Inget plastskyddsfolie på mjukbandsböcker

Mycket har hänt de senaste månaderna kring hållbarhetsfrågan! I den här korta bloggartikeln får du reda på vilka viktiga förändringar som har införts i vår…

25.09.2020 · Linda Reumann Allmänt

I juni månad publicerade vi ett blogginlägg om hållbarhet i vår bokproduktion. I det blogginlägget skrev vi om de förändringar som vi har implementerat och/eller planerat i produktionen, förändringar som ska göra vår framtida bokproduktion ännu mer hållbar. Du kanske kommer ihåg följande citat:

”Vi jobbar på temat plastskyddsfolie som transportskydd sedan ett tag tillbaka. Vår skyddsfolie är en s.k. monofilm. Det innebär att den består av en sorts plast som lätt kan återvinnas. Avfallet från tryckningen går till återvinning. Trots detta frågar vi oss om det inte finns bättre lösningar. Åtskilliga förlag arbetar redan med andra alternativ, tex. förseglingsetikett eller pappersbanderoller.

Och vi jobbar redan med en ny lösning. Innan vi fattar beslut vill vi vara helt säkra på vad som är absolut bäst ur ett ekologiskt perspektiv. Det finns många alternativ och möjligheter och inte en enda lösning. Komplett avskaffande betyder t.ex. förändringar och anpassningar av maskinerna i produktionen. Man måste även se till att böckerna inte skadas vid transporten. För att kunna ersätta skyddsfoliet med banderoller eller etiketter måste tryckprocessen förändras, maskinerna förmodligen bytas ut och möjligtvis måste vi hitta nya leverantörer. Dessutom är papper tyngre än skyddsfolieplasten. Användningen av banderoller skulle leda till högre vikt i transporten vilket i sin tur leder till högre bränsleförbrukning. Detta är faktorer vi måste ta hänsyn till, vilket också kräver mycket planerande.

Tidigare, när inbundna böcker inte var inplastade, så producerade bokförlagen alltid några extra skyddsomslag som de kunde skicka till bokhandlarna, ifall dessa hade skadats under transporten. Detta tillvägagångssätt var inte avfallsfritt och innebar en extra transportväg. Även här måste avvägas vad som är mest bäst för miljön: en större mängd återvinningsbar plastfilm eller en mindre mängd med skyddsomslag som blir till restavfall.

För närvarande testar vi alternativ till skyddsfoliet och vi funderar på hur vi ska göra det möjligt för våra författare och förlag att välja själva, om de om de vill skyddsfolie på sina böcker eller inte.”

Nu, några månader senare, har vi goda nyheter: Vi har slutat att använda plastskyddsfolie som transportskydd, när vi skickar våra mjukbandsböcker!

Ansvarsfull användning av naturresurser är grunden för vår affärsmodell och en integrerad del av vår företagspolicy.

Print-on-demand är redan det mest hållbara tryckförfarandet gällande bokproduktion som finns, eftersom böckerna produceras först när de beställs av bokhandlarna. Det innebär att det inte uppstår någon överproduktion, inga returer och heller inga lagerkostnader.

Efter det att vi för en tid sedan introducerade förpackningar med 30 procent gräsinnehåll och miljövänlig tejp (i stället för tejp av PVC och polypropen) för frakten av våra böcker, är avskaffandet av plastskyddsfolie för mjukbandsböckerna ytterligare ett viktigt steg mot mer hållbarhet i bokproduktionen.

Vi hoppas att du är minst lika glad över den här nyheten som vi är!


Artikel översatt av Anna-Karin Winqvist.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält