Pseudonym: en författare, ett namn?

Vissa författare beslutar sig för att inte ge ut boken under sitt eget namn utan under en eller flera pseudonymer, men varför?

14.01.2021 · Linda Reumann Författare · Skriva

Vad är en pseudonym?

En pseudonym är i de flesta fall ett fiktivt namn som skall skydda författarens identitet. En del författare skriver i hela sitt liv under en pseudonym medan andra bara använder pseudonymer för vissa böcker eller under en del av sitt liv. Många författare har flera olika pseudonymer, allt efter behov. Det är inte alltid bara en författare som gömmer sig bakom en pseudonym – det kan också vara flera som har skrivit en bok tillsammans, och som vill dölja även detta.

Varför använder författare pseudonymer?

Det finns många olika anledningar till att använda en pseudonym. Vissa författare träder fram offentligt trots sina pseudonymer. De flesta författare använder det dock för att skydda sin verkliga identitet och skulle aldrig avslöja den i marknadsföringsaktiviteter. Detta kan hänga ihop med olika känsliga frågor, som de inte vill kopplas till personligen, som till exempel en politisk inställning. Andra författare vill helt enkelt förhindra att det börjar ”skvallras” om dem eller om deras familj. Det finns också författare som skriver på heltid och inte vill blanda ihop yrke och privatliv. Många författare använder pseudonymer mer som ett slags artistnamn, till exempel om man har ett väldigt vanligt namn och vill sticka ut mer i mängden. 

Vad måste du beakta vid val av pseudonym?

Generellt kan du i Sverige använda vilket namn som helst som pseudonym och du behöver heller inte registrera din pseudonym någonstans. Detta innebär att du kan välja vilket ”vanligt” namn du vill även om någon annan författare skulle ha det, så länge du inte även har samma eller en liknande boktitel. I Upphovsrättslagen, står följande:


”Litterärt eller konstnärligt verk må ej göras tillgängligt för allmänheten under sådan titel, pseudonym eller signatur, att verket eller dess upphovsman lätt kan förväxlas med förut offentliggjort verk eller dess upphovsman.”

Du kan naturligtvis också välja ett ”ovanligt” namn som det är uppenbart att ingen annan författare har, men säkerställ att ingen har gett ut en bok med snarlik titel eller författarnamn.

Om du ger ut din bok som författare hos BoD, erhåller du ett ISBN till din bok och behöver inte ansöka om det hos Kungliga Biblioteket. Därmed behöver du inte registrera ditt riktiga namn på KB.

7 tips för din pseudonym

Inspiration – Låt dig inspireras av andra författare och deras pseudonymer. Ta en titt i din bokhylla, gå igenom dina böcker eller gå in och titta på nätbokhandlarna. Här borde du kunna få lite idéer.

Genre – Ditt författarnamn bör matcha din genre. I vissa genrer står det egna namnet eller till och med könet i vägen för en publikation, till exempel en manlig författare till romantiska romaner. Eftersom det fortfarande finns genrer som domineras av ett visst kön så kan det vara enklare om du till exempel publicerar som en man under en kvinnas namn eller tvärtom.

Nostalgi – Lösningen finns ofta runt hörnet. Titta på efternamnen i din släkt och kolla om det finns något bra efternamnen som familjemedlemmar har lagt bort vid giftermål.

Smeknamn – Har dina vänner eller familj ett smeknamn åt dig? Detta kan vara den perfekta pseudonymen eller åtminstone en inspirationskälla!

Exotiska namn – Namn som låter exotiska kan vara väldigt spännande och tilltalande, men de kan även orsaka svårigheter när de uttalas. Välj hellre ett namn som är välkänt på svenska (om du skriver på svenska).

Lätt att komma ihåg – Speciellt om du planerar att publicera flera böcker kommer du att dra nytta av en pseudonym som är lätt att uttala och särskilt lätt att komma ihåg.

Enkelt trick – Om du inte alls kommer på ett bra namn, prova att kasta om bokstäverna i ditt eget namn och skapa ett helt nytt och ändå personligt namn.

Författare

Anna-Karin Winqvist

Anna-Karin Winqvist frilansar som översättare sedan våren 2020. Hon ger författare tips, råd och information angående olika teman inom bokutgivning på bloggen. När hon inte skriver så slappnar hon gärna av med en bra bok i soffan!

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält