Det finns folk som minns svininfluensan 2009 med fasa och ännu fler som förbannar den pågående pandemin, men Magdalena Väpnargård hör inte till dem. Tack vare dessa perioder kunde hon i år släppa två böcker på BoD – Books on Demand, inom loppet av ett par veckor.
”Självbiografin Landskap utan karta skrev jag när jag var i karantän med min yngste son under svininfluensan. Vi tillhör båda riskgrupper och höll oss isolerade. Jag var på väg att ge ut den redan då, men så dök min biologiska pappa plötsligt upp och ville efter 30 år ha kontakt. Då tyckte jag att det var viktigare och lade boken på is.” I BoD Bokshop kan du läsa mer om boken!
Magdalena Väpnargård är en skrivande människa och hon började jobba som journalist på Nya Wermlandstidningen i mitten av 80-talet. ”Jag hade fått självförtroende av att skriva i Riksteaterns antologi Du har inte en chans – ta den! så jag gick upp till redaktionen och sa att jag ville skriva om musik för dem.” Det fick hon och eftersom hon uppenbarligen gjorde det bra, skrev hon efter ett tag stora delar av tidningens nöjesbilaga varje helg. Någon formell akademisk utbildning som journalist har hon inte, men hon har levt ett skrivande liv sedan dess.
Den erfarenheten har Magdalena förstås stor nytta av när hon skriver sina egna böcker.
”Skrivandet går lätt och det gick faktiskt ganska snabbt att skriva texten till Kokbok för apokalypsen,” berättar Väpnargård. ”Den har underrubriken pepp, prepp och recept för vardagskris och är en guide för dem som vill preppa lite i vardagen. Den passar förresten utmärkt till ungdomar som precis har flyttat hemifrån! Och ensamstående män med mansfökylning!” skrattar Magdalena, och lägger till att den har något för alla mellan 20 och 65 år. ”Jag har alltid varit intresserad av dystopier och pandemier och hade redan börjat på den här boken innan min son och jag fick gå i covid-karantän i februari i år.” Kokbok för apokalypsen, är ingen vanlig kokbok som det går tretton på dussinet av. Den har förutom recept nämligen listor på vad man bör ha i ”prepplådorna”, tips på hur man ska tänka runt exempelvis hygien och sjukvård i en krissituation. Boken är dessutom full av vackra foton och de flesta har Magdalena själv tagit med sin canonkamera. I BoD Bokshop kan du läsa mer om boken!
”Jag kommer aldrig mer att skriva en kokbok!” utropar hon, ”det är alldeles för pilligt! Recepten måste provlagas, inte bara en gång utan helst flera gånger. Det har min man, som är kock, gjort.” Men provläsa, det behövde han inte göra, där har Magdalena jobbat med ett team från Västerås: formgivaren Marie Andersson Stackbom och korrekturläsaren Mats Stackbom. ”Jag behöver hjälp med hantverksdelen. Det är Marie och Mats som jag har bollat idéer med.”
När tiden var mogen för att äntligen ge ut självbiografin 2020, rekommenderade Magdalenas vän Malena Skote BoD – Books on Demand. Magdalena tyckte inte längre att hon hade något att förlora på att publicera den utlämnande biografin och kontaktade BoD – Books on Demand. ”Jag ville ha ut min historia”, säger hon enkelt och berättar att finns ytterligare två delar som väntar på att bli publicerade.
Just nu jobbar Magdalena på en afternoontea-bok med litterära förtecken, där bland annat de båda förebilderna Selma Lagerlöf och Jane Austen förekommer. ”Det kommer att bli en bakbok med massor av recept och härliga bilder!” lovar Väpnargård. Utropet ”aldrig mer en kokbok” verkar tack och lov inte innefatta en bakbok, så den kan vi se fram emot. Magdalena hoppas att den ska komma ut i mars 2021.
I media är det hitintills självbiografin Landskap utan karta som fått mest uppmärksamhet. Det är flera dagstidningar i Värmland och Skåne som intervjuat Magdalena och det har generat ett par större artiklar. Själv är hon aktiv på sin blogg och sociala medier, såsom Instagram och Facebook. ”Men jag hinner inte hänga där hela tiden. Jag har ett liv också!” förklarar Magdalena, som gärna hade haft fler följare för att kunna nå ut ännu bättre med sina böcker.
Magdalena Väpnargård har ett tips för alla som vill skriva böcker och drömmer om att vara lika produktiva som hon själv är: ”Skriv, skriv, skriv! Skriv hela tiden, sluta aldrig att skriva. Testa olika genrer, dagbok, ungdomsböcker, lyrik, science fiction, du vet inte vad du är bra på innan du har testat. Vill du skriva en bok, så gör det. Nu!”