Skriva en bok: Kreativa fasen (Del 2/4)

Jeanette Niemi är skrivarcoach och visar hur man som författare kan dela upp sitt arbete i mindre delar för att ta sig igenom hela långa…

08.03.2018 · Linda Reumann Skriva

Hon inspirerar och delar med sig av sin kunskap om kreativt skrivande genom kurserna på Kreationslotsen och är diplomerad skrivarcoach och webbredaktör. Hon hjälper författare med att skriva, överkomma sina motstånd, hitta skrivglädje och förverkliga sina böcker. Följ Jeanette i hennes serie på fyra delar där hon berättar om de olika fyra faserna i skrivprocessen; förberedelsefasen, den kreativa fasen, redigeringsfasen och avslutsfasen.

För dig som vill inspireras och lära dig mer om skrivandet och vad det innebär att ha ett skrivande liv så är hennes råd guld värda.

 

Att skriva ett manusutkast

När du har gjort de förberedelser som du behöver så är det dags att börja skriva ditt manusutkast. Har du gjort dina förberedelser väl så vet du var du ska börja, annars kan du börja med att läsa första delen om förberedelser inför att skriva bok.

I den kreativa fasen skriver vi vår berättelse, vi klär vår synopsis i ord, stycken, kapitel och scener. Det finns många råd om hur du ska göra detta. Mitt främsta råd är att hitta det bästa sättet för dig. Kommer du framåt i texten har du hittat ett sätt som fungerar. Du kan ändå vara öppen för justeringar som kan hjälpa dig än mer. Kommer du inte framåt i texten så behöver du leta vidare och prova nya saker. Inga tips passar alla så testa dig fram tills du hittar det som funkar för dig.

 

Sträva inte efter perfektion – flödesskriv
Att flödesskriva får igång de allra flesta. Flödesskrivande handlar om att släppa alla tankar om krav och prestation. Att bara skriva ner det som ska skrivas ner för att få till berättelsen med de ord som är tillgängliga för dig just nu. Skriv som om ingen ska läsa. Fördelen med det här är att du hinner skriva ner berättelsen innan du glömmer något och det har också en tendens att släppa på prestationskraven vilket gynnar kreativiteten. I redigeringsfasen har du möjlighet att ändra och lägga till allt som behövs för att ditt bokmanus ska bli en läsvärd bok.

Boka in tid i almanackan
Att man inte har tid att skriva är den vanligaste ursäkten jag hör för att man inte skriver – trots att man så gärna vill. Man ser tid som en bristvara. Det är det inte. Du har tid. Det handlar om hur du väljer att prioritera och använda den. Ibland kan det löna sig att ta till små knep för att få sig själv in i skrivande vanor t ex att boka in möten med sig själv och sitt bokmanus i din kalender. Det är oftast mycket lättare att göra det som står i kalendern än det som inte står där.

Håll kontakt med synopsis
Den plan du gjorde för ditt manus under förberedelsefasen är din bästa vän på vägen. Se den som ett levande dokument, en kreativ process. Den är din ledstång som du kan navigera efter och du kan uppdatera den allteftersom ditt manusarbete tar nya vägar. För det är mycket troligt att det tar nya vägar under processens gång – vägen till ett färdigt manusutkast är sällan spikrak.

Tillit och uthållighet
Du behöver en rejäl portion tillit och uthållighet när du skriver ett bokmanus. Du kommer att uppleva olika känslor och alla är inte angenäma. Ibland blir tvivel tunga och ibland så tänker man att man aldrig kommer att bli klar. Lugn, det hör till. Du kan inte skapa i kreativa processer utan alla dessa känslor och stadier. Låt det ta den tid det tar, tänk att det kommer att lösa sig om du bara fortsätter och skaffa dig skrivande vänner som peppar och du kan prata skrivande med.

 

Lycka till – håll skrivglädjen levande!

 

Är du intresserad av att läsa de andra delarna så klicka på länkarna nedanför:

Del 1

Del 3

Del 4

Bild

Jeanette Niemi

Jag älskar att möta skrivande människor. Jag möter dig där du befinner dig i skrivandet och jag hjälper dig från den första tanken om att skriva en bok till dess du har ett färdigt bokmanus att lämna till förlag eller tryck. Oavsett var du befinner dig i världen. Hjälper dig till skrivglädje, kunskap och att överkomma dina hinder genom skrivresor, distanskurser och handledning. Driver också podcasten Skrivradion, Skrivboosten – din fria utbildning och en blogg med massor av skrivtips.

Jeanette Niemi är skrivpedagog, professionell coach och författare. Utbildad inom kreativt skrivande, litteraturvetenskap och även utbildad personal- och beteende-vetare. Driver skrivpedagog.se för skrivpedagoger utbildade i Sverige. Böckerna hittar du på hemsidan och mer om det formella kan du läsa på LinkedIn.

Kommentarer

    • Hej Rune,
      Det låter lovande och vi hoppas att våra tips hjälper dig på vägen.

      Hälsningar
      Linda/BoD

    • Hej Rune!

      Roligt att höra – första steget taget, bra jobbat!
      Dags för steg två att skriva den. Ett perfekt läge för tipsen i artikeln med andra ord. Planera in när, var och hur det ska skrivas.

      Lycka till!
      /Jeanette

      Kreationslotsen – din skrivcoach

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält