Passande papper för varje bok

Förutom en tilltalande design bidrar hela bokutformningen till en trivsam läsupplevelse. Därför borde även pappret passa till både genren och innehållets omfång, text och bilder.…

02.03.2016 · Vera Wunderlich Skapa bok

Det första som läsaren ser är bokens omslag och det måste vara intressant så att intresset väcks. Formgivningen i boken borde självklart också vara professionell: En klar och estetisk boksats gör att läsaren får en angenäm läsupplevelse. Men inte enbart den visuella aspekten är avgörande – boken borde även vara angenäm att känna på och vara väl designad från början till slut. Hos BoD kan du nu välja matt 120 g-papper som lämpar sig speciellt bra för kvalitativt färgtryck.

Översikt över papperssorterna

Vitt 90 g – strålande för text och bilder

För vetenskapliga publikationer och fackböcker är det vita pappret ofta det första valet. Dessa böcker innehåller mycket text men ofta även bilder eller tabeller, och den klara vita färgen i bakgrunden framhäver dessa element. Först och främst används pappret för mjuk- och hårdpärmade böcker men även för spiralbundna böcker eller häften. Pappret är lätt att hantera och nästan ogenomskinligt men ändå so tunnt att böcker med både mjuka och hårda pärmar kan innehålla upp till 700 sidor.

Krämfärgat 90 g – för en avslappad läsupplevelse

Vare sig det handlar om en kärleksroman, fantasy eller en deckare – de flesta skönlitterära böcker innehåller mycket text och sällan bilder. För dessa böcker passar det krämfärgade pappret bra. Fördelen jämfört med det vita pappret är att kontrasten mellan text och papper är lägre, vilket är skönare för ögat. Det krämfärgade pappret är beigeaktigt och bör inte förväxlas med det typiska gråaktiga naturpappret.

NYHET: Matt 120 g – den gyllende medelvägen

Det nya 120 g-pappret kan du välja i samband med Premiumtryck och det passar bäst till fackböcker, t.ex. kok- eller barnböcker som innehåller både text och färgbilder. Färgbilder återges särskilt klart på det vita pappret som är – som namnet redan säger– matt på ytan. Det är tjockare och ogenomskinligare än det vita 90 g-pappret. Papperssorten kan användas till alla inbindningstyper förutom till häften.

Högglans 200 g – för ett lysande resultat

Vitt och glansigt – perfekt för bilderböcker och böcker med ett stort antal bilder. På det högglansiga pappret skiner bilderna upp. Pappret på 200 g är det tjockaste av alla BoD:s papperssorter, känns fast i handen och är extremt hanterligt – vilket är en stor fördel när det handlar om barn- eller kokböcker. Det kan väljas i kombination med Premiumtryck och till alla inbindningstyper förutom häften.


Info

Hos BoD kan du välja bland tre ytvikter: 90 g, 120 g och 200 g. Vikten anger information om papprets tjockhet och hänvisar till gram per kvadratmeter. Omfånget på en bok med mjuk eller hård pärm kan vara allt mellan 24 och 700 sidor. Spiralbundna böcker kan innehålla 24–400 sidor, häften 4–48 sidor.

Passande utformning för varje bok

Beroende på bokens innehåll och formgivning finns det olika utformningsmöjligheter som kan kombineras. Det finns utformningsalternativ såsom papperssort och -färg som passar speciellt bra till skönlitterära böcker och andra som bäst används till fackböcker. Varje bok är ett individuellt verk och behöver således en individuell utformning: Från inbindningstypen till laminering och pappersort kan alla BoD-författare välja den kombination som passar bäst bland ett flertal utformningsmöjligheter .

Kommentarer

 • Är det möjligt använda 120 papper för text och enklare bilder och högglans papper för
  bilder som flygbilder i samma bok ?
  Om ej vilket av vitt 120 papper eller vitt 200 obs ej häglans ger bäst färgåtergivning ?

  • Hej!
   Man kan inte blanda olika pappersorter i en och samma bok.
   200 grams pappret som vi har är glansigt och 120 grams pappret är matt. Det är en smaksam vilket papper du ska välja och framför allt en prisfråga vad du vill betala i tryckkostnader.

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält