Varugrupper: Nu går vi in i detalj

Roman eller fackbok – ju tydligare bokens varugrupp definieras desto lättare kan läsare och bokhandlare hitta din bok. Ett nytt klassifikationssystem gör det möjligt för…

Goda nyheter för BoD-författare: Från och med nu använder BoD det nya, standardiserade klassifikationssystemet ”thema”. Författare kan nu välja bland ett stort antal varugrupper och ämneskategorier som möjliggör tilldelandet av ett konkret ämne för boken. Därtill kan ett stort antal tilläggskategorier läggas till. Läsare och bokhandlare kan lättare hitta en bok med hjälp av särskilda sökord om du anger detaljerad kataloginformation.

 

Betydelsen av metadata

För de flesta författare är metadata inte längre något främmande ord. Metadata syftar på utvald basinformation för tryckta böcker och e-böcker. Betydelsen av omfattande bokinformation blir allt viktigare i och med att informationen används mer och mer hos bokhandlarna: Metadata fungerar som bas för sökmaskiner i nätbokhandlar och bidrar till att boken lättare kan hittas av läsare. Även när bokhandlarna väljer ut titlar som framhävs i nätbutikerna och rekommenderas till läsarna har metadata en stor betydelse.

Vi rekommenderar att kataloginformationen – både metadata och varugrupp – utformas noggrant. Ibland hjälper det att sätta sig in i läsarens roll: Med vilka sökord och begrepp skulle du söka efter din bok i nätbokhandeln?

Träffsäker tilldelning av ämnen

Med valet av varugrupp och sökord har författaren redan tagit ett första steg mot en detaljerad katalogisering av boken. Sökord är dock bundna till språket och därmed fungerar de oftast enbart inom ett land, speciellt när det gäller svenska. Därför är det ännu viktigare att använda standardiserade klassifikationssystem, som gäller även utanför språkgränserna, för att öka räckvidden för boken.

Den internationella föreningen EDItEUR tog sig an utmaningen att utveckla ett enhetligt system för katalogisering som är oberoende av språk. Resultatet är klassifikationssystemet PanThema, som kallas för thema, möjliggör en detaljerad innehållslig sortering av böcker.

 

Så väljer du en passande varugrupp

Hittills har det endast varit möjligt att välja en varugrupp för en titel för att bestämma bokens ämne. Alla nypublicerade titlar kan nu förses med fler ämnen genom att lägga till varugrupper även ur olika sakområden. Därtill kan du t.ex. ange information om var handlingen i boken tar plats, åldersrekommendationer eller ange intressegrupper.

Dina varugrupper och ämnen (ämneskategorier och tilläggskategorier) väljer du i det tredje steget i ditt bokprojekt under ”Kataloginformation”.

I tredje steget av ditt bokprojekt i myBoD hittar du under ”Kataloginfo” alla varugrupper som står till förfogande. Välj upp till tre varugrupper av fyra följande: roman, barn- och ungdomsbok, sakbok och fackbok.
Varje varugrupp innehåller ämneskategorier som t.ex. ”deckare”. Många av dessa ämneskategorier har även underkategorier för att specificera temat ännu mer: Under ”deckare” kan bl.a. ”historiska deckare” väljas.
När du har valt passande kategorier kan du lägga till passande tilläggskategorier. T.ex. kan du lägga till en mer specifik tidsperiod till en historisk deckare.
När du klickar på ”Bekräfta valet” visas den valda varugruppen samt alla kategorier och tilläggskategorier. Här har du möjligheten att bearbeta dina val eller lägga till varugrupper genom att klicka på ”Lägg till ytterligare varugrupp”, innan du går vidare till dina nyckelord.