Egenutgivning växer i popularitet runt om i världen varje år och BoD har bidragit till utvecklingen av denna tillväxt. Med hjälp av egenutgivarna kan bokmarknaden få nya influenser, idéer och uttryckssätt. De senaste åren har det även tillkommit många tjänster som ständigt utvecklas för att underlätta egenutgivning.
Förutom i Sverige erbjuder vi våra tjänster även i Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland, Österrike och Schweiz. Detta gör det möjligt för oss att följa vad som händer på marknaden i olika länder. Vi lär känna många nya internationella BoD-författare med olika kulturer, bakgrunder och historia. Här presenterar vi några av dem där de bland annat förklarar vad de skriver om, varför de började skriva och varför de valde egenutgivning.
Vår svenska BoD-författare Cherstin Juhlin skriver kriminalromaner och har gett ut böckerna Anagram och Bryggan med BoD, som är delar av en trilogi, men som kan läsas fristående från varandra. Böckerna handlar om polisinspektören Annika Vester som är en erfaren brottsutredare på kriminaljouren. Även om böckerna är fiktioner beskrivs verkliga arbetsförhållanden inom polisen. Hur man arbetar efter polislagar, regelverk, paragrafer och beslut, samt hur arbetsklimatet och enskilda ledare kan påverka anställdas arbetsinsatser och välbefinnande.
Cherstin utbildade sig till polis när hon var 35 år, även om hon tidigare i livet ville bli journalist. Hennes böcker baserar sig på hennes yrkes- och livserfarenheter som brottsutredare på Kriminaljouren. Pennan var och är hennes viktigaste arbetsredskap. Under 10 års tid har hon varit kåsör i Kristianstadsbladet. Hennes författarambitioner tog fart efter att ha vunnit i Månpockets skrivtävling på nätet, 2008. Hon beslöt sig för att bli egenutgivare för att få böckerna klara fortare, samt för att behålla sin egen historia och därmed inte ge möjligheten för redaktörer att ändra eller stryka. Förutom att vara aktiv i sociala medier, har hon en egen webbsida och skriver sin egen blogg. Hon har även medverkat i tidningar, bokfestivaler, bokmarknader och gjort egna boksigneringar.
Vår finska BoD-författare Raita Jauhiainen skriver science fiction böcker. Hennes böcker har blivit bekanta och hon har fått många nya läsare genom sina goda placeringar i internationella tävlingar för egenutgivning. Alla hennes böcker finns både på finska och engelska. I oktober 2014 vann hon tävlingen ”Self Publishing Review och kom på tredje plats i tävlingen ”International Book Awards”.
Hennes strategi är att först få en lyckad framgång i USA eftersom detta automatiskt skapar mycket uppmärksamhet i Finland. På grund av detta har hennes böcker även blivit en succé i Finland. Förutom internationella tävlingar satsar hon även mycket på internet-marknadsföring i sociala medier som t.ex. Twitter och Facebook och uppdaterar regelbundet texter på olika plattformar. Att ha direktkontakt med litteraturagenter och bokbloggare tillhör hennes vardag för att presentera sina böcker och få recensioner. Hennes tips till andra egenutgivare är att man borde börja med kommunikationen redan innan boken blir utgiven för att göra läsarna förväntningsfulla. Hon tycker också att man kan lära sig mycket av andra författare som skriver inom samma genre genom att undersöka och analysera vad de gör och vad som har fungerat för dem.
Vår danske BoD-författare Torbjørn Rafn har skrivit dramatik för radio, tv, teater och film. Han har fått åtskilliga utmärkelser för sitt arbete. År 2016 publicerade Torbjørn sin första roman: ”Den Højeste Dom”, som är en dystopisk berättelse om en dansk domares omväg från en möjlig position i Högsta domstolen i Danmark till ett belgiskt fängelse. Historien om den danske domaren var ursprungligen en monolog skriven för dansk radio. Eftersom historien var så stark växte den till slut till en roman.
”Den Højeste Dom” har mottagits väl i Danmark och nu arbetar Torbjørn med att få boken översatt till tyska. Hans råd till andra som vill skriva en roman är: ”Sätt igång! Att starta kan vara den svåraste biten och det är viktigt att man tar det första steget. En skrivprocess kräver uthållighet och disciplin, men det är det värt. Det är inte min sista roman – tvärtom”
Vår franska BoD-författare Virginie Bégaudeau är 27 år gammal och bor i Paris. Första romanen skrev hon när hon var 14 år gammal och första egenutgivningen gjorde hon som 18-åring. Sedan dess har hon fortsatt att skriva och publicera flera böcker. Hon känner passion för artonhundratalet och har bestämt sig för att skriva mestadels om denna period. Hon fascineras av psykiatri och galenskap, vilket ofta träder fram i hennes romaner som favoritämnen.
Virginie beskriver sig själv som hybrid-författarinna. Fastän hon är övertygad om egenutgivning och de många fördelarna konceptet innebär, har hon också publicerat några böcker med traditionella förlag. Hon vill fortsätta att publicera böcker med BoD, eftersom det innebär en stor skriv- och layoutfrihet för henne.
Virginie skriver en hel del och har också förstått att som författare måste man lägga ner en hel del arbete i marknadsföringen. Hon är mycket aktiv på sociala medier och är regelbundet i kontakt med bloggare och journalister. Hon har lyckats att bygga upp ett nätverk av kreativa människor som hjälper henne vid olika tillfällen med marknadsföringen och reklamen. Hon fick till exempel hjälp med att skapa en reklamvideo till sin bok ”Laudanum”, vilken blev väldigt framgångsrik. Hon medger dock att den bästa reklamen fortfarande är direktkontakt med läsarna på mässor eller i bokhandeln.
När vår österrikiska BoD-författare Sarah Saxx skrev sin debutroman ”Auf Umwegen ins Herz” blev den en e-bokbästsäljare, en riktig succé. Sedan dess lever hon upp till sin dröm som författare: att beröra läsarna med romantiska historier och drömmar.
Läsarna är hänförda och förtjusta i hennes kärleksromaner eftersom hon som författarinna skriver väldigt känslofyllt. Att ha en personlig förbindelse med sina läsare ligger henne varmt om hjärtat. När det gäller marknadsföringen är hon väldigt välstrukturerad och låter sig inte styras av sina känslor. Hon är övertygad om att en god planering i förväg är otroligt viktigt och börjar t.o.m. planera innan hon publicerar sin bok. Hon anser att publicera sina egna böcker är samma sak som att leda en verksamhet – och det måste naturligtvis noga övervägas. Detta inkluderar en exakt timing, ett anständigt läsarnätverk, att man bloggar och utbyte med författarkollegor. Hon lägger även stor vikt på att manuset skall ha en hög kvalitet, bra sättning, vara korrekturläst, språkgranskat och att det har ett slående omslag.
För att säkerställa tidsplaneringen av alla kommande marknadsaktiviteter, kampanjer, och möten är hennes tips till andra författare att använda sig av den traditionella väggkalendern. Den har hon hängandes i sitt arbetsrum och hon skriver ner allt i detalj i början av året som hon sedan uppdaterar under årets gång.