Skriva en bok: Förberedelser (Del 1/4)

Jeanette Niemi är skrivarcoach och visar hur man som författare kan dela upp sitt arbete i mindre delar för att ta sig igenom hela långa…

16.02.2018 · Linda Reumann Skriva

Hon inspirerar och delar med sig av sin kunskap om kreativt skrivande genom kurserna på Kreationslotsen och är diplomerad skrivarcoach och webbredaktör. Hon hjälper författare med att skriva, överkomma sina motstånd, hitta skrivglädje och förverkliga sina böcker. Följ Jeanette i hennes serie på fyra delar där hon berättar om de olika fyra faserna i skrivprocessen; förberedelsefasen, den kreativa fasen, redigeringsfasen och avslutsfasen.

För dig som vill inspireras och lära dig mer om skrivandet och vad det innebär att ha ett skrivande liv så är hennes råd guld värda.

 

Komma igång med skrivprojektet

Det första du behöver göra inför att skriva en bok – starta ett skrivprojekt – handlar naturligt om att klargöra vad du ska skriva om. Detta är helt klart för en del men för en annan så kan det vara ganska suddigt. Det finns en önskan om att skriva men man är inte helt klar över vad som ska berättas och då blir det ofta ett hinder för att komma igång. I den här fasen handlar det också om att göra nödvändig research och planera sitt arbete.


Se till att din idé är rolig och lockande för dig

Din idé finns inom dig. Det som du brinner för, kan mycket om, älskar att läsa och skriva om är det du ska skriva om. Det säkrar att du kommer att sätta dig tillräckligt ofta och skriva för att bli klar men också att du kan gör texten intressant. Ditt engagemang lyser igenom!


Våga släpp researchen
Ta reda på det du måste. Börja sedan skriva på manus. Det är lätt att fastna i research om det som man tycker är roligt men då riskerar man också att boken aldrig bli skriven. Ta reda på det du måste nu. Återgå sedan och ta reda på mer allt eftersom du behöver.


Gör en översiktlig plan

Det är lätt att gå vilse om du inte har en plan. Gör en översikt av hur du har tänkt att din berättelse ska löpa genom manus. Det kan vara en innehållsförteckning med dina kapitel som rubriker och ett par meningar som beskriver innehållet. Eller en mindmap som visar hur du tänker.


Sätt av tid

Du behöver sätta av tid för att skriva. Detta är den viktigaste punkten av alla. Det är den tid som du ägnar åt ditt bokmanus som kommer att ge dig ett färdigt bokmanus. Bestäm dig för hur ofta och länge du ska skriva. Ta hellre i för lite än för mycket. Det är bättre att lyckas genomföra dina skrivpass och vara nöjd än att du inte hinner med – då ökar risken för att du känner dig misslyckad och tappar sugen.

 

Lycka till – håll skrivglädjen levande!

 

Är du intresserad av att läsa de andra delarna så klicka på länkarna nedanför:

Del 2

Del 3

Del 4

Bild

Jeanette Niemi

Jag älskar att möta skrivande människor. Jag möter dig där du befinner dig i skrivandet och jag hjälper dig från den första tanken om att skriva en bok till dess du har ett färdigt bokmanus att lämna till förlag eller tryck. Oavsett var du befinner dig i världen. Hjälper dig till skrivglädje, kunskap och att överkomma dina hinder genom skrivresor, distanskurser och handledning. Driver också podcasten Skrivradion, Skrivboosten – din fria utbildning och en blogg med massor av skrivtips.

Jeanette Niemi är skrivpedagog, professionell coach och författare. Utbildad inom kreativt skrivande, litteraturvetenskap och även utbildad personal- och beteende-vetare. Driver skrivpedagog.se för skrivpedagoger utbildade i Sverige. Böckerna hittar du på hemsidan och mer om det formella kan du läsa på LinkedIn.

Kommentarer

 • Hej!
  Det låter inspirerande.Håller på och avslutar ett manus som kommer att bli på sådär 30 000 ord. Tänkte blåsa ut en liten enkel flärdfri bok vad det lider.
  Hur göra? Please advice me!
  Yours forever.
  RL

 • Hej

  jag har en ide för en bok och skulle vilja behöva lite hjälp med vad som ska göras och vad som man kan göra.

  tack så mycket!

  mvh ludwig andersson

 • Hej
  Min fråga är möjligen irrelevant men jag måste ställa den ändå
  Vad gör man åt självcensuren? Jag får inspiration ibland och skriver ett femtiotal sidor som jag för stunden anser vara litteratur i världsklass, för att, några timmar senare, läsa om eländet och avfärda det som värsta sortens sentimentala pekoral. Jag pendlar hela tiden mellan att höja allt till skyarna och att döma ut mig själv helt, när det rimligen handlar om något däremellan, alltså en medelmåttas mödosamma alster. Hur tar man sig ur sådant manodepressivt skrivande? Är det vanligt förekommande?

  • Hej!
   Jag är osäker på om du riktar frågan till Jeanette eller till oss på BoD.
   Det är nog många författare som ställer sig denna frågan. Det bästa är att få feedback av andra som ger ett ärligt uttalande om texten och innehållet. Kanske har du vänner, familj och bekanta som kan läsa dina texter.
   Vill du ha ett mer professionellt omdöme så kan du skicka texten till en lektör eller en skrivarcoach. Du kan även använda dig av Beetareaders som till exempel http://www.betareader.io.
   Det finns olika författarföreningar, författarforum och grupper på sociala medier såsom Facebook och Instagram etc. Där kan man ju göra utbyte av texterna.

   Hälsningar
   Linda/BoD

 • Hej Konrad!

  Älskar frågan. Som coach möter jag detta dagligdags, så visst är det vanligt förekommande.

  En sak som jag tänker är tröstande är att det är en del av den kreativa processen, när vi skapar går vi genom en rad känslor och de hör alla till. Bengt Renander har skrivit en bok om detta Himmel-helvete, tur och retur. Jag har också intervjuat Bengt i Skrivradion.

  Jag brukar beskriva det här som självsabotage eller bokskrivarsabotörer också. Att skapa, skriva manus är förknippat med så många frågeställningar, risker och möjligheter att det är lätt att självsabotaget klickar in för att hålla oss kvar inom vår komfortzon.

  Jag har skrivit en hel del om det på bloggen och har flera avsnitt i Skrivradion som handlar om detta: https://www.kreationslotsen.se/Blogg/tag/bokskrivarsabotorer/.

  Har också medverkat i en antologi på ämnet självsabotage: https://www.kreationslotsen.se/Blogg/produkt/skapa-ditt-dromliv-hur-sjalvsabotor-blir-sjalvhjalpare/

  Det handlar om att bli vän med sina sabotörer så att man kan hantera alla känslor som dyker upp.

  Var det till någon hjälp?

  Lycka till!
  /Jeanette

 • Hej! Mitt namn är Liselott Andersson och jag har en fråga omhur man kan få hjälp med att berätta sin historia men att någon skriver ned den då jag inte kan formulera mig?

  • Hej Liselott!

   Jag skickar vidare din fråga till Jeanette och ber henne svara dig.

   Hälsningar
   Linda/BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält