Författarcafé online: Skapa ett säljande bokomslag

Anmäl dig till BoD:s författarcafé online, där vi berättar hur du skapar ett säljande och attraktivt bokomslag!

28.02.2022 · Linda Reumann Event · Skapa bok

En boks omslag är det första som möter den potentiella läsaren. Man har bara några sekunder på sig att fånga köparen.

Därför är det vitalt att omslagets framsida är tilltalande och lockande. Är man egenutgivare är man mer utlämnad i processen, eftersom man tar alla beslut i egna händer. Antingen har man en känsla för form och färg, och lär sig det man inte kan, eller så anlitar man en grafiker som tar över formgivningen. Om man anlitar en skicklig formgivare är risken att misslyckas betydligt mindre, eftersom de har en bred expertis. Vi på BoD kan naturligtvis hjälpa dig med detta, genom tjänsten Omslagsdesign Premium.

När man funderar på sitt omslag är det viktigt att förmedla och väcka känslor samt intryck. De kan vara glada, värmande, kalla, negativa, sorgliga etc. När omslaget skapar någon slags känsla inom oss, vaknar ofta tankar och intresse till liv. Den som ser omslaget ska lockas till att ta reda på mer, bli nyfiken, läsa baksidestexten och förhoppningsvis köpa den.

Är det en spänningsroman, fantasy eller science fiction? Då ska omslaget tydligt visa det. En krigsroman kan ha bilder från ett slagfält, och en kärleksroman något romantiskt. Oavsett vad, så är valet av bild av stor betydelse, men också valet av typsnitt och textplacering. Läsaren ska snabbt förstå vilken genre boken tillhör. Omslaget ska alltså spegla bokens innehåll och köparen ska inte behöva ha läst boken för att kunna tolka omslaget.

Detta och mycket mer kommer vi att berätta för dig på vårt författarcafé!

Vår professionella grafiker kommer även att finnas med för att dela sin kunskap och svara på frågor.


Våra teman:
1. Varför är ditt omslag så viktigt?
2. Vem är din målgrupp?
3. Ditt varumärke och författarfoto
4. Vad bör finnas med på bokomslaget?
5. Bilder, layout och design

När: 24 mars 2022
Tid: kl. 18.00-19.30
Pris: Gratis med Zoom
Anmälan: Skicka ett mejl till event@bod.se
Senaste anmälningsdagen: Senast 2 dagar innan den 24 mars, så att vi hinner skicka dig en länk.


Oavsett om du börjar med din allra första bok, vilken t.ex. kan vara en roman, fackbok, barnbok eller kokbok eller har gett ut flera böcker, är du hjärtligt välkommen till vårt författarcafé. Vi är här för att hjälpa dig att lyckas med ditt bokprojekt!

Hur går det till?

Vi har valt att göra vårt författarcafé med Zoom, ett program som visar sig fungerar väldigt bra för de flesta. Man måste inte registrera sig själv i Zoom för att vara med, utan man klickar bara på en länk för att medverka. Din dator eller surfplatta eller smartphone behöver ha en kamera och du får bättre ljud om du ansluter ett headset, även om det fungerar utan också. Vi rekommenderar att du använder en dator och en relativt uppdaterad webbläsare som t.ex. Chrome eller Firefox.

Vi skickar dig länken via e-post. Du klickar på länken några minuter innan mötet startar. Det går också bra att ansluta via webbläsaren men det fungerar allra bäst om man laddar ner Zoom-appen. På så vis tar du del av vårt evenemang precis som om du befann dig i ett vanligt rum och träffar de andra deltagarna. Tänk på att välja en lugn plats för att delta och stänga av din mikrofon när andra pratar.

Klicka för att läsa om dataskyddsförordning för Zoom.

Vi ser fram emot att träffa dig personligen och prata om ditt bokomslag!

Om du missade vårt författarcafé kan du se vår presentation på YouTube.

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält