Öka din försäljning med e-bok

De läsare som bara läser digitalt på sina mobiler, plattor eller läsenheter når du genom att ge ut din historia även som e-bok.

Digitaliseringen finns sedan länge på bokmarknaden och har stora fördelar. Speciellt egenutgivare drar nytta av denna utveckling, eftersom de kan nå ut till sina läsare i samma bokhandlar och nätbokhandlar som förlagen kan. Man måste inte publicera sin bok genom ett stort förlag för att nå ut till sin målgrupp. Många författare kan idag därför förverkliga sin dröm om att skriva och ge ut sin egen bok.

Vi på BoD stöder gärna våra egenutgivare och förlag genom att ge dem möjligheten att ge ut boken som tryckt bok och e-bok. På så sätt når du ut till fler läsare som föredrar en e-bok framför den tryckta boken eller tvärtom och utökar titelns tillgänglighet.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Det finns många fördelar med e-böcker. En är att läsaren alltid kan ta med sig flera böcker samtidigt utan att släpa på tunga böcker. En annan fördel är att läsaren väljer själv när, var och hur hen läser din e-bok. Man kan kan läsa den på en läsplatta, en läsenhet eller en mobil. Detta är den perfekta lösningen för läsaren som är i ständig rörelse och reser mycket. Man kan även enkelt låna en e-bok från biblioteket, så länge läsaren har en internetuppkoppling, vilket de flesta i dagens läge har.

De flesta e-böcker har ett flytande format som kallas ePub, vilket gör att du kan ändra text- och skärmstorlek. Läsaren kan därför anpassa boken så att den läses enklare.  I en e-bok har du även tillgång till sökfunktioner och interaktiva länkar, om så önskas. Du kan till exempel länka dina läsare till din webbsida, din Youtube-kanal eller din Facebook-sida.

E-bokens långa livslängd är en stor fördel, den är ju inte beroende av en viss tryckt upplaga på samma sätt som den tryckta boken är. Den är även flexibel eftersom det är lätt att förnya den om det kommer ut nya format och man kan enklare ändra på innehållet, om det skulle behövas.

Priset får vi också inte glömma att nämna. E-böcker är oftast billigare att köpa än den tryckta versionen. För de läsare som vill spara pengar eller inte är beredda att betala priset för den tryckta versionen kan e-boken vara ett billigare alternativ. Från och med 1 juli 2019 så har momsen i Sverige sänkts från 25 till 6 procent på e-böcker, vilket vi tycker är rättvist. Momsen är nu samma på den tryckta boken som på e-boken.

E-böcker är även mer miljövänliga då man inte behöver förbruka något papper, bläck, färgpatroner eller använda sig av stora tryckmaskiner.

En nackdel med e-böcker är att batteriet kan ta slut på din läsenhet vilket gör att du måste ladda den först innan du kan läsa vidare. Annars ser vi inga direkta nackdelar, förutom att en del läsare föredrar att hålla en tryckt bok i handen. Om du tycker om att bada i badkaret hemma och läsa samtidigt kanske e-boken inte är den bästa lösningen, i fall du tappar din mobil eller läsplatta i vattnet. Då är nog överlevnadschansen högre för en tryckt bok än en e-bok, efter en liten simtur.

HUR SKAPAR JAG MIN E-BOK?

Antingen så väljer du att ge ut din bok som tryckt bok och e-bok samtidigt med BoD Classic eller BoD Comfort , Du laddar upp tryckfärdiga PDF-filer i vår kundportal myBoD som vi sedan konverterar till en ePub-fil för e-boken.

                                            DISTRIBUTION

BoD:s e-böcker publiceras i alla relevanta nätbokhandlar och i BoD Bokshop. Vi katalogiserar e-boken hos bland annat Elib, Amazon, iBooks, Google Play, Skoobe, Readfy, Apple, Overdrive och Kobo. Du kan dessutom erbjuda din e-bok till ett kampanjpris under en viss period, släppa din e-bok för utlåning och ta emot förbeställningar innan du släppt boken. Kampanjpris och tidsram för marknads-föringen bestämmer författaren själv. Maximalt åtta veckor och ett pris från 9 kr är möjligt.
Med e-boksutlåning tillgängliggör du dina nyutgivna e-böcker över t.ex. Elib. På så vis tar du chansen att utöka din läsarkrets, eftersom utlåningen av e-böcker gör det lättare för läsaren att hitta nya böcker och nya författare. Läsaren måste inte köpa boken direkt utan kan först låna boken för att sedan kanske bestämma sig för att köpa den. För varje utlånad e-bok erhåller du dessutom ett författarhonorar som är bundet till den partner som erbjuder e-boken till utlåning.

Du kan göra det möjligt att förbeställa din e-bok. Din e-bok blir då synlig innan den faktiskt ges ut. Den stora fördelen: Så fort du har väckt dina framtida läsares uppmärksamhet kan de förbeställa din e-bok och de behöver inte lägga det exakta utgivningsdatumet på minnet – ett bra underlag till en reklamkampanj!

VAD TJÄNAR JAG PÅ FÖRSÄLJNINGEN AV MIN E-BOK?

För varje såld e-bok tjänar du 70 % av nettovinsten i bokhandeln eller 80 % av nettovinsten i BoD Bokshop. E-böcker tilltalar framför allt de läsare som gärna handlar online och använder mobiler och  läsplattor. Denna målgruppen är även ofta aktiv i sociala medier. De skriver och läser online, skapar bokbloggar, recenserar på webbsidor, instagram, twitter och andra kanaler. De delar gärna med sig av sina positiva upplevelser av boken till sina följare, vilket ökar dina försäljningssiffror. De brukar ofta föredra att det går snabbt att ladda ner boken och det lägre priset.

ÄR ALLA E-BÖCKER KOPIERINGSSKYDDADE (DRM)?

De flesta titlarna i BoD Bokshop använder ett mjukt kopieringsskydd (vattenstämpel), vilket innebär att respektive fil innehåller synlig och osynlig information om ursprung och köpare. Läsaren har inga restriktioner, men om olagliga kopior skulle dyka upp kan de spåras tillbaka.
Dessutom finner du e-böcker med hårt kopieringsskydd (Adobe DRM) som krypteras till ditt Adobe ID och kan endast läsas med en programvara som till exempel Adobe Digital Editions.
Vissa titlar har inget kopieringsskydd. Hos BoD bestämmer författarna och förlagen själva vilken typ av kopieringsskydd titeln skall ha. De rättigheter som du förvärvar när du köper e-boken är alltid bundna till din personliga användning. Vidarebefordring av dessa till tredje part är inte tillåtet.

                                            DIN BOK KAN MER!

Du som författare bör inte gå miste om denna stora läsarskara som föredrar att läsa böcker på mobilen, iPaden, Kindle eller någon annan läsenhet. Med BoD Classic eller BoD Comfort ingår konverteringen till e-bok utan extra kostnad. Du behöver alltså inte välja om du skall ge ut din bok som e-bok eller tryckt bok. Publicera båda versionerna samtidigt! En titel uppnår högre försäljningssiffror när den finns som både tryckt bok och e-bok, eftersom det ger ett mer professionellt intryck hos dina läsare. Om du har frågor angående e-böcker såsom vilka e-boksformat finns det eller var sparas mina e-böcker, så läs gärna vidare här.

Registrera dig kostnadsfritt i myBoD och publicera din egen bok med några få steg.


FRÅGA!

Tror du att e-boken kommer att ta över den tryckta boken i framtiden i en så stor utsträckning att den tryckta boken försvinner?

Kommentarer

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält