NANOWRIMO: en (nästan) färdig roman på 30 dagar

Du vill gärna skriva en bok, men har inte hittat den riktiga drivkraften ännu? Delta då i NaNoWriMo!

30.10.2020 · Linda Reumann Event · News · Skriva

I november startar åter igen NaNoWriMo, eller också ”National Novel Writing Month”. Det är ett kreativt skrivprojekt som startade för över 18 år sedan. Idén bakom NaNoWriMo är att du som deltagare måste skriva din egen roman (eller åtminstone ett manuskript färdigt för redigering) med minst 50 000 ord på 30 dagar. Det låter galet, eller hur? Men vi är övertygade om att du också kan klara det.

Varje år deltar tusentals människor i detta projekt. De stöttar varandra och alla tillsammans använder månaden november till att skriva. Naturligtvis är det nästan omöjligt att skriva en kvalitativ roman på 30 dagar, speciellt för dem som kanske fortfarande arbetar eller är upptagna med annat. Men ett första utkast av ett manuskript, kan man absolut få färdigt inom denna tid.

Det svåraste för de flesta är helt enkelt att komma igång. NaNoWriMo handlar alltså också om att förlora rädslan inför att skriva. Många har från början för höga förväntningar och krav på sig själva, vilket gör att de får skrivblockader. Men genom att vara med i NaNoWriMo kan du lära dig att börja med skrivandet och skapa det första utkastet.

Detta utkast kan du sedan bearbeta – och det bör du absolut göra. Men att få din idé på papper så snabbt som möjligt, är enormt viktigt och det kan leda till en helt egen dynamik. Om du redan vet själv att du inte att ha så mycket tid för ditt bokprojekt, så är denna tidpunkt och evenemang en bra start. Du kan t.ex. planera för dig själv att du börjar med ditt manuskript i november och sedan bestämma ett datum där du ska vara klar.

Det allra bästa är att du kan nätverka i NaNoWriMo:s forum och du kan även låta följare på dina kanaler i sociala medier ta del av ditt NaNoWriMo-projekt. Inget är mer motiverande än att dela intresset för skrivandet med andra.

Innan du börjar med ditt manuskript och kanske till och med officiellt deltar i NaNoWriMo, har vi 6 tips till dig för att hjälpa dig med ditt projekt:

1

Stressa inte
Inget är värre än när man blir desperat och i första hand kämpar för att få ihop de 50 000 orden. Ta dig istället den tid du behöver. Om du t.ex. först behöver några dagar för att planera din berättelse, så gör det inget. Det viktigaste är att du känner dig bekväm och har kul med ditt projekt.

2

Planera din tid
Boka tid med dig själv för att arbeta med ditt manuskript. Kanske kan du blockera tider i din kalender som är till för att skriva.

3

Berätta för vänner och bekannta att du deltar i NANOWRIMO
Om du ska skriva mycket, så betyder det också att du kommer att ha mindre tid över för annat. Därför rekommenderar vi att du kommunicerar till de andra runtomkring dig att du tar del av NaNoWriMo.

4

Nöjet först, sedan arbetet
Glöm inte att det viktigaste i början är att skapa ett utkast av ditt manuskript. Efteråt har du fortfarande tid att omarbeta och revidera ditt manus. Först och främst handlar det alltså om ”nöjet” att få berätta din historia som du har i ditt huvud och skriva ner den. Därefter kan du alltid bearbeta den.

5

Nätverka med andra
I de sociala medierna hittar du många andra författare som deltar i NaNoWriMo. Det hjälper dig att nätverka med dem och prata om ditt manuskript. På det sättet finner du motivation och nya impulser för din historia.

6

Det första steget är taget: dags att fira!
Du börjar att arbeta med din bok. Även om du kanske inte skulle komma upp till 50 000 ord i tid så är det bättre än att inte ha börjat alls. Många drömmer om att ge ut en bok men klarar inte att sätta ord på papper.  Var alltså stolt över dig själv och över varenda skrivet ord. Du är på god väg att förverkliga din bokdröm!
Vi hoppas att våra tips gav dig tillräcklig motivation för att våga starta! Ha så kul med skrivandet!
Artikel översatt av Anna-Karin Winqvist.

Kommentarer

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält