Evenemang och mässor 2023

Vi berättar vilka spännande festivaler, mässor och evenemang som äger rum 2023 i bokbranschen.

Ett väldigt bra och effektivt sätt för dig som författare att marknadsföra dina böcker och texter är just att synas och höras på olika litterära evenemang. Det kan leda till otroliga möjligheter och många nya betydelsefulla kontakter. På litterära event befinner sig ofta bokbloggarepress och media som vill skriva artiklar och recensioner om din bok. Ju mer uppmärksamhet du får ju mer ökar din försäljning, i och med att din läsarskara ökar. Målet borde vara att nå ut till så många som möjligt inom just din målgrupp.

Försök att medverka på scen, i presentationer, i intervjuer, i utställningar och göra signeringar. Det är oerhört viktigt att göra skillnad och skapa ett varumärke av ditt författarnamn. Varför inte dela ut flyers där du informerar om dina verk, din Facebooksida, ditt Instagram-konto, din webbsida och eventuellt konton i andra sociala medier? Vill du få nya kontakter inom bokbranschen så är det på litterära event du skall söka dem. Förutom alla olika konton på sociala medier, författarforum, bokbloggar, föreningar etc. som finns online, så är det dessa litterära evenemang du bör ha koll på. Vi har ställt samman en lista, där du kan välja ut de festivaler, event och mässor som skulle kunna vara intressanta för dig.

Här ger vi dig lite tips inför 2023!

Januari

Inga evenemang ännu.

Februari

01–04.02: SmåLit (Jönköping)
Smålands litteraturfestival, SmåLit, startades 2016 av Jönköpings-Posten, Jönköpings kommun och Region Jönköpings län. Syftet var att skapa en litterär mötesplats och att öka intresset för litteratur och läsning. BoD är med på Bokmässan den 4 februari på Jönköpings stadtsbibliotek.

Skriv- och författardag (Sverigeförfattarna)
Sverigeförfattarna ett nätverk av författare som samarbetar i olika event som t.ex. signeringar, kurser och föredrag. (Datum ännu obekant.)

Mars

6–11 mars: Berättarkraft , Litteratur- och berättarfestival (Blekinge)
Berättarkraft är en litteratur- och berättarfestival i hela Blekinge vecka 10 varje år sedan 2013.

11.03: Bohusläns bokmässa (Stenungsund)
Ett 80-tal författare deltar med sina böcker och författarsamtal på kulturhuset Fregatten, där man kan lära känna några av författarna, lyssna på spännande samtal och få böcker signerade!

11–12.03: Stockholms Bokmässa
På Antikvariska Bokmässan i Stockholm deltar antikvariat från hela Norden. Stockholms Bokmässa äger rum i Konstakademiens vackra lokaler.

1618.03: Littfest (Umeå)
Littfest är Sveriges största litteraturfestival med cirka 20 000 seminariebesök och över 150 inbjudna medverkande under tre intensiva festivaldagar.

18 mars: Skånska deckarmässan (Lund)
Skånska Deckarmässan arrangeras för dörsta gången på Lunds stadsbibliotek.

18–23 mars: Världspoesidagen (Malmö/Lund)
Den 21 mars infaller Världspoesidagen, en hyllningsdag till poesikonsten som instiftades av Unesco 1999. Den firas med en poesifest utspridd på en handfull olika scener i Malmö, Lund och Helsingborg. 

22–24 mars: Tidningen vi:s litteraturbåt
Tidningen vi anordnar båtresa från Sthlm till Helsingfors tur och retur. Du tar del av spännande författarintervjuer och föredrag, äter gott, umgås och samtalar.

25–26.03 Krimimessen (Horsens, Danmark)
Möt författare, förlag, bokhandlare och andra deckar-intresserade i ”Fængslet” i Horsens.

April

01.04: Stockholms Litteraturmässa
Ett 30-tal skönlitterära förlag är med på bokutställningen i hörsalen på Kulturhuset. Under dagen pågår ett härligt program med många författarsamtal.

02.04: Uppsala Comix (Uppsala)
Seriefestival i Uppsala sedan 2012. Möt serieskapare, förlag och internationella gäster. Workshops och försäljning.

22.04: Gotlands Bokmässa (Gotland)
Almedalsbiblioteket/biblioteken på Gotland arrangerar bokmässan i samverkan med lokala aktörer.(Datum ännu obekant.)

23–28.04: Litteralund (Lund)
Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur och en del av kulturverksamhet i Lunds kommun.

29-30.04: SCIFI WORLD (Malmö)
Spännande gäster och massor av roliga utställare och aktiviteter väntar på Slagthuset i Malmö.

Maj

06.05: Angereds Bokmässa (Göteborg)
Angereds Bokmässa riktar strålkastarljuset bort från stadskärnan och mot skrivande personer i Angered och andra förorter.  Förutom bokbord tar du på bokmässan i Angered även del av samtal, läsningar, sagovandring och workshops.

07.05: Majornas Bokmässa (Göteborg)
Majornas Bokmässa är ett lokalt initiativ med syfte att skapa en årligt återkommande litterär och kulturell samlingspunkt i Majorna.

13–14.05: Stockholms internationella seriefestival (Stockholm)
Eventet bjuder på scensamtal, seminarier, utställningar, filmvisningar, en seriemarknad och workshops i Kulturhuset Stadsteatern. Serieskapare från flera världsdelar gästar eventet. (Datum ännu obekant.)

11–14.05: Stockholms Bokhelg
Mer än 100 förlag, bokhandlare, museer och institutioner fyller Stockholms gator och torg i litteraturens tecken. Genom en stadskarta navigerar besökarna runt mellan litterära samtal, signeringar, bokköp och releaser.

Juni

Textival Litteraturfestival ALSTRA (Göteborg)
Här undersöks litteraturens relation till, och samtida gestaltningar av det samvävda maskineri som är det digitala och konstnärliga rummet. (Datum ännu obekant.)

0304.06: Anarkistiska Bokmässan (Stockholm)
Välkommen att delta i seminarier, paneldiskussioner, workshops och filmvisningar.

Juli

03–05.07: Småbus (Småland)
Under teman MOD & SÅRBARHET vill SmåBUS främja utbyte av inspiration och kunskap om litteratur för barn och ungdomar.

26–30.07: Bokdagar i Dalsland (Åmål)
En festival där författare och läsare samlas för att dela med sig av det bästa inom bokbranschen.

Augusti

Inställt: Världens längsta bokbord (Stockholm)
I samband med Stockholms Kulturfestival i slutet av augusti, dukas Världens längsta bokbord upp på Drottninggatan i Stockholm. Bokbordet tar över Drottninggatan med fler än 600 bokfyllda bord i dubbla rader.

18–20.08: The Stockholm Writers Festival (Stockholm)
The Stockholm Writers Festival is a weekend gathering of writers who come together to find the inspiration, knowhow and network that will help them bring their stories to the world. (English)

September

V. 27–28: Kristianstads bokfestival (Kristianstad)
Författare, förlag, föreningar och privata samlare kommer till stan för att träffa publiken, berätta om sig själva, sitt skrivande samt diskutera aktuella frågor under seminarierna.

09.09: Feelgood festivalen (Sigtuna)
En maxad heldag med över trettio medverkande författare, både internationella och svenska stjärnor!

10–11.09: Novellfest (Lund)
Sedan september 2015 arrangerar Litteraturhuset i Lund Novellfesten, en årligt återkommande novellfestival. (Datum ännu obekant.).

28.0901.10: Bokmässan i Göteborg (Göteborg)
Årets största litterära evenemang äger rum. Bokmässan trappar upp sin satsning på kompetensutveckling och särskilda program för de pedagogiska yrkena inför 2023.

Oktober

V. 43 eller 44: Bokmässan Dalarna (Falun)
Bokmässa på Dalarnas Museum i centrala Falun. Här kan du mingla runt bland förlag och författare, lyssna på författaruppläsningar samt föreläsare.

Vimmerby berättar (Vimmerby)
Den nya personliga litteraturfestivalen utanför storstaden. En blandning av internationella författare, kollegor, bokälskare och småländsk atmosfär. (Datum ännu obekant.)

LitterArt Gästabud (Nyköping)Det bjuds in till en fullspäckad helg med konst och litteratur i Nyköping. (Datum ännu obekant.)

10–16.10: LittFORS (Vindelälven)
Vindelälvens litteraturfestival är en festival som sträcker sig från fjäll till kust, inom biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka. Den startar i Ammarnäs och avslutas med festivalhelg i Vindeln.

14.10: Västerås Literaturfestival (Västerås)
En festival med det litterära samtalet i fokus. Samtal, utställare, författarsamtal, seminarium, författarscen och litterära godbitar för alla åldrar.

20–21.10: Bok & Bild (Luleå)
Konst- och litteraturfest som startade 1994.

24–30.10: Göteborg Seriefestival (Göteborg)
Göteborg seriefestival är Seriefrämjandets nya festival för tecknade serier i Göteborg. Festivalen bjuder på utställningar, scenprogram och workshops för barn och vuxna, med särskilt fokus på unga.

Kiruna Bokfestival (Kiruna)
För att öka läslusten och intresset för böcker och litteratur bestämde sig 2013 Kiruna Stadsbibliotek och Kiruna Bokhandel för att göra en bokfestival tillsammans. (Datum ännu obekant.).

November

15–18.11: Svenska Deckarfestivalen (Sundsvall)
Föreningen har till ändamål att stödja och utveckla intresset för kriminallitteraturen och deckargenren i stort.

16–18.11: Värmlands bokfestival (Karlstad)
Bokfestivalen äger rum på Nöjesfabriken. Ett späckat scenprogram som erbjuder alltifrån författarintervjuer och panelsamtal till scenkonst och Fantasy.

17–19.11: Gävlit (Gävle)
Gävle litteraturfestivals huvudarrangör är Gävle bibliotek i nära samarbete med Gefle Dagblad, Gävle Teater och Folkteatern Gävleborg.

19.11: Kronobergs bokmässa (Växjö)
En möjlighet för författare, förlag och litterära sällskap att träffa sina läsare. Programblad från 2022.

25.11: Halländs bokmässa (Kungsbacka)
Du har möjlighet att träffa författare, förlag och litterära sällskap. Under dagen kan du lyssna på givande samtal på scen.

1426.11: Göteborgs romanfestival
En återkommande festival och scen för litterära samtal.

25.11: Bokmässan i Lund
Bokmässan i Lund arrangeras av föreningen Litteraturrundan och ingår i Litteraturdagarna som ett återkommande årligt arrangemang med stöd av Lunds kultur- och fritidsförvaltningen.

December

9.12: TellUs, Bok- & berättarmässa (Linköping)
En bokmässa som är nyfiken på nya format och olika typer av medier där berättelser förekommer.

TIPS!

På FörfattarcentrumGöteborgs Litteraturhus och Akademibokhandeln lönar det sig att gå in och titta lite då och då, eftersom de anordnar olika aktiviteter inom bokbranschen.

Det händer säkert fler event under året och vi komplettera gärna listan om du tycker något fattas. Skriv gärna en kommentar nedanför i rutan.

Författare

Linda Reumann

Hon har jobbat på BoD sedan hösten 2016. Hon är ansvarig för marknadsföringen, sociala medier och arrangerar bland annat olika evenemang hos BoD. På bloggen delar hon tips och råd kring bokutgivning och marknadsföring.

Fler inlägg

Kommentarer

  • Tranås at The Fringe juli

    Poeter från olika hörn av världen samlas och lyssnar på varandra, likaså bokmässa på Tranås bibliotek, den ena lördagen. Dans, scenkonst och litteratur, brukar vara ett väldigt varierat program.

    Internationella poesifestivalen i Jönköping september
    Poeter från olika hörn av världen

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält