Print-on-demand, vad är det?

Print-on-demand är den mest hållbara, miljövänliga och flexibla lösningen för att trycka böcker, utan finansiell risk eller lagerhållning.

BoD trycker alla böcker med print- on-demand

Sedan vi startade BoD 1997 har vi förklarat de fantastiska fördelarna med Print-on-demand (POD). BoD trycker alla böcker enligt denna process och teknik.

Det är en digital metod för boktryck där böcker blir tryckta individuellt i små upplagor efter beställning. Istället för att ett förlag eller en författare beställer och lagrar tusentals exemplar av en bok i förväg, produceras varje exemplar först när en beställning görs. På så vis uppstår ingen lagerhållning eller lagerkostnader. Print-on-demand (POD) har revolutionerat boktryckindustrin. Den här tryckprocessen har blivit allt mer populär inom bokindustrin och har gjort det möjligt för många författare att ge ut sina verk med minimala risker och kostnader.

Ingen finansiell risk med print-on-demand

Författare och förlag undviker att binda kapital och att investera stora summor pengar på förhand för tryckning och lagerhållning. Det minskar också risken för förluster på grund av osålda lager, eftersom böcker bara blir tryckta när det finns efterfrågan. Med print-on-demand krävs det alltså ingen förfinansiering eller några lagerkostnader.

Utan någon finansiell risk kan du alltid hålla dina titlar tillgängliga i bokhandeln och du kan även publicera nya titlar utan att någon minsta upplaga krävs. Vi gör det möjligt för din bok att få en heltäckande tillgänglighet i den fysiska bokhandeln och nätbokhandeln. På detta sätt introducerar man nya titlar enkelt på bokmarknaden och även utgångna titlar blir tillgängliga för läsarna igen.

Den optimala förutsättningen för print-on-demand ligger i kombinationen av produktion från 1 exemplar och en heltäckande distribution. 

Tryckförfaranden med print-on-demand

Vi har två olika tryckförfaranden: Standardtryck (inkjet) eller Premiumtryck (toner). Standardtrycket gör det möjligt för dig att producera sidor med och utan färger, i valfri kombination, till ett lägre pris. Standardtryck passar framför allt bäst för böcker med bara text, eftersom eventuella ränder kan uppstå om man trycker färgsidor. Alternativet Premiumtryck är relevant för spiralbundna böcker, häften och för böcker med matt 120 g-papper och högglanspapper i 200 g, eller om du lägger stor vikt vid klara färger. Vi rekommenderar premiumtryck för böcker med bilder och där högre tryckkvalitet är viktigt. I projektsträckan i myBoD väljer du tryckprocess.

Hållbar bokproduktion med print-on-demand

Att endast trycka de antal böcker som efterfrågas är ett miljövänligt och hållbart tryckförfarande utan ekonomisk risk. Detta förhindrar att ett för högt antal böcker trycks, vilka sedan måste lagras eller slumpas bort. Att slumpa bort böcker innebär att t.ex. en bokhandel säljer böckerna billigt som felexemplar. Ifall man trots detta inte blir av med böckerna så utrangerar eller kastar man dem. Alla våra böcker trycker vi sedan nästan tio år tillbaka på FSC-MIX-certifierat papper. Sparsamhet med resurser är stommen i vår affärsmodell och vi förenar ekonomiskt agerande med miljömedvetenhet. Vi lägger stor vikt vid varsam hantering av de resurser som används, som t.ex. vatten, energi och luft och vi arbetar kontinuerligt med att optimera produktionsprocessen. Här kan du läsa mer om vår miljövänliga bokproduktion.

Ljudboksindustrin gynnar print-on-demand

Då ljudboksmarknaden har ökat stort de senaste åren med alla olika plattformar och streaming-tjänster, trycker förlagen inte alla titlar längre. Det är då print-on-demand kommer in i spel. Många vill ha en tryckt bok i handen, vilket är möjligt med print-on-demand. Så i stället för att trycka upp stora upplagor på nya titlar, väljer förlagen att göra den tryckta varianten tillgänglig genom print-on-demand.


Fördelar med print-on-demand:

Full kontroll på kostnaderna:
En av de största fördelarna med POD är att det inte kräver några stora investeringar i förväg. Du behöver inte trycka och lagra tusentals böcker i förväg, vilket minskar riskerna för förluster. Du minder inget kapital.

Ingen lagerhållning:
Eftersom böcker blir tryckta efter beställning, behöver du inte oroa dig för lagerhållning och föråldrade lager. Detta minskar kostnaderna och risken för att ha osålda böcker.

Möjlighet till global distribution:
POD-tjänster erbjuder ofta global distribution, vilket gör det möjligt för författare att nå läsare över hela världen utan att behöva hantera komplexa distributionsnätverk.

Flexibilitet med upplagor:
Du kan trycka så få eller så många exemplar som du behöver när du behöver dem, vilket ger dig flexibilitet och skalbarhet.

Tryck i hög kvalitet:
Moderna POD-tekniker erbjuder tryck av hög kvalitet, vilket innebär att böckerna ser professionella ut och håller samma standard som traditionellt tryck.

Förlänger en boks livslängd:
Genom print-on-demand, fast utan att ha boken på lager, kan man alltid hålla boken tillgänglig.

Förlagen kan behålla upphovsrätten:
I och med att boken alltid är tillgänglig behåller förlagen rättigheterna till sina böcker längre och kan samtidigt behålla en god relation med sina författare.

Hållbar och miljövänlig bokproduktion:
Inga returer uppstår och inga böcker kastas i onödan. Vi sparar på våra resurser, papper, råmaterial, energi och framförallt våra underbara skogar och träd.

Sammanfattningsvis erbjuder print-on-demand många fördelar för författare och små förlag, men det kanske inte passar alla böcker. Det är viktigt att noggrant utvärdera dina behov och mål för att bestämma om POD är rätt alternativ för dig och din bok.

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Kommentarer

 • Hej, i ert nyskapande hoppas jag ni ser till kundens/författarens bästa när hon/han vill köpa hem sina egna titlar till sig själv.

  Att vi kan köpa flera titlar samtidigt, och få dem tillsammans i
  1 försändelse = 1 porto.

  Jag har påtalat/tipsat om detta tidigare, och har svårt för att förstå varför det inte skulle kunna göras så.

  Mvh
  Cherstin Juhlin

  • Hej!

   Vi förstår naturligtvis, men då varje beställning skapas separat i våra system vid olika tidpunkter och alla böcker tar olika lång tid att producera kan böckerna inte ”vänta” på varandra. Vi har inga lager utan följer principen att alla böcker ska skickas ut så fort som möjligt när de är klara. Vi trycker ca 25.000 böcker per dag, tar in beställningar från författare, förlag, logistikpartner från väldigt många olika länder, är det tyvärr omöjligt att ha böcker liggande som ”väntar in” andra böcker som ska bli klara.

  • Hej!
   Kontakta gärna vår kundservice, så kan vi hjälpa dig vidare med dina frågor och funderingar.
   Med vänlig hälsning Linda/BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält