Hur fungerar det? Tips för bokutgivning

Boksats, filuppladdning, easyPrint – vad betyder dessa begrepp och hur gör man för att skapa den perfekta boken? Vi har sammanställt BoD:s tips och råd…

Inlaga och omslag

Det finns olika sätt att göra boksättningen själv och du behöver inte nödvändigtvis ha något professionellt program för det. Det går även bra med t.ex. Microsoft Word och filuppladdning med easyPrint. På vår webbsajt hittar du såväl Word-mallar i olika storlekar som tips på hur du gör en boksats med olika program.

Läs anvisningarna här!

För att ladda upp en Word-fil till ditt bokprojekt, vare sig det handlar om inlagan eller omslaget, använder du skrivarenheten easyPrint. Den finns för både Mac och Windows och kan laddas ner under ”Programvara” när du klickar på länken ovan.

Det går självklart även att ladda upp färdiga PDF-filer direkt i ditt konto. Du väljer!

Omslagets mått beror på bl.a. storleken på boken och sidantalet. Med BoD:s omslagsberäknare får du de exakta måtten för ditt bokomslag.

När du skapar ditt bokprojekt i myBoD kan du använda omslagsverktyget easyCover. Här kan du välja bland 20 omslagsmallar och olika färgvarianter för att sammanställa ditt personliga omslag. Måtten fastställs automatiskt utifrån din inlaga som du laddat upp. Välj mall och färg, lägg till dina bilder och texter – klart!

Du är din boks designer och du bestämmer hur den ska se ut.

Bokutformning

Hård eller mjuk pärm, storlek, bindningstyp? Allt detta och mer är upp till dig att bestämma som författare. Du skapar boken precis som du vill. För att få en översikt över dina möjligheter finns det information och bilder på hur boken kan utformas på vår webbsajt. Här hittar du även viktig information om våra olika verktyg, färghantering, impressum och exempel på hur du kan bygga upp bokens inlaga och omslag.

Låt dig inspireras här

Bokprojekt i myBoD-användarkontot

I ditt personliga myBoD-konto förvaltar du alla dina bokprojekt. För att skapa ett nytt bokprojekt klickar du helt enkelt på ”Nytt bokprojekt”, längst uppe på startsidan. Du väljer en passande produkt, lägger till bokinformation och laddar upp dina bokfiler i kontot. Det är smidigt att ta sig igenom projektet men för lite extra hjälp har vi skapat en myBoD-guide till dig med tips och råd för ditt bokprojekt. Lycka till!

I myBoD-kontot bearbetar du ditt bokprojekt.
Med verktyget easyEditor skapar och bearbetar du din e-bok

Utformning av e-bok

Tipsen ovan gäller när du ger ut enbart en tryckt bok eller både tryckt och e-bok. Om du däremot vill att din bok endast ska finnas tillgänglig som e-bok använder du vårt verktyg easyEditor för skapandet av e-boken. I easyEditor kan du antingen använda förinställda designvarianter eller skapa din egen. Du kan importera din text ur en Word-fil, kopiera och klistra in eller skriva direkt i verktyget samt lägga till en valfri mängd bilder och länkar. Även för e-boken kan du använda easyCover eller göra omslaget själv. Av det insända materialet skapar vi en ePub-fil som är kompatibel med alla läsplattor och mobiltelefoner.

Använd gärna vår easyEditor-guide för att smidigt skapa din egen e-bok!

Om du känner att du hellre låter oss sköta allting kring skapandet av bokfilerna och utgivningsprocessen kan du självklart även boka våra författartjänster. Du sätter ihop ett paket som passar dina behov bäst – vi tar hand om resten! Informera dig om våra tjänster och hör av dig till kundtjänsten för att få ett personligt erbjudande.

Vi önskar dig mycket glädje med ditt bokprojekt!

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält