Litterära evenemang 2019

Är du intresserad av att veta vad för spännande festivaler, mässor och evenemang inom bokbranschen som äger rum under 2019? Du kan vara utställare, besökare,…

Ett väldigt bra och effektivt sätt för dig som författare att marknadsföra dina böcker och texter är just att synas och höras på olika litterära evenemang. Det kan leda till otroliga möjligheter och många nya betydelsefulla kontakter. På litterära event befinner sig ofta bokbloggare, press och media som vill skriva artiklar och recensioner om din bok. Ju mer uppmärksamhet du får ju mer ökar din försäljning, i och med att din läsarskara ökar. Målet borde vara att nå ut till så många som möjligt inom just din målgrupp.

Försök att medverka på scen, i presentationer, i intervjuer, i utställningar och göra signeringar. Det är oerhört viktigt att göra skillnad och skapa ett varumärke av ditt författarnamn. Varför inte dela ut flyers där du informerar om dina verk, din Facebooksida, ditt Instagramkonto, din webbsida och eventuellt konton i andra sociala medier? Vill du få nya kontakter inom bokbranschen så är det på litterära event du skall söka dem. Förutom alla olika konton på sociala medier, författarforum, bokbloggar, föreningar etc. som finns online, så är det dessa litterära evenemang du bör ha koll på. Vi har ställt samman en lista, där du kan välja ut de festivaler, event och mässor som skulle kunna vara intressanta för dig.

 

Här ger vi dig lite tips inför 2019!


Januari

25 januari: Författardagen (Stockholm)
Författarcentrum Öst arrangerar Författardagen den sista fredagen i januari varje år. I år var 17 författare med på Bio Victor i Filmhuset på Gärdet.


Februari

8–11 februari: Smålands Litteraturfestival (Nässjö, Jönköping, Värnamo och Tranås)
Smålands Litteraturfestival, Smålit, blir varje år en stor succé. Eventet har i år växt ännu mer och har program på fyra olika orter. Förutom författarsamtal ordnas det uppläsningar, seminarier, workshops, utställningar, debatter och bokmässa i Jönköping. Vi finns på plats på bokmässan i år!

1517 februari: Winter Word Festival (Strömstad)
Festivalen är en årligen återkommande kulturfestival i Strömstad med lusten att läsa och skriva som utgångspunkt. Årets tema är MOD. Festivalen pågår under tre dagar och bjuder på spännande författarsamtal, livemusik och föreläsningar.

20 februari: Bokbranschdag (Stockholm)
Årets bokbranschseminarium äger rum på Nalen i Stockholm kl 13.30–17.00. Dagens seminarium leds av Josefine Sundström och avslutas med vinmingel och tilltugg.


Mars

2 mars: Berättarkrafts Bokmässa (Blekinge)
Blekinge bokmässa 2019 äger rum på Lokstallarna i Karlshamn. Författare, utgivare och litterära föreningar med koppling till Blekinge är varmt välkomna att delta på Blekinge bokmässa 2019.

2–3 mars: Malmö Seriefestival (Malmö)
Seriefestivalen intar återigen Malmö stadsbibliotek för att välkomna ca 1 500 besökare.

12 mars: Läromediamässan (Örebro)
En inspirerande eftermiddag mellan kl 13.00–17.30 för dig som vill få full koll på läromedelsutbudet, lyssna på en tankeväckande föreläsning och inspireras till ett bättre jobb.

1416 mars: Littfest (Umeå)
Littfest är den största litteraturfestivalen i norra Norden med 19 000 seminariebesök och över 150 inbjudna medverkande under tre intensiva festivaldagar. Genom seminarier, föreläsningar, utställningar och föreställningar erbjuder Littfest nya former av utbyten mellan författare, förläggare, kritiker och läsare.

19–21 mars: Tidningen Vi:s Litteraturbåt (Stockholm)
2019 års upplaga av Vi:s Litteraturbåt är den 21:a i raden. Som traditionen kräver, bjuds det på god litteratur, god mat och goda vänner. Tidningen Vi anordnar ett magiskt litteraturdygn. Båtresan går till Åbo tur och retur.

19–22 mars: Världspoesidagen (Malmö/Lund)
Världspoesidagen den 21 mars firas i Malmö och Lund i ett brett samarbete och med internationella gäster från hela världen, uppläsningar och litterär salong och översättarsamtal. Mer information finner du på Facebook.

21 mars: Poesidagen (Stockholm)
Världspoesidagen, en hyllningsdag till poesikonsten, instiftades 1999 av Unesco för att inspirera organisationer på nationell och internationell nivå att arbeta för att ge poesin en större roll i samhället. (Eventet genomförs oftast på Världspoesidagen den 21 mars.)

22–23 mars: Poesimässan (Stockholm)
Ett trettiotal förlag och utställare finns på plats och visar upp och säljer böcker och tidskrifter. Cirka trettio programpunkter äger rum under de två dagarna. Poeter läser ur sina böcker och förläggare och andra samtalar kring poesi.

23 mars: Hemgårdens Bokmässa (Borås)
Syftet är att lyfta fram lokala författare och att skapa intresse för läsandet och skrivandet. I år samarbetar Hemgårdens Bokmässa med Borås Tidning och Glimmergumman.

23 mars: Bokmässan Dalarna (Falun)
Bokmässa på Kulturhuset tio i centrala Falun. Här kan du mingla runt bland förlag och författare, lyssna på författaruppläsningar samt föreläsare.


April

6–7 april: Stockholms internationella seriefestival (Stockholm)
Eventet bjuder på scensamtal, seminarier, utställningar, filmvisningar, en seriemarknad och workshops i Kulturhuset Stadsteatern. Serieskapare från flera världsdelar gästar eventet.

78 april: Litteraturkryssning med Sverigeförfattarna (Stockholm)
Sverigeförfattarna ger dig som har författardrömmar, som älskar att läsa, eller bara vill inspireras både verktyg och idéer under en späckad litteraturkryssning.

712 april: Litteralund (Lund)
Litteralund är Sveriges största bokfestival för barn- och ungdomslitteratur och en del av kulturverksamhet i Lunds kommun. Konferens, öppet program, skolprogram och illustratörsworkshops. Det här är Litteralund 2019!

1314 april: Gotlands Bokmässa (Visby)
Mässan hålls i Almedalsbiblioteket mellan kl. 11-16 båda dagar.


Maj

maj: Sigtuna Litteraturfestival (Sigtuna)
Sigtuna stad fylls med spännande möten mellan författare och läsare, litterära aktiviteter och god mat. Utöver samtal, föredrag och workshops kan du njuta av Sigtunas vackra miljöer, fina butiker och restauranger. Datum ännu ej bekant.

9–12 maj: Textival Litteraturfestival (Göteborg, Alingsås, Mollaryd)
Textival Litteraturfestival 2019 går under rubriken Intimate Acts.

10–12 maj: Bok och Hav (Karlskrona) 
Karlskronas internationella litteraturfestival bjuder på ett riktigt kanonprogram med spännande författare, poeter, historiker, naturvetare och musiker.

25 maj: The Book Lounge (Norrköping)
Norrköpings nyskapande och kreativa litteraturevent. Nu har du chansen att mingla med författare från hela Sverige och andra inom branschen. Du kan höra dem prata författarskap, köpa signerade böcker, lyssna på författarsamtal och föreläsningar på scenen.


Juni

1 juni: Anarkistiska Bokmässan (Stockholm)
Återigen arrangeras den Anarkistiska Bokmässan i Stockholm! Välkommen att delta i seminarier, paneldiskussioner, workshops och filmvisningar.

29–30 juni: Skillinge Seriefestival (Skillinge)
Med Sveriges främsta serietecknare på plats bjuds det på ett smockfullt schema. Träffa favoriterna eller lyssna på nya tecknare.


Juli

6 juli: Litteraturfestival Glommen (Glommen-Falkenberg)
På Litteraturfestival i Glommens bygdegård kommer du att kunna träffa ett tjugotal författare inom olika genrer. Det blir litteratursamtal, signeringar och bokförsäljning.

25 27 juli: Bokdagar i Dalsland (Säffle, Åmål)
En festival där författare och läsare samlas för att dela med sig av det bästa inom bokbranschen.


Augusti

10 augusti: Feelgoodfestivalen (Mariefred)
Du träffar Sveriges härligaste författare, kan gå på skrivarskola, köpa böcker till specialpriser och tillbringa en härlig sommardag i vackra Mariefred!

18 augusti: Bokbordet Stockholm (Stockholm)
I samband med Stockholms Kulturfestival i slutet av augusti brukar Världens längsta bokbord dukas upp på Drottninggatan i Stockholm. 2018 blev inte bokbordet världens längsta, möjligen världens största, i och med att det bredde ut sig över Norra Bantorget, Norra Latins skolgård och norra delen av Drottninggatan. Därför bytte det också namn till Bokbordet Stockholm.


September

57 september: Kristianstads bokfestival (Kristianstad)
Bokfestivalen är ett av de mest besökta litterära arrangemangen i Skåne. Sedan starten 1999 har festivalen arrangerats årligen och alltmer ökat i omfattning. Varje år presenteras ett 40-tal författare, präglade av aktualitet och ofta med fokus på någon särskild tematik.

september: Småbus (Småland)
SmåBUS är en barn- och ungdomslitteraturfestival i hjärtat av Småland. Datum är ännu okänt.

september: Novellfest 2019 (Lund)
Sedan september 2015 arrangerar Litteraturhuset i Lund Novellfesten, en årligt återkommande novellfestival. Datum är ännu okänt.

2629 september: Bokmässan (Göteborg)
Nordens största kulturevenemang inom bokbranschen. I år är följande teman aktuella: jämställdhet, medievetenhet och sydkorea som hedersgäst.

2829 september: Crimetime (Göteborg)
Deckarfestivalen Crimetime Göteborg, som blev en succé 2018, återkommer till Bokmässan i höst. Det är Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur.


Oktober

12 oktober: Läs-och Skrivfest (Askersund)
En inspirerande dag i Litteraturens tecken. Fokus för dagen är skrivandets hantverk.

12– 17 oktober: Kiruna Bokfestival (Kiruna)
För att öka läslusten och intresset för böcker och litteratur bestämde sig 2013 Kiruna Stadsbibliotek och Kiruna Bokhandel för att göra en bokfestival tillsammans.

13 oktober: Skånska bokmässan (Lund)
Mässa, bokpresentationer, panelsamtal och mingel.

17–19 oktober: Vimmerby berättar (Vimmerby)
Den nya personliga litteraturfestivalen utanför storstaden. En blandning av internationella författare, kollegor, bokälskare och småländsk atmosfär.

18–19 oktober: LitterArt Gästabud (Nyköping)
Det bjuds in till en fullspäckad helg med konst och litteratur i Nyköping.

19 oktober: Västerås Litteraturfestival (Västerås)
En festival med det litterära samtalet i fokus. Samtal, utställare, författarsamtal, seminarium, författarscen och litterära godbitar för alla åldrar.

19 oktober: Mariefreds Litteraturfest (Mariefred)
Mariefreds Litteraturfest fyller 5 år i höst och är ett samarbete mellan Mariefreds Bokhandel, Mariefreds bibliotek, iMariefred.nu, Svenska Kyrkan, Strängnäs Humanistiska förening och Strängnäs Kommun m.fl. Här är även länken till Facebooksidan.

25–26 oktober: Bok & Bild (Luleå)
Konst- och litteraturfest som startade 1994. I år arrangeras den för 13:e gången. Årets tema är ”Hållbarhet”.

 


November

2 november: Göteborg Seriefestival (Göteborg)
Göteborg seriefestival är Seriefrämjandets nya festival för tecknade serier i Göteborg. Festivalen bjuder på utställningar, scenprogram och workshops för barn och vuxna, med särskilt fokus på unga.

6–8 november: Svenska Deckarfestivalen (Sundsvall)
Under tre dagar bjuder man därför in till nervkittlande möten mellan författare, läsare och lyssnare. Flera av Sveriges främsta och mest lästa författare inom kriminal-, thriller-, och deckargenren deltar!

22–23 november: Värmlands bokfestival (Karlstad)
Det här är festivalen för dig som gillar berättelser. Programmet innehåller allt från traditionell litteratur och föreläsningar till spelkultur, serier och praktiska workshops.

23 november: Kronobergs bokmässa (Växjö)
Kronobergs bokmässa är en mötesplats för författare och läsare. Efter 11 år har den blivit en självklarhet i Växjös kulturliv.

29 november: Lilla TellUs (Linköping)
I år är det premiär för Lilla TellUs – en helt ny barnboksfestival på Linköpings stadsbibliotek. Festivalen är helt och hållet riktad mot barn, deras vuxna och alla som arbetar med barn i åldrarna 0–9 år. 

30 november: TellUs, bok- och berättarmässa (Linköping)
TellUs är en mässa där berättelsen står i fokus. Det är alltså årets innerligaste mötesplats för berättelser.


December

7-8 december: SciFiWorld (Stockholm)
SciFiWorld på Stockholmsmässan i Stockholm lockar återigen skådespelare, författare och utställare från hela världen med allt inom film, spel & sci-fi.

TIPS!

Författarcentrum, Göteborgs Litteraturhus, Sverigeförfattarna och Akademibokhandeln lönar det sig att gå in och titta lite då och då, eftersom de anordnar olika aktiviteter inom bokbranschen. Forum för poesi och prosa organiserar evenemang på åtta olika orter i Västra Götalandsregionen under året. Några fler event som vi inte har nämnt hittar du eventuellt här.

Det händer säkert fler event under året och vi komplettera gärna listan om du tycker något fattas. Skriv gärna en kommentar nedanför i rutan.

Kommentarer

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält