eller Omslagsdesign Collection måste du ta bort de element som du tidigare lagt till genom att klicka på ”skräpkorgen”.


Steg 5: Kontrollera förhandsgranskningen

Klicka på ”Till förhandsgranskningen” för att se den slutliga layouten utav förhandsgranskningen. Du kan ladda ner den och spara den på din dator, om du vill, och godkänna den genom att klicka på ”Klar” och reservera den för ditt bokprojekt. För att göra ändringar väljer du ”Tillbaka till easyCOVER”.

vill du veta mer i detalj om vår fria mall kan du läsa vidare i vårt nästa blogginlägg.

Inbunden bok med skyddsomslag

Om du har valt bokutformningen inbunden bok med skyddsomslag skapar du skyddsomslaget med någon av de olika valmöjligheterna i easyCOVER (Easy, Collection eller vår fria mall).

Omslaget för den hårda pärmen genereras automatiskt och texten på bokryggen samt bokens titel och eventuell undertitel på framsidan trycks alltid i svart. Den typografiska layouten motsvarar den samma som på skyddsomslaget du skapat i easyCOVER, förutom färgen och bakgrunden. Omslaget för den hårda pärmen trycks på efalin-papper. Omslagsfilen har alltid vit bakgrund.  Alltså, bokens omslag kascheras med ett efalin-papper, som finns i fem olika färger, och texten på omslaget kan bara tryckas i svart. Det är skyddsomslaget som uppfyller bokens estetiska och beskrivande text, istället för det kascherade omslaget. Du väljer färgen på bokomslaget i förväg i myBoD i steget ”2. BOKEN”.


Har du frågor?

Om du fortfarande har en fråga kan du gärna skriva den här som en kommentar.

Vi hoppas att du tycker om att använda det nya verktyget easyCOVER.

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Kommentarer

 • Hur gör man för att det uppladdade fotot till omslaget ska behålla den ursprungliga skärpan så att kvalitén blir godkänd och omslaget går att spara?

  • Hej Ulla,

   easyCOVER reagerar om upplösningen inte är tillräcklig hög på bilden. Ju större man gör bilden ju mindre blir upplösningen. Det gäller att ha en bra högupplöst bild från början.

   Med vänlig hälsning
   Linda / BoD

   • Jag har använt foton med minst 3000 pixlar, och det har alltid fungerat förr om åren. Vad är det för skillnad nu, i det nya EasyCover?

    • Hej Ulla,
     Du skriver inte hur mycket du eventuellt förstorar upp bilden. Om du vill använda den som bakgrundsbild i vår fria mall, så måste den ha hög upplösning. Så länge du inte får ett rött varningsmeddelande så går det att skapa ett omslag. Jag ber dig vänligen att kontakta vår kundservice och eventuellt skicka bilden per e-post till info@bod.se, så kan de titta på den.

     Med vänlig hälsning
     Linda / BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält