Skrivarskolor, kurser och skrivarcoacher!

Brinner du för skrivandet och vill ge det en chans? Att gå en kurs, ett läsår på en skrivarskola eller få stöd av en skrivarcoach…

Kanske har du många idéer, manus och historier i huvudet men vet inte hur du skall få ner dem i ett skriftligt format. En del av oss har lättare för att skriva ner tankar på ett strukturerat sätt redan från början medan andra av oss bromsar och vet inte hur man skall börja. Det är viktigt att varje författare funderar på hur handlingen skall delas upp, hur boken skall börja och hur den skall sluta.

När man väl börjar skriva så kanske många nya idéer dyker upp och det blir inte alltid riktigt så som man hade planerat från början. Det svåra kan vara att följa en ”röd tråd” genom hela manuset, behålla spänningen, bearbeta karaktärerna, skriva fängslande och behålla läsarens intresse. Det är en konst att skriva och det krävs övning. Därför är det bra och lärorikt att medverka i olika skrivarkurser. Där träffar du även andra författare som brinner för skrivandets konst som kan ge dig tips och rådgivning. Ni kan utbyta åsikter och kunskaper som kanske får dig på andra tankebanor eller motiverar dig att skriva färdigt din historia. Genom skrivövningar får du prova dig fram och experimentera med det skriftliga språket – allt för att du skall utveckla ditt språk och hitta din personliga stil. På så sätt kan du få inspiration och nya infallsvinklar på din skrivprocess. Skrivarkurser ger resultat och utvecklar dig som författare!

Urvalet bland skrivarskolor är stort och brett. Vi har letat upp lite olika varianter när det gäller skolor, kurser och skrivarcoacher.


Skrivarskolor

I Sverige finns det många universitet och folkhögskolor som erbjuder skrivarkurser och skrivarutbildningar av olika slag. Det gäller att hitta den som passar dig bäst oavsett om det gäller en kurs på distans, en kurs där du får bo på internat eller en kurs som ligger närmast hemmet. Här nämner vi några:
Biskops Arnö: Här erbjuds både långa kurser, helgkurser och sommarkurser. Troligtvis en av Sveriges mest kända skrivarskolor.

Umeå Universitet: Här erbjuds både kurser och längre utbildning såsom ”Programmet för litteraturvetenskap och kreativt skrivande” på 3 år.

Folkuniversitetet/Skrivarakademin: Erbjuder en mängd olika kurser och 3 olika skrivarutbildningar på heltid. Skrivarlinjen, Skrivarlinjen distans samt Skrivarlinjen projekt.

Ölands folkhögskola: Lockar det med distansutbildning så kanske Skrivarskolan Distans på 1 eller 2 år kan vara något för dig. Som deltagare har du frihet att bestämma var och när du skriver.

Luleå Tekniska Universitet: Kurser i kreativt skrivande på distans med högskolepoäng, både som nybörjarkurs och fortsättningskurs.

Folkhögskolan i Angered: Angereds författarskola är en distanskurs på heltid med cirka 20 träffar under hela året. Kursen ges i samverkan med Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

Jakobsbergs folkhögskola: Den första skrivarkursen startade 1982 och idag erbjuds utbildningar inom kreativt, skönlitterärt och facklitterärt skrivande.

Glimåkra folkhögskola: Vill du skriva utifrån ditt eget liv? Då passar säkert distanskursen Skriv ditt liv dig.

Geijerskolan: Ge dig själv ett år på Geijerskolans skrivarlinje. Gemensamma skrivövningar varvas med individuella skrivprojekt.

Bollnäs folkhögskola: Om du söker en kortare sommarkurs på några dagar är detta en bra skrivarkurs. Du provar på kortare skrivövningar som  lockar fram kreativiteten.

Färnebo folkhögskola: Romanskrivarlinjen är en utbildning i romanskrivande, där du lär dig romanskrivandets grunder och samtidigt påbörjar eller fortsätter på ett eget romanprojekt.

Karlstads Universitet: Är din historia riktad till de yngre så erbjuds här 2 olika kurser som heter Att skriva för barn och ungdom I och II.

Wiks folkhögskola: På skrivarlinjen på Wik kommer du att få arbeta mycket med dig själv som insats och språket som verktyg.

Sundbybergs folkhögskola: Skrivarlinjen är en utbildning i skönlitterärt skrivande på heltid med en höst- och vårtermin.

Gotlands folkhögskola: Skrivarlinjen är en ettårig utbildning i skönlitterärt skrivande för dig som är beredd att ta ditt skrivande på allvar, arbeta självständigt, läsa mycket och olika typer av skönlitteratur.

Göteborgs Universitet:  Skriva är kursen där du under en termin aktivt får arbeta med dina texter och ditt skrivande. Genom examinerande skrivövningar utmanas du att fundera över din skrivprocess och dina texters form.

Sörängens folkhögskola: Författarlinjen kanske passar dig som vill pröva på att skriva roman, novell, deckare, kåseri, poesi, prosalyrik, barnbok, reportage samt dramatik för scen och andra medier.

Lunds Universitet: Här erbjuds Författarskolan: Litterär gestaltning både som grundkurs, fortsättningskurs och fördjupningskurs.

Malmö folkhögskola: Kursen heter Litterärt skrivande och är en distanskurs på 1 år. Genom skrivuppgifter får du undersöka möjligheter med olika litterära grundelement och genrer.

Skurups folkhögskola: Sedan starten 1985 har Skurups folkhögskolas Skrivarlinje intagit en framskjuten plats bland Sveriges författarutbildningar. Även flera sommarkurser erbjuds.

Linnéuniversitetet i Kalmar: Här finns kurser för att lära dig skriva fantasylitteratur, barnlitteratur, populärvetenskap, kreativt skrivande både på svenska och engelska och mycket mer.


Skrivarcoacher

Vill du ha en mer personlig undervisning i mindre grupper och kanske även få det i samband med en resa? Då kanske någon av de kurser som följande skrivarcoacher erbjuder passar dig bättre.

Kim Kimselius: Kim är en etablerad författare som har skrivit över 50 böcker. Hon håller många skrivarkurser runt om i landet. Hon vill förmedla skrivarglädje till dig som författare.
Jorun Modén: Hon är författare och grundare av Författarkurs.se. Hon har gett ut ett flertal titlar och våren 2018 var hon med som föreläsare på vår Egenutgivardag.
Ann Ljungberg och Litterära konsulter: Erbjuder kurser online, på plats utomlands och i olika delar av Sverige. Hon har jobbat med drygt 1000 manus som lektör, redaktör, författarcoach och skrivarkursledare.
Jeanette Niemi och Kreationslotsen: Driver också podcasten Skrivradion. Hon organiserar både distanskurser och skrivresor. Följ hennes skrivskola på vår blogg som består av 4 delar som baserar sig på skrivprocessens faser.
Veronica Grönte och Författarskolan: Hon bjuder in till skrivhelger och skrivkurser på olika platser i Sverige, bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Visby, Nässjö, i södra Småland och på Smögen.

Tipsa andra!

Du som har varit med på olika kurser, författarlinjer och skrivarskolor kanske vill dela med dig av din erfarenhet och rekommendationer. Lägg i så fall gärna till din kommentar här i blogginlägget. På det sättet hjälper och nätverkar du med andra författare.

Kommentarer

  • Jag erbjuder också många onlinekurser i skrivandets och marknadsföringens konst (för författare). Totalt erbjuder jag 25 onlinekurser. Se min webbsida:
    http://www.monicaiveskold.se/nycklar-i-vardagen-2/
    Har arbetat som coach i över 30 år. Utbildad NLP-coach och hypnos-terapeuth – metoder och verktyg som går utmärkt att använda i samband med skrivandet (och som jag gärna lär ut).
    Jobbar även som bokbloggare varje vecka. Se min blogg, där du får härliga boktips.
    Välkommen!

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält