Henrik Pallin är socionomen som blev förläsare och föreläsaren som blev
BoD – Books on Demand-författare. ”Efter mina föreläsningar om barns
skärmtid, brukade åhörarna fråga om jag skrivit någon bok. De ville
kunna ta med sig något hem.”
När Henrik väl bestämt sig för att skriva boken ”Kampen om skärmtiden – vad varje förälder behöver veta om unga och nätet” ville han att det skulle gå snabbt. ”Jag är en rastlös själ och med många idéer”, beskriver han sig själv. Han såg direkt att en bok även skulle marknadsföra honom som föreläsare. ”Jag marknadsför boken, men boken marknadsför även mig. Visitkort är lätta att slarva bort, men en bok, ställs i bokhyllan och chansen att bli ihågkommen senare när det behövs en föreläsare, är större.” I boken ryms mer information om vad Henrik står för, än på ett litet visitkort.
I boken tar Henrik Pallin upp frågor som många av dagens föräldrar brottas med:
- Hur mycket skärmtid är okej för mitt barn?
- Hur kontrollerar jag vad barnen gör på nätet?
Henriks svar är lika lätta som de är svåra, eftersom han anser att det enda sättet att
förstå och kunna kontrollera, är att gå med och se vad de gör. ”Det gäller att stärka
förhållandet mellan föräldrar och barn”, säger han. ”En fem-åring tycker inte att
föräldrar lägger sig i, utan tycker att det är roligt när de är med. En fjorton-åring har
förmodligen en annan åsikt”, förklarar Henrik. ”Därför måste man börja i tid! Det är
inget nytt, att föräldrar måste våga fatta beslut, inte bara när det gäller skärmtid, utan
också om i vilken ålder det är okej att åka och bada själv till exempel.” Han säger att
de flesta föräldrar på den senare frågan, säger att det beror på barnet och det är ju
precis samma sak med nätet. Henrik uppmanar som före detta skolkurator
föräldrarna till ett konsekvent och kompetent föräldraskap.
Man får behandla sina barn olika och det är inte apptillverkaren som styr hur gammal
man ska vara. Det är du som förälder som fattar beslut och det är du som känner ditt
barn bäst.
Henriks text är aldrig dömande eller mästrande, utan väldigt positiv och
avdramatiserande. ”Det är ett medvetet drag”, erkänner han. ”Det är svårt nog ändå att vara förälder!” Henrik beskriver situationer som alla känner igen och är frikostig med exempel.
Här beskriver han en situation när hans son var 13 år och hade startat en egen kanal på Youtube:
En dag kom han till mig i vardagsrummet och förklarade: ”Pappa, jag har påbörjat en uppladdning nu, men du behöver verkligen inte kolla:”
Som förälder ser man genast en varningsflagga där. En varningsflagga lite av typen ”Du behöver inte komma in i mitt rum nu, här händer ingenting, det är bara jag, en sax och mammas favorittröja.”
Just nu håller han på att uppdatera boken till år 2021. ”När jag skrev den 2019 så nämnde jag bara TikTok, men sedan dess har det hänt mycket”, skrattar han.
”Jag har inte börjat skriva på nästa bok än”, säger Henrik, men han vet redan vad den ska handla om. ”Arbetsnamnet är Bland tomtar och troll och temat är hur vi kan bemöta olikheter på nätet. När vi möter någon som beter sig märkligt på Ica, försöker vi lugna ner situationen. Då är vi empatiska. Konstigt nog reagerar vi tvärtom på nätet. Om någon beter sig märkligt där, så triggas vi i gång och blir mer konfliktsökande än empatiska.”
Henrik funderar på vilka personer han vill boka intervjuer med och avslöjar att han har startat ett dokument i appen Skrivener. ”Förra boken tog lite drygt ett år att skriva. Den här kommer nog att gå snabbare. Om det inte snabbt kommer ett corona-vaccin för alla, förstås!” Henrik har ett nätverk av föreläsarkollegor som hjälper honom med både faktakoll och språkgranskning. ”Det gäller att hitta personer som är ärliga och talar om var ditt manus brister, vad du måste jobba mer med. Ett gäng ja-sägare har du ingen nytta av!”
Henrik är mycket nöjd med att bokutgivningen på BoD – Books on Demand både är enkel och smidig. Det går snabbt och en färdig bok är förhållandevis billig. ”Ett vanligt förlag har för långa processer”, tycker Henrik. ”Nätet förändras hela tiden. Min bok är en färskvara!” Det passar bra som slutord från en rastlös själ med många idéer.
Henrik Pallin
Kurator och expert på ungas nätanvändning. Varje år möter Henrik mer än 5000 barn och unga genom sina föreläsningar på skolor över hela landet. Det här ger honom en unik insyn i ungas egen syn på nätet, deras egen syn på integritet och sociala medier. Vill du läsa mer om Henrik besök gärna hans webbsida Ungas nätvanor och hans kanaler på sociala medier såsom Instagram, Facebook eller Twitter.