Ny inspiration för din bok

Ibland fastnar vi i vårt skrivande. Kanske har du redan din historia klar för dig, men behöver fylla ut den med detaljer eller händelser. Ditt…

Tillhör du dem som bara sitter och väntar på inspiration? Eller sprudlar du ständigt av idéer? Oavsett vilken typ av person du är, så kan alla få idétorka ibland. Den blinkande markören på skärmen gör dig nervös. Tangentbordet är på väg att bli din fiende. Du vet på ett ungefär vad som skall hända i din historia, men vet ännu inte hur du skall planera den röda tråden eller i vilken ordning händelserna ska komma. Dagarna går och det blir jobbigare och jobbigare att ta tag i skrivandet. Det finns mycket annat i vardagen som stjäl både tid och uppmärksamhet. Vill du att drömmen om en egen bok ska gå i uppfyllelse, så är det dags att ta tag i skrivandet och inte skjuta upp det. Du behöver inspiration och motivation för att komma på nya idéer. Det krävs planering och disciplin för att komma vidare med din bok. Kanske underlättar det att ändra ordningen på händelserna, tänka baklänges eller så hjälper våra 6 tips dig.

Våra 6 tips hjälper dig att komma vidare med din bok!

Läsa högt för dig själv och andra
Har du läst ditt manuskript högt någon gång, både för dig själv och andra?
När du högläser en text blir du mycket mer medveten om småfel och om läsflödet. Du märker om det fattas något i texten eller om lyssnaren inte hänger med. Uppmuntra lyssnaren att ifrågasätta innehållet, på så sätt får du lättare en uppfattning om vad som behöver förbättras i texten. För dig som författare är texten antagligen glasklar, men lyssnaren kan tappa tråden på grund av en mening där något saknas eller en mening som är för lång och komplicerad.
Notera de ställen i texten där du sedan vill göra ändringar.
Lyssna på musik
Är det alltid knäpptyst när du skriver eller är det högljudda barn runtomkring dig?
Ofta väcks olika känslor till liv med musik och därmed även inspiration. Pröva att lyssna på olika musikstilar och se vilka idéer och känslor som vaknar upp inom dig. Skriv ner dem!
Ta reda på vad klassisk musik, pop, rock, blues, jazz, schlager eller folkmusik gör med dina sinnen. Det är möjligt att minnen väcks till liv som du sedan kan använda och förvandla till text till ditt nästa kapitel. Musik gör gott för själen och är en viktig inspirationskälla. Kanske du med hjälp av ballader äntligen får färdigt det där romantiska kapitlet eller det viktiga avskedet som saknades i boken?
Gå ut i naturen på promenader
Hur ofta tar du dig tid för härliga promenader i skogen?
Skogen, bergen och den frisk luften ger inspiration! Det knakar i grenarna när du går, fåglarna kvittrar, mystik gömmer sig bakom träden, något vaknar till liv i tystnaden. Allt detta upplever man, när man är ensam ute i naturen. Fantasin sätter igång och spelar oss spratt. Att klättra i bergen för att nå upp till toppen där en fantastisk och hisnande utsikt väntar, det är något som tar andan ur de flesta av oss. Ta med dig block och penna och skriv ner dina tankar.
Byta skrivplats
Sitter du alltid på samma plats när du skriver?
Om vi inte upplever förändringar är det lätt att allt blir till vardag och rutin. Vi tänker inte efter lika mycket och blir lite lata eftersom det bekväma hemma är enklare. När vi inte får nya input som väcker tankar till liv tappar vi ofta inspiration, motivation och får inga bra idéer. För att söka inspiration hyr en del författare en liten mysig stuga på landet under några veckor. Andra kanske hyr in sig i ett kontorsrum. Det är inte alla som har råd att betala för att växla ort och det kanske inte alltid är det bästa alternativet. Har du funderat på att låna kompisens tomma rum några timmar i veckan, gå till biblioteket, sätta dig i parken eller på något café? Att komma hemifrån och få nya upplevelser ger inspiration och nya tankar. Man ser händelser och människor i sin omkrets som kanske skulle kunna passa in i ens berättelse.
Resa
När gjorde du din senaste resa?
Att växla miljö har inspirerat författare i årtusenden. Det ger dig smak för andra kulturer, traditioner, miljöer, tänkanden, ageranden och annorlunda mat. Du blir omgiven av nya upplevelser och omgivningar som ger dig en stor stimulans i ditt skrivande. Många författare söker ny kunskap inom ett visst område för att kunna få färdigt vissa kapitel eller komma vidare med boken. Det kan ju vara en historisk berättelse där du behöver göra research för att göra den trovärdig. Man behöver inte åka långt eller vara borta länge varje gång, men det är bra att våga pröva saker som man inte känner till. Detta väcker känslor som man kanske först själv behöver bearbeta. Vi slappnar också ofta av lättare när vardagen med alla ”måsten” känns långt borta. Planera in din nästa resa till ett varmare land där du njuter av vackra vyer eller boka in en helg i närmaste storstad. Oavsett vart du åker så ger upplevelsen dig nya tankar och idéer som du kan använda i ditt skrivande.
Läsa mycket
Hur öppen är du för andras berättelser?
Ibland fokuserar vi så mycket på vår egen text och historia att vi blir blinda för andras. Det finns många bra böcker och filmer som kan ge dig nya idéer. Man skall självklart inte kopiera någon text, men det kan få dig på andra tankar och få dig att tänka om. Det behöver inte vara en tjock bok på 500 sidor utan det kan vara tidningar, noveller, faktaböcker eller historieböcker. Du bör vara öppen för andras historier även om de kanske inte alltid är inom ramen för dina stora intressen. Ny litteratur öppnar upp nya dörrar. De kan vara din inspirationskälla. Den bästa platsen är biblioteket, där vimlar det av böcker som du kan bläddra igenom eller låna med dig hem. Man kan även ta del av andras historier genom filmer och serier.

Förverkliga din bokdröm!

Det viktigaste är att inte ge upp och att känna det roliga med att skriva. Inspiration, motivation och idéer finns överallt, men det gäller att hitta det som passar dig bäst för att komma vidare. Varför inte lyssna varje morgon på ett avsnitt ur en skrivarpodd? Ibland kan det vara så lätt som att ta en paus från skrivandet och äta något, ta en kort promenad, gå till gymmet för att sedan sätta sig ner igen med ny energi. Tänk på att alla någon gång varit nybörjare eller fastnat i sitt skrivande. Det viktiga är att brinna för det man gör och att inte ge upp!

Vi önskar dig lycka till med skrivandet!

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält