Lär känna BoD:s författare!

Vill du lära känna vår härliga BoD-författare Johanna Broo Asplund? Följ hennes berättelse om hur hon hittade sin grej – att skriva och illustrera barnböcker.

Illustratören och författaren Johanna Broo Asplund, 32, har satt Tibro på barnbokskartan. I de detaljrikt illustrerade böckerna ”Fisketuren” och ”En dag på isen” finns nämligen kartor, som precis visar var i Johannas Västergötland historierna utspelar sig. ”Alla personerna och platserna i böckerna finns på riktigt och den lilla Johanna i boken, är jag själv som barn”, berättar hon.

I Johannas första bok, ”Fisketuren”, som kom ut på BoD – Books on Demand 2019, får vi läsa om första dagen på sommarlovet då lilla Johanna, utan sina tre syskon, åker till mormor och morfar i Mölltorp. Johanna och morfar ger sig ut med båten på Kyrksjön och tillsammans fångar de en gädda. Gäddan är så stor att de till slut kan bjuda hela familjen på middag. Bilderna är fulla med små skojiga detaljer och lockar barnen med på upptäcksfärd i både morfars garage och på skogsvägen till sjön.

”Jag gjorde den här boken innan jag hade barn och innan jag kände till BoD – Books on Demand. Jag tryckte den själv, bara i några exemplar som jag gav till familjemedlemmar. Min mormor och morfar tyckte mycket om boken.” Syskonen läste boken om sin idylliska barndom för sina egna barn, för kusiner och andra barn och Johanna fick ofta höra att den var omtyckt. Alla tyckte att boken var alldeles för värdefull för att ligga hemma i en låda.

Då googlade Johanna fram BoD – Books on Demand, vars konceptet passar en så driven person som Johanna perfekt! Hon är bra på att hålla många bollar i luften och älskar att ha projekt på gång. Dessutom visste hon precis vad hon ville. ”Jag ville till exempel att formatet på boken skulle passa i en kånken-ryggsäck”, förklarar hon. Sidorna i boken är av ett kraftigt, blankt papper som klarar av lite hårdare tag av ivriga barnhänder.

Som illustratör är förstås bilderna det viktigaste för Johanna och det är verkligen illustrationerna som bär båda hennes böcker. “När det gäller texten, är jag inte alltid så perfektionistiskt, utan tänker ibland att det duger“, skrattar hon.  Johanna är förtjust i de detaljrika bilderna i Sven Nordqvist-klassikerna om Pettsson och Findus. Det finns alltid mycket att upptäcka på Nordqvists bilder och det stämmer även på bilderna i Johannas egna böcker. ”Jag vill att barnen ska bli nyfikna”, säger hon. ”När jag var liten, var jag ofta ute i naturen med min familj. Med mina böcker vill jag uppmuntra föräldrar att ta med barnen ut i naturen.”

Hon har bland annat ställt ut sina illustrerade bilder och teckningar från barnboken Fisketuren på Mölltorps bibliotek och på Karlsborgs bibliotek.

Ett nytt äventyr med Johanna kom ut i vintras. Johanna Broo Asplund gav ut sin andra barnbok i januari 2020 ”En dag på isen”. Det är en barnbok som uppmuntrat till vinteraktiviteter och som ger kunskap om hur man beter sig på isen. Här får du följa med Johanna och hennes familj på ett vinteräventyr på sjön Örlen i det lilla samhället Tibro i Västergötland.

Johanna säger ”Det känns skönt att lyfta en lokal plats. Örlen är en fantastisk fin sjö som är värd mer uppmärksamhet. En fin sjö för fiske. bad, vattenaktiviteter och inte minst på vintern då det ofta blir fin is för skridskor och spark.”

Johanna har varit väldigt aktiv med marknadsföringen på olika vis och har tack vare sina båda böcker blivit ett känt namn i Tibro. ”Jag har anordnat sagostunder med Fisketuren på biblioteket och då har jag också haft med mig min Johanna-figur i trä.” Figuren är lika stor som lilltjejen Johanna var, lika stor som de barn som älskar att läsa om henne nu är. Barnen på biblioteket fick bilder på fiskarna ur boken att färglägga, så Tibrobarnen har inga problem med att skilja på abborre och gädda! Johanna vet att hennes båda böcker finns i bokhandlarna i Skaraborg och på biblioteken. ”Det här är min arena”, förklarar hon. ”Allt annat är bara ett plus, inget jag räknar med och planerar för!”

Hon har blivit intervjuad av tidningen Skaraborgs Allehanda och vi på BoD fick även nöjet att ha med Johanna på Bokmässan i Göteborg 2019, där hon pratade om hur man kan lyckas att nå ut till läsarna. Hennes motto är: När du vet vilka dina läsare är, är det lättare at nå ut till dem!

Sociala medier kan vara författarens bästa vän. Genom de sociala kanalerna kan du komma väldigt nära läsarna – och likaså ger du läsaren närhet till författaren. Det tillåter dina följare och fans att dela ditt arbete, dina projekt, dina event och dina böcker. Alla i bokbranschen försöker följa bloggar, webbsidor, poddar, Youtube, Twitter, Facebook, Instagram, etc.

Genom att Johanna lägger ut foton, illustrationer och kommunicera om sina böcker och aktiviteter interagerar Johanna med sina läsare. Du kan följa henne och hennes böcker på Instagram och Facebook.


”Det känns overkligt, att folk har mina böcker hemma och läser dem för sina barn”, skrattar Johanna. Att vara lokal kändis i Tibro, med lite drygt 10 000 invånare, innebär att folk ibland kommer fram och berättar vad hennes böcker betyder för dem. ”Det är jättekul!”

Barn och natur ligger Johanna varmt om hjärtat. ”Jag är ledare inom frilufts-främjandet”, säger hon och beskriver det som om hon har hittat sin grej. ”Ja, det finns en äkthet i det jag gör.” Johanna beskriver att hon alltid burit de här böckerna inom sig, och väntat på rätt tillfälle för dem att få komma ut. ”Nästa bok kommer utspelas på sommaren och jag är väldigt sugen på att skriva om Ombo öar, som är en skärgård i Vättern”, avslöjar hon. ”Det är ett fantastiskt område att snorkla i!”

Det är nog inte bara Johannas första läsare, den fyraårige sonen Vilgot, som otåligt väntar på att den boken ska bli klar! Men Vilgot, lillbrorsan Oscar och vi andra får ge oss till tåls ett tag till. ”Boken om skärgården blir kanske klar till hösten 2021”. Som grafiker har Johanna flera andra uppdrag att ta hand om. ”Och så ska En dag på isen bli en utställning, som ska visas både i Karlsborg och i Tibro”, berättar hon vidare.

Ja just det, en driven person med många bollar i luften, det är precis det intrycket Johanna gör. Och en person som har hittat sin grej som illustratör, författare och medmänniska.

Tack Johanna, för att du lockar ut både stora och små i Västergötlands härliga natur!

 

Artikel och intervju skriven av Carina Middendorf.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält