Så fångar du läsarens intresse

Har du själv haft känslan av att du slutar läsa efter några sidor och det har tagit emot att fortsätta? Här ger vi dig några…

20.12.2016 · Linda Reumann Allmänt · Skapa bok

Boken har inte fångat dig tillräckligt helt enkelt och du ger upp. Egentligen vill du läsa boken men skjuter upp det till längre fram. Detta händer ju alla ibland och när man skriver själv är det viktigt att inte tappa sina läsare på vägen.

Hur skall man göra för att förhindra detta?

Planera din bok professionellt

Det är viktigt att du skapar en början där du gör läsaren nyfiken och kanske förväntansfull. Något måste hända som man vill veta mer om. En spännande inledning kan fastna i läsarens minne. När läsaren vet att det finns mera hemligheter i bakgrunden uppstår mystik, vilket greppar tag i läsaren, som t.ex. ett telefonsamtal, ett brev, olika situationer, ett hemligt möte, etc.

För att upprätthålla läsaren igenom boken så är det viktigt att öka lusten att läsa.
Gör berättelsen levande genom att beskriva i detalj om händelserna, miljön, personerna, och om hur de känner, vad personerna upplever. Ta även med dialoger.

I slutet av varje kapitel borde man försöka lämna något oavslutat som gör att man vill fortsätta läsa. Kanske du känner igen känslan när man inte kan sluta riktigt ännu för det är så spännande? Man bara måste läsa början på nästa kapitel.

Slutet på boken måste binda samman händelserna och den röda tråden i boken. Man vill förstå och få förklarat för sig själv varför saker och situationer hände på ett visst sätt. Ett abrupt och ofärdigt slut gör oftast läsaren besviken, vilket leder till att läsaren kanske inte köper din nästa bok.

När du har ditt manuskript färdigt så rekommenderar vi alltid att någon kontrollerar språket, grammatiken och formen din text är skriven på.  En väl bearbetad text gör skillnad och korrigeringar kan vara nödvändiga innan man bestämmer sig för att publicera boken. Kanske har du en vän som är duktig på att skriva och kan ge dig goda tips och råd på förbättringar?

Är ditt omslag väl genomtänkt?

Många författare lägger ner mycket tid på sitt omslag genom att anlita en professionell grafiker och kanske även en illustratör.  De bästa omslagen är de som inte bara speglar bokens innehåll utan också tillför något mer. Det skall vara spännande och väcka känslor. Försök att skapa ett unikt omslag som faller läsaren direkt i ögonen.

Man får inte heller glömma hur viktig baksidestexten är. Det är ju ofta det första man läser och baserar sitt köp-beslut på. Håller läsaren boken i handen i bokhandeln så har man redan väckt intresset genom titeln och omslaget. Baksidestexten skall vara kort och inte för komplicerad eftersom man måste övertyga läsaren och fånga uppmärksamheten bara på några sekunder.


Tips:

Vi hoppas att våra tips hjälpte dig lite på vägen i din bokplanering. Med BoD:s författartjänster kombinerar du olika tjänster som gör att din bok blir en framgång och vill du få hjälp med bland annat språket så läs mer om vår språkgranskningstjänst.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält