När man väl börjar skriva så kanske många nya idéer dyker upp och det blir inte alltid riktigt så som man hade planerat från början. Det svåra kan vara att följa en ”röd tråd” genom hela manuset, behålla spänningen, bearbeta karaktärerna, skriva fängslande och behålla läsarens intresse. Det är en konst att skriva och det krävs övning. Därför är det bra och lärorikt att medverka i olika skrivarkurser. Där träffar du även andra författare som brinner för skrivandets konst som kan ge dig tips och rådgivning. Ni kan utbyta åsikter och kunskaper som kanske får dig på andra tankebanor eller motiverar dig att skriva färdigt din historia. Genom skrivövningar får du prova dig fram och experimentera med det skriftliga språket – allt för att du skall utveckla ditt språk och hitta din personliga stil. På så sätt kan du få inspiration och nya infallsvinklar på din skrivprocess. Skrivarkurser ger resultat och utvecklar dig som författare!
Urvalet bland skrivarskolor är stort och brett. Vi har letat upp lite olika varianter när det gäller skolor, kurser och skrivarcoacher.
Skrivarskolor
Umeå Universitet: Här erbjuds både kurser och längre utbildning såsom ”Programmet för litteraturvetenskap och kreativt skrivande” på 3 år.
Folkuniversitetet/Skrivarakademin: Erbjuder en mängd olika kurser och 3 olika skrivarutbildningar på heltid. Skrivarlinjen, Skrivarlinjen distans samt Skrivarlinjen projekt.
Ölands folkhögskola: Lockar det med distansutbildning så kanske Skrivarskolan Distans på 1 eller 2 år kan vara något för dig. Som deltagare har du frihet att bestämma var och när du skriver.
Luleå Tekniska Universitet: Kurser i kreativt skrivande på distans med högskolepoäng, både som nybörjarkurs och fortsättningskurs.
Folkhögskolan i Angered: Angereds författarskola är en distanskurs på heltid med cirka 20 träffar under hela året. Kursen ges i samverkan med Akademin Valand vid Göteborgs universitet.
Jakobsbergs folkhögskola: Den första skrivarkursen startade 1982 och idag erbjuds utbildningar inom kreativt, skönlitterärt och facklitterärt skrivande.
Geijerskolan: Ge dig själv ett år på Geijerskolans skrivarlinje. Gemensamma skrivövningar varvas med individuella skrivprojekt.
Bollnäs folkhögskola: Om du söker en kortare sommarkurs på några dagar är detta en bra skrivarkurs. Du provar på kortare skrivövningar som lockar fram kreativiteten.
Färnebo folkhögskola: Romanskrivarlinjen är en utbildning i romanskrivande, där du lär dig romanskrivandets grunder och samtidigt påbörjar eller fortsätter på ett eget romanprojekt.
Karlstads Universitet: Är din historia riktad till de yngre så erbjuds här 2 olika kurser som heter Att skriva för barn och ungdom I och II.
Wiks folkhögskola: På skrivarlinjen på Wik kommer du att få arbeta mycket med dig själv som insats och språket som verktyg.
Sundbybergs folkhögskola: Skrivarlinjen är en utbildning i skönlitterärt skrivande på heltid med en höst- och vårtermin.
Göteborgs Universitet: Skriva är kursen där du under en termin aktivt får arbeta med dina texter och ditt skrivande. Genom examinerande skrivövningar utmanas du att fundera över din skrivprocess och dina texters form.
Sörängens folkhögskola: Författarlinjen kanske passar dig som vill pröva på att skriva roman, novell, deckare, kåseri, poesi, prosalyrik, barnbok, reportage samt dramatik för scen och andra medier.
Lunds Universitet: Här erbjuds Författarskolan: Litterär gestaltning både som grundkurs, fortsättningskurs och fördjupningskurs.
Malmö folkhögskola: Kursen heter Litterärt skrivande och är en distanskurs på 1 år. Genom skrivuppgifter får du undersöka möjligheter med olika litterära grundelement och genrer.
Skurups folkhögskola: Sedan starten 1985 har Skurups folkhögskolas Skrivarlinje intagit en framskjuten plats bland Sveriges författarutbildningar. Även flera sommarkurser erbjuds.
Linnéuniversitetet i Kalmar: Här finns kurser för att lära dig skriva fantasylitteratur, barnlitteratur, populärvetenskap, kreativt skrivande både på svenska och engelska och mycket mer.
Skrivarcoacher
Vill du ha en mer personlig undervisning i mindre grupper och kanske även få det i samband med en resa? Då kanske någon av de kurser som följande skrivarcoacher erbjuder passar dig bättre.
Tipsa andra!
Du som har varit med på olika kurser, författarlinjer och skrivarskolor kanske vill dela med dig av din erfarenhet och rekommendationer. Lägg i så fall gärna till din kommentar här i blogginlägget. På det sättet hjälper och nätverkar du med andra författare.
Jag erbjuder också många onlinekurser i skrivandets och marknadsföringens konst (för författare). Totalt erbjuder jag 25 onlinekurser. Se min webbsida:
http://www.monicaiveskold.se/nycklar-i-vardagen-2/
Har arbetat som coach i över 30 år. Utbildad NLP-coach och hypnos-terapeuth – metoder och verktyg som går utmärkt att använda i samband med skrivandet (och som jag gärna lär ut).
Jobbar även som bokbloggare varje vecka. Se min blogg, där du får härliga boktips.
Välkommen!