5 tips för framgångsrik e-boksförsäljning

En förutsättning för att en e-bok ska bli framgångsrik är att den är lätt att hitta.

För att en e-bok ska sälja bra måste den lätt kunna hittas online. Med rätt upplägg kan du som författare se till att din e-bok noteras i de olika nätbokhandlarna.

Inte ens den mest optimala metadata och den mest professionella omslagsdesign kan göra en e-bok till en bestseller om den inte placeras hos nätbokhandlarna. Detta kan faktiskt hända om en e-bok inte uppfyller de tekniska, kvalitativa eller innehållsmässiga villkoren hos online-återförsäljare. För att din e-bok ska finnas tillgänglig i så många nätbokhandlar som möjligt har vi sammanställt en lista med de viktigaste kraven.

5 tips för att uppnå e-bokhandlarens krav:

1.

Strukturera din e-bok.
Varje kapitel måste vara klart definierat och deklareras i innehållsförteckningen. Huvudkapitel bör separeras från följande kapitel med en sidbrytning eller som en separat HTML-fil.

2.

Kontrollera att din metadata stämmer.
Lite annorlunda information på omslaget, i metadatan och i e-boken kan leda till att boken inte visas i nätbokhandeln.

Ett exempel: Författarens namn på omslaget är ”E. Beskow ”, men ”Elsa Beskow“ i metadatan.

3.

Undvik att uppge information om pris i din e-bok.
Eftersom priskampanjer är vanliga på e-boksmarknaden tar vissa återförsäljare inte in e-böcker i sin katalog som innehåller prisinformation om själva boken eller om andra e-böcker.

4.

Använd inte webblänkar till konkurrerande nätbokhandlar.
Webbplatslänkar som hänvisar till inköpsmöjligheter för e-boken i olika nätbokhandlar kan också leda till att en e-bok inte tas med i katalogen. Ett undantag från detta är en hänvisning till författarens egen webbplats. BoD erbjuder dig en widgetshop för att sälja e-böcker på din egen hemsida.

5.

Se till att du inte använder för många bildfiler med mycket text
Överdriven användning av text som bildfil är inte tillåten – exempelvis fullständig visning av e-bokens innehåll som skannad text.

En fullständig lista över alla innehålls- och formateringsriktlinjer finns här: https://www.bod.se/riktlinjer-e-bok.html. Vår kundservice svarar gärna på alla frågor du har om detta ämne.

Vi önskar dig lycka till med din e-boksförsäljning!

Författare

Anna-Karin Winqvist

Anna-Karin Winqvist frilansar som översättare sedan våren 2020. Hon ger författare tips, råd och information angående olika teman inom bokutgivning på bloggen. När hon inte skriver så slappnar hon gärna av med en bra bok i soffan!

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält