Här är de bästa poddarna för dig som författare.

Hur hittar man idéer till en bok? Här får du inspiration från olika skrivar- och författarpoddar för att göra det lättare.

Vad gör man om kreativiteten tryter och hur väljer man vilken av alla idéer som man ska satsa på?
Det finns många olika skrivpoddar att välja mellan för dig som letar efter inspiration. Hur, var och när du lyssnar på poddar är upp till dig. Att lyssna på olika skrivar- och författarpodcasts är ju som att djupdyka i författandet. Det pratas om skrivprocessens alla utmaningar, frågor diskuteras och verkliga exempel tas upp. Du kan följa poddar direkt från laptopen, i mobiltelefonen när du promenerar, är på bussen, hemma i köket, nersjunken i soffan eller vid något annat tillfälle. Här tipsar vi om några poddar som kan ge dig inspiration till ditt skrivande.

Författarpodden:
Agnes Hellström och Frida Skybäck ger inblick i förlags- och författarvärlden. Många drömmer om att skriva en bok men det kanske inte alltid är så lätt. I Författarpodden får du svar på många av dina frågor. I deras avsnitt 36 så pratar de om egenutgivning och vad det innebär.
Lektörspodden
Ann Ljungberg som sedan 2004 varit verksam som lektör, redaktör, skrivkursledare och författarcoach startade Lektörspodden på hösten 2016. Hon intervjuar lektörer som tipsar om hur du lyckas med olika aspekter av ditt författarskap, skrivandet och textanalyser. Kan man använda icke verbal kommunikation när man skriver? I avsnitt nr. 8 kan du lyssna på Louise Bonta om just detta tema.
Bladen brinner
De som gör denna podd är Johanna Lindbäck, vald till Sveriges Läsambassadör av Kulturrådet och Lisa Bjärbo som är journalist och författare. Bladen brinner är en podcast riktad till vuxna, om litteratur för barn och unga. Diskussioner om ifall svordomar får finnas i en bok för barn eller osympatiska bokkaraktärer i barnboksvärlden tas upp i podden.
Podden Writing Excuses
För en lite mer erfaren författare som inte är intresserad av nybörjarsnack som till exempel ”en spännande inledning är bra” utan vill analysera sitt skrivande lite djupare. Låta sina karaktärer utvecklas till en viss personlighet och framhäva läsarens känsla och tycke om personen. Podden Writing Excuses är för författare av författare. Deras mål är att hjälpa lyssnarna att bli bättre författare.
Bokbanditerna
En helt oberoende podcast som recenserar litteratur efter eget tycke och smak. Bokbanditerna tar upp en ny bok i varje avsnitt som diskuteras flitigt i podcasten. De är två vanliga killar som recenserar böcker för alla. De fokuserar inte på någon viss målgrupp, genre eller speciell litteratur.
Skriv en bestseller:
När börjar slutet och hur viktigt är det? Vad är ett bra slut? Vad är viktigast, ett bra språk eller en bra story? Dessa frågor och många fler pratar Ninni Schulman och Caroline Eriksson om i deras podcast Skriv en bestseller. Det här är podden för dig som älskar att skriva och som vill vässa det där tänkta/påbörjade/halvfärdiga manuset i byrålådan till toppform. De tar dig från idé till färdigt manus på ett läsår. De bjuder även in andra författare som ger sina tips och råd vidare till andra författare. Du kan lyssna på den här eller följa avsnitten på iTunes.
Boktorsk
En podcast med författarintervjuer, skvaller, skrivande, litteratur, skrivtips med mera. Med programledaren Leffe Grimwalker diskuteras det i avsnitt nr. 12 om man kan skapa en bästsäljare genom att använda sig av mer intensiv marknadsföring. Att just din bok blir en bästsäljare är en dröm för många författare. Är du kanske nyfiken på hur en bok blir till film? Vad bör man tänka på som författare när man säljer rättigheterna och hur ser processen ut? I avsnitt 10 på Boktorsk kan du lyssna på producenten och skådespelaren Kim Ly och Leffe Grimwalker.
Skrivarpodden
Kerstin Önnebo har drivit sin egna podcast Skrivarpodden sedan 2014. Den handlar om skrivandets hantverk och om hur du kan förverkliga din dröm om att nå ut med din bok till läsarna. Hon vill ge hjälp, inspirera och stödja dig som sitter där hemma och skriver på en roman och har författardrömmar. Podden gästas ofta av andra författare som pratar om sina verk och bokbranschfolk som intervjuas om hur man utifrån ett manus skapar en bok och säljer den. Då och då görs även ett djupdyk i en berättarteknisk modell utifrån en välkänd roman.
Fantastisk Podd
Hur bygger man världar inom fantastiken? Dina tankar och texter kanske snurrar in på olika vägar i en fantasivärld inom science fiction. Då kan du låta dig inspireras av mytologi och gudasagor i böcker och på nätet. Att läsa böcker i den genre som du vill skriva brukar hjälpa. Fantastisk Podd är en podcast som produceras av fantastikförfattare som bor och arbetar runt om i Sverige och Finland. Avsnittens innehåll kretsar runt skrivande och fantasy, science fiction och skräck. Alltså om att skriva fantastik på svenska.
Vi hoppas att dessa skrivar- och författarpoddar kan hjälpa dig på vägen och ge dig mer inspiration i ditt skrivande.

Kommentarer

 • Hejsan,

  JAG LETAR EFTER NÅGON SOM KAN LÄSA IN MITT MANUS SÅ DET BLIR EN PODD. TILL VEM SKALL MAB VÄNDA SIG? HUR FÅR MAN HJÄLP?

  • Hej!

   Eftersom vi bara erbjuder tryck och publicering av böcker, rekommenderar vi dig att kontakta någon utav poddarna direkt.

   Med vänlig hälsning Linda/BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält