Bokbloggare ökar din bokförsäljning

Att samarbeta med bokbloggare kan sätta fart på bokförsäljningen. De hjälper dig att sprida din bok bland sina läsare och följare. Tänk på att planera…

För alla författare är det en dröm att få uppleva bra försäljningssiffror, reklam och uppmärksamhet kring sitt verk, men detta uppstår inte av sig själv. Som egenutgivare gäller det att lägga upp en marknadsföringsplan, för att på så sätt nå ut till den största möjliga läsekretsen. Att planera en bloggtour kan hjälpa dig på vägen. Många bokbloggare samarbetar med varandra eller med läsecirklar. De använder även olika sociala medier såsom Instagram, Facebook, YouTube, Twitter, Pinterest och egna webbsidor. Bokbloggare får idag alltmer inflytande. I takt med att dessa sajter växer, får de mer och mer uppmärksamhet i media och inom bokbranschen. Undersök vilka bokbloggare som kan passa dig, beroende på genre och målgrupp. Se hur många följare de har och vilka andra sociala medier de använder. När du har valt ut de som kan passa dig och din bok är det dags att göra en plan över vem du skall kontakta och skicka ett exemplar av din bok till. Vi rekommenderar dig att inte kontakta alla bokbloggare samtidig. Det har en bättre effekt om recensionerna publiceras med jämna mellanrum, eventuellt en gång i veckan. Vill du nå ut med din bok så är bokbloggare dina perfekta samarbetspartner.

Vad en bokbloggare kan göra för dig som författare:

 

 • Skriva en recension
 • Ta del av din bloggtour och ge dig råd och ny inspiration.
 • Sprida din bok i olika medier, forum, event och med andra bokbloggare
 • Göra så att du eventuellt får uppmärksamhet i tidningar och press

Ibland är det svårt för läsarna att bestämma sig för vilken bok som skall bli nästa inköp. De söker då ofta på läseforum eller bland bokbloggar för att få tips, idéer och recensioner. På en del sajter hittar man även kommentarer från läsare och diskussionsforum som ger många tips och idéer. Bloggen breakfastbookclub.se instiftade till och med bokbloggarnas litteraturpris som gavs ut under flera år och fick mycket uppmärksamhet i media. Bloggens grundare har även varit en av Bokmässans många bloggambassadörer. Fler och fler förlag börjar förstå bokbloggarnas betydelse och bjuder in dem för att mingla med förlagens författare och ta del av nyutkomna böcker. De är ofta extremt pålästa och hänger med inom bokbranschen. Syftet är såklart att via bokbloggarna nå ut via sociala medier med boken.


Det finns hundratals bokbloggar men här har vi samlat förslag på 20 olika bokbloggare, som eventuellt kan passa för din bok när du planerar din bloggtour.

Du hittar även fler bokbloggare på Bloglovin och på Bokbloggar.nu. Förutom bokbloggare så kan man som egenutgivare även pröva att kontakta läsecirklar som till exempel Enbokcirkelföralla eller EvelineS-Läsecirkel. Där träffas recensenter  och litteraturintressenter för att vända upp och ner på himmel och jord inom litteraturens värld. Varför inte skicka ett exemplar av din bok för att få höra deras åsikter och eventuellt få se din recension på webbsidan.
Ett annat tips är att vara med på Stora bokbytardagen. Den 16 maj 2019 är det dags igen för elfte året i rad. Alla tar med sig en bok som kan bytas ut med en annan intressant bok. Det är ett perfekt tillfälle för att träffa nya människor och visa upp ditt verk.

 

Några av BoD:s författare som har samarbetat med olika bokbloggar är:

Johanna Juneke med titeln Cajsa ska sova. Här kan du ta del av hennes recensioner: Marias bokhylla, Boktipset, Boklådan  och Boktrailers.
Monica Grönlund med titeln Björnen sover inte. Här kan du ta del av hennes recensioner: Boklysten, Tusen sidor, Bokraden och Deckarbloggen.
Göran Nordfjell med titeln Boken om Mysko. Här kan du ta del av hans recension: Lillabus läser

Vi på BoD önskar dig lycka till med din bloggtour!

Kommentarer

 • Vilken stimulerande sida med seriösa och smarta tips. Tack!
  Bör boken alltid vara tryckt innan bokbloggaren får den, eller kan man skicka den så fort den är tryckt? Tänkte i termer som att i januari 2020 kommer en y och spännande bok får lågstadiebarnen. Typ.

  • Hej Monic!
   Tack för att du gillar bloggen!
   När boken är klar och publicerad (med våra tjänster Classic eller Comfort) så kan bokbloggare skicka ett mejl till press@bod.se och be om ett recensionsexemplar. Vi skickar i så fall ett tryckt exemplar och inte ett digitalt exemplar, om det var så du menade?

   Hälsningar
   Linda/BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält