Väcka nyfikenhet med en fångande baksidestext

Baksidestexten på bokomslaget är ett av de första dina läsare kommer i kontakt med. Är texten bra leder det förhoppningsvis till att personen som håller…

16.02.2018 · Maria Bengs Allmänt · Skapa bok

Baksidestexten på boken har en viktig funktion att fylla, den ska nämligen på några få men fångande rader återge bokens innehåll, utan att avslöja för mycket, och i bästa fall väcka så stor nyfikenhet att personen som håller din bok i handen bestämmer sig för att köpa den. En välformulerad baksidestext fungerar därmed även som reklamtext och är avgörande för din boks försäljningsframgång.
VÅRA MEDARBETARE FÖR BOKDESIGN OCH SPRÅKGRANSKNING REKOMMENDERAR
Baksidestexten är densamma oavsett om den återges på bokomslagets baksida, i nätbokhandeln eller i bokhandelskatalogerna. Även för förlagsredaktörer och recensenter kan texten vara av intresse. Därför är det värt att investera i denna korta text så att den fungerar optimalt. Vid formuleringen av baksidestexten är det bra att tänka på följande punkter:

  • Direkt i inledningen ska det framgå vilken genre boken tillhör och vad boken handlar om. För att direkt involvera läsaren kan det vara bra att formulera den första meningen/de första meningarna som en fråga.
  • Håll texten kort! Baksidestexten får inte avslöja för mycket av innehållet och bör helst inte vara längre en halv sida. Om baksidestexten är för lång lägger läsaren möjligtvis ifrån sig boken eftersom det blir tungt att läsa igenom hela texten.
  • Sätt dig in i läsarens situation. Vilken information är relevant när hen står i bokhandeln för att välja en bok? Vad gör din bok unik?
  • Har du skrivit en fackbok är det intressant för läsaren att få bakgrundsinformation om dig – på vilket sätt är du expert på området du skriver om? Denna författarbeskrivning bör dock högst vara några rader lång.
  • Har du fått goda recensioner på titlar du tidigare givit ut tidigare på ditt område, så lägg till dem!

Exempel baksidestext

”Har du ett barn med neuropsykiatrisk funktions- nedsättning? Har du någon gång känt dig ensam i din kamp för att få till en fungerande skolgång för ditt barn? ’Skoljuridik ur ett föräldraperspektiv’ tar upp de viktigaste delarna i skollagen och tolkar vad lagen faktiskt innebär för barn med särskilda behov. Boken är för dig som vill veta hur man praktiskt kan gå tillväga för att tillvarata barns rättigheter i skolan.

I boken får du ta del av författarens egna erfarenheter om sitt barns skolgång och den mödosamma kamp som fördes mot skola och kommun för att försöka få till rätt stöd i skolarbetet.

Boken vänder sig både till vårdnadshavare och stöd- personer men kan även läsas av personer som själva har funktionsnedsättning.”

Titel: Skoljuridik ur ett föräldraperspektiv
Författarnamn: Laszlo Hegedüs
ISBN: 978-91-7785-014-4
Inbunden bok, 162 sidor

bokidé, bokutgiving, skoljuridik
”Med min bok ’Skoljuridik ur ett föräldraperspektiv’ vänder jag mig till dig som kämpar för ditt barns rättigheter i skolan. Boken tolkar viktiga delar i skollagen och belyser vad lagen faktiskt innebär för barn med särskilda behov. Jag hade i samband med utgivningen hos BoD möjligheten att boka till de författartjänster jag behövde för min utgivning – allt ifrån en värdefull språkgranskning av manuskriptet till en välformulerad baksidestext och en lyckad bokdesign.” – Laszlo Hegedüs

Gratis baksidestext

Från den 16 februari fram till den 16 mars författar vi en professionell och säljande baksidestext i samband med en bokning av språkgranskning eller korrekturläsning av ditt manuskript, utan extra kostnad (ordinariepris produktbeskrivning / baksidestext: 999 kr). Sänd oss en förfrågan så får du en personlig offert. Har du frågor kring dessa författartjänster kan du självklart kontakta BoD-medarbetarna per e-post eller telefon: info@bod.se / 08-120 66 120.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält