Finalist till Selmapriset 2019 – Päivi Karabetian

Selmapriset anses vara Sveriges första pris för egenutgivna böcker, instiftat i augusti 2014. Utav slutligen 10 nominerade titlar så blev 3 finalister utvalda av juryn.…

Vi gläder oss otroligt mycket med Päivi Karabetian som kom på delad andra plats av Selmapriset 2019. Syftet med priset är att belöna bästa egenutgivna titel, oavsett genre, och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänheten, läsare och media. Alla egenutgivna böcker som getts ut under 2018 – under eget förlag eller som författare – fick vara med och tävla om äran. Prissumman var 20 000 kr. För dig som ger ut din bok under 2019 och vill vara med på Selmapriset 2020, tänk på att skicka in ditt manus i tid. I år var sista inskickningsdagen den 31 januari.

BoD organiserade en skrivartävling sommaren 2017 i samarbete med olika skrivarkurser, vilken Päivi vann. Vi ville motivera nya stjärnskott inom författandet. Vinnaren fick sin bok publicerad gratis. Tävlingen handlade om att skicka in baksidestexten av den egna boken på maximalt en halv A4-sida, och hon vann med följande baksidestext:

”Hallelujabröderna”

Bröderna Karlsson planerar en rånturné i Småland. När de hamnar i Helgeryd som dörrknackande mormoner väntar frälsningen på dem, vare sig de vill eller inte. Med en stor summa redovisningsskyldiga rånpengar startar bröderna sekten Hallelujabröderna för att i fred tvätta sedlarna i kollekten. Då hade de inte räknat med Ralf, den lokala ICA-handlaren, som bjuder in alla som behöver bli räddade till kapellet Eden. Allt går bra tills press, media och en snokande kvinna från Kammarkollegiet får nys om miraklerna och Haralds egensinniga bibeltolkningar. Det kommer att behövas ett himmelskt ingripande för att bröderna inte ska få skaka galler inom en snar framtid.

Päivi Karabetian har nu publicerat sin andra bok ”Fjärilen i rummet”. Hon hade tänkt att ge ut den på bokförlag först men bestämde sig för att ge ut även den som egenutgivare. Hon förklarar varför på följande sätt i vår intervju. Jag var inte nöjd med kommunikationen mellan mig och bokförlaget, bokutformningen och marknadsföringen. Den största skillnaden för mig, om jag jämför egenutgivning och att ge ut genom ett bokförlag, är hur mycket jag får säga till om det slutgiltiga resultatet. På ett bokförlag har jag som ny författare inte mycket att säga till om. Jag levererar ett manus som ska bearbetas enligt deras förslag. Som egenutgivare bestämmer jag själv vad jag vill ändra i manuset och anlitar den lektör som passar mig bäst. Jag var inte heller nöjd med bokomslaget när jag skulle ge ut min bok genom ett bokförlag. Jag tyckte inte att det återspeglade bokens innehåll.”
”Fjärilen i rummet”

När Arnes tyranniska mor dör uppstår en lucka i hans invanda rutiner. Ovan vid att ta hand om sig själv trasslar han in sig i en väv av lögner. Både Arnes jobb och mentala hälsa står på spel när han jagar efter kvinnan i sin dröm.

Fjärilarna i den avlidna moderns rum bär på ett budskap. Det kan förändra Arnes liv för alltid, bara han tror på det omöjliga.

Fjärilen i rummet är en rolig, bisarr och övernaturlig kärlekshistoria.

BoD var i år på plats vid prisutdelningen av Selmapriset 2019, eftersom vi gärna ville gratulera Päivi Karabetian personligen. Det var glädje och spänning i luften bland alla nominerade författare som var närvarande. De var förväntansfulla inför kvällens program och såg fram emot att få presentera sina verk. Vi andra var lika nyfikna på att få höra deras egna tolkningar av böckerna. I väntan på att presentationerna skulle börja blev det mingel bland lektörer, vänner, olika bokförlag och olika personligheter inom bokbranschen.

Ta gärna del av några av våra moment under eventet.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält