Vill du bli författare?

Har du skrivit texter och berättelser som ligger sparade i din dator? Drömmer du ibland om hur det skulle vara om andra kunde läsa dina…

18.01.2019 · Maria Bengs Författare · Skriva

Att skriva är en kär hobby för många. Med hjälp av det skrivna ordet kan man förmedla sina tankar, berätta om egna erfarenheter eller låta fantasin flöda, sätta den på papper och berätta på ett sätt som inte nödvändigtvis är möjligt genom det muntliga ordet. I något skede upptäcker många som skriver att det känns väldigt viktigt för dem att få skriva – då föds kanske tanken på att dela sina texter och historier med andra. Att dela med sig av sina egna tankar och idéer offentligt kan till en början verka lite skrämmande, eftersom man inte vet hur läsarna kommer att reagera och om de kommer uppskatta det man skrivit. Men det är just det som det går ut på att vara författare: att väcka tankar, inspirera andra, att ha förmågan att skapa nya världar för läsarna och erbjuda kunskap. På förhand kan du inte veta hur din bok kommer att tas emot – endast genom att publicera den får du reda på det.
I och med digitaliseringen har det blivit möjligt att dela med sig av sina egna tankar och texter t.ex. i blogg, sociala medier och i andra medier, vilket har lett till helt nya dimensioner för interaktion och kommunikation. Men internet erbjuder författaren inte alltid det som behövs – ibland har man idéer som skulle kunna räcka till en hel bok. En bokutgivning i egen regi är då en perfekt möjlighet: du kan lätt och snabbt få ut din bok i bokhandeln, på egen hand. Egenutgivning är ett riskfritt sätt att ge ut sina böcker på och ett allt populärare alternativ för författare som vill få sina böcker utgivna: tryck på beställning innebär låga publiceringskostnader och författaren bestämmer själv över utgivningen.

JAG VILL BLI FÖRFATTARE

När lusten att skriva blir så stor att man bara måste skriva, t.o.m. mitt i natten, eller när karaktärerna i din berättelse börjar kännas levande blir det hög tid att planera din egen bokutgivning. Viktiga första steg är att ha konkreta idéer om innehållet, att skriva ner dessa, viljan att publicera, en egen berättarröst och en mängd motivation. Med hjälp av dessa har du en stadig grund för skrivprocessen, vilket är nästa steg i utgivningsprocessen.

Egenutgivning är lättare än du tror

För många människor är skrivandet en viktig del av livet och möjligtvis tänker man inte ens på att dela sina texter med andra. Jag skriver för mig själv, av eget intresse – tänker man – även om det säkert skulle finnas intresserade läsare. Idén om att publicera är ofta endast en dröm, för inte är det ju det lättaste att passera förlagens stränga nålsöga.

Om skrivandet är din passion och en egen bokutgivning din dröm så är det hög tid att bestämma dig för att bli författare och börja planera din egen bokutgivning. En bokutgivning är mycket lättare än man kanske föreställer sig. Egenutgivning öppnar upp många nya möjligheter för författare på bokmarknaden uti världen – en egen bokpublicering är möjlig, t.o.m. genom några få klick.

Hitta din egen genre och ditt specialämne

En övergripande genreindelning görs mellan å ena sidan facklitteratur och å andra sidan skönlitteratur. Skriver du fiktiva kärlekshistorier, barnberättelser eller deckare är skönlitteraturen din gren. Facklitteraturen är faktabaserad och består av t.ex. läroböcker, lexikon, biografier och vetenskapliga texter. Som fackboksförfattare kan du t.ex. skriva i samband med ditt arbete, eller så kanske du är specialist på ett område. Oberoende om du skriver fakta eller fiktion är det viktigt att tänka på varför du vill ge ut din egen bok och vilka möjligheter det finns. För att din bok ska nå så många läsare som möjligt är det viktigt att innehållet i din bok är enastående och intressant. Tänk på vad som gör din bok unik och skriv den så att läsarna hittar något nytt och fängslande – något som gör att de rekommenderar boken till andra.

TEXTPRODUKTION

 Oftast har författaren en idé om innehållet innan skrivprocessen påbörjas och berättelsen redigeras och utvecklas medan skrivprocessen fortskrider. Det viktiga är alltid skrivandet i sig: skriv ner allt som får din berättelse att leda framåt. Allt måste inte gå enligt den ursprungliga planen eller sluta med ett tryckfärdigt manus – du kanske plötsligt kommer på nya saker under skrivandets gång som kommer att påverka den slutliga textens innehåll och form. Kom ihåg att du alltid kan förändra, flytta och ta bort text i efterhand, men att en text som inte ens existerar inte kan redigeras.

ATT SÖKA INSPIRATION

Även om skrivandet är din favoritsysselsättning kan det ibland kännas som en närapå omöjlig uppgift de dagar du saknar inspiration: det här blir ingenting, ingen vill läsa det här, det är bättre att ge upp – kanske du tänker. Varje författare går igenom även svåra faser, men det lönar sig inte att ge upp. Både bra och dåliga tankar kan vara bra att dela med andra – t.ex. i en skrivargrupp eller en skrivarkurs. Stöd av andra och bra diskussioner är viktiga, annars kan författarskapet kännas rätt ensamt. Inspiration finner du dessutom ofta genom utbyte med andra.

YRKESKUNSKAPEN PÅVERKAR LÄSAREN
Textens finslipning är ett viktigt steg i utgivningsprocessen och det kan vara nödvändigt att få stöd vid finslipningen av textkunniga personer. Det är väl känt att man kan bli blind för sina egna textmissar eller ologiska formuleringar även om man gått igenom texten många gånger. Som författare är du proffs på ditt område och som proffs vill du bli tagen på allvar. Det är oerhört viktigt att boken publiceras med en bra text. Be så många läsare som möjligt att gå igenom din text och berätta vad de tycker om den. Både vänner och familj kan vara goda testläsare – men möjligtvis kan de var partiska och vi rekommenderar därför att du skaffar objektiv respons. När du befinner dig i slutskedet bör du därför kontakta en lektör som granskar din text med hänsyn till grammatik, stavning, interpunktion och som även ger dig respons på språket överlag, logiken i texten samt textens trovärdighet. Med hjälp av denna respons kan du utveckla och bearbeta din text tills den är helt klar.

UTGIVNING PÅ EGEN HAND

När du är så klar med ditt manus att du kan möta läsarna med det har du tagit ett väldigt stort steg i utgivningsprocessen. Att utveckla bokidén till ett bredare koncept och att omforma tanken till text är en lång och ibland rätt komplicerad process som du har investerat massvis med tid och arbete i. Nu är det dags att slutföra projektet och få ut boken i bokhandeln!

Egenutgivning är ett lätt, snabbt och effektivt sätt att få ut den egna boken i bokhandeln på. I praktiken betyder det att varje författare kan publicera sin egen bok utan att innehållet i boken kritiseras eller förändras: som egenutgivare har du full rätt till din boks innehåll, utseende, utgivningsdatum och försäljningspris samt på så vis även till ditt honorar. Som publiceringsform har egenutgivningen vuxit till en stor favorit de senaste åren och många egenutgivna böcker har hamnat på bestsellerlistor världen över. Många författare som publicerat sina böcker i traditionella förlag väljer att ge ut på egen hand på grund av den konstnärliga frihet som egenutgivning innebär. Aspirerande författare får med hjälp av egenutgivning möjlighet att publicera sina böcker, vilket de möjligtvis inte hade haft i ett traditionellt förlag på grund av förlagens snäva nålsöga.

Det är idag väldigt lätt att ge ut sin egen bok eftersom egenutgivningsföretag erbjuder författare full service vid framställningen av boken – allt ifrån tryckning, försäljning och logistik. Författaren behöver ofta endast skicka in manuskriptet och titelns uppgifter – dessa förmedlas sedan till bokhandlarna. På så vis trycks boken på beställning.

Alla publiceringstjänster under samma tak

BoD – Books on Demand är en full servicepartner för alla egenutgivare. Du kan vända dig till BoD om du vill trycka din bok endast för eget bruk eller om du vill publicera din bok i bokhandeln. BoD har specialiserat sig på både print-on-demand, distribution och bokförsäljning och kan därför erbjuda författare alla slags tjänster som krävs för en professionell bokutgivning.

För bokutgivningen kan du välja mellan våra utgivningspaket BoD Classic och BoD Comfort. Bägge tjänster är publiceringstjänster men skiljer sig innehållsmässigt. BoD Classic rekommenderas för en lätt och snabb publicering i bokhandeln: Du skapar ett eget myBoD-användarkonto på www.bod.se, påbörjar ett bokprojekt, tillägger bokens uppgifter, laddar upp inlagan och omslaget, väljer ett försäljningspris, accepterar avtalen och skickar in en beställning online. Som författare bestämmer du själv över bokens design, utformning samt över tidpunkten för utgivningen.
Om du väljer BoD Comfort får du en personlig projektpartner som hjälper dig genom de olika stegen i ditt bokprojekt. Du kan skicka in dina tryckfiler per e-post eller ladda upp dem i ditt myBoD-användarkonto – din projektpartner kommer sedan att granska alla uppgifter innan tryck. Innan boken publiceras trycks ett visningsexemplar av din bok som sedan skickas till dig per post för granskning. Om du godkänner visningsexemplaret publiceras din bok och det skickas en startupplaga på fem exemplar till dig.

Du kan boka till olika författartjänster till bägge utgivningstjänster, enligt dina behov. Beroende på vilka tjänster du beställer skapar vi till exempel ett professionellt omslag, passande till den genre boken tillhör. Du kan även boka allt ifrån språkgranskning och korrekturläsning till en översättning eller illustrationer. Alla tilläggstjänster bokar du till som separata tjänster så att du som författare får ett helhetspaket för din bok.

Bokens väg till läsaren

När din bok genomgått alla steg som krävs och till slut blivit publicerad kan du vara stolt över dig själv! Du har gjort ett stort jobb och det är fantastiskt att din bok nu finns utgiven. När du ger ut din bok i egen regi via BoD är fördelen den att du inte behöver ta hand om varken katalogiseringen i bokhandeln eller försäljningen, eller leveransen till läsarna – BoD tar hand om allt detta åt dig. Vi katalogiserar din bok i bokhandlarna både i Sverige och internationellt, både som tryckt bok och e-bok. När läsaren beställer din bok i bokhandeln ser vi till att din bok blir tryckt och att den skickas till beställaren – du behöver inte ta hand om något här. Du kan bara följa din boks försäljningssiffror i ditt användarkonto och fokusera på marknadsföringen av din bok – och på att skriva nya böcker. Grattis, du är författare!

Kommentarer

 • Intresserad utav att skriva, två böcker. En svartsjukeroman, och den andra boken psykologifilosofiska texter.

  • Hej!
   Vänligen kontakta gärna vår kundservice på e-postadressen info@bod.se om du har frågor och du vill trycka eller ge ut din bok med BoD.

   Hälsningar
   Linda / BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält