Optimering av din e-bok för distribution och försäljning

Hur fungerar konverteringen av e-boken från den tryckta versionen och hur förbereder BoD ditt innehåll för digital publicering?

I den här sista delen av vår serie om e-böcker tittar vi på detaljerna: Hur fungerar själva konverteringen av e-boken på basen av dina tryckfärdiga PDF-filer och vad gör vi på BoD för att förbereda och anpassa din e-bok för digital publicering, distribution och försäljning?

Nu blir det tekniskt

Grunden för produktion av e-böcker är programmeringsspråket HTML, som även alla webbsidor på internet baseras på. En e-bok har mycket gemensamt med det du t.ex. tittar på nu när du läser den här bloggartikeln. Ur detta perspektiv ”fungerar” en roman som e-bok väldigt annorlunda än den tryckta boken, även om läsare av båda utgåvorna läser exakt samma berättelse.

Vad de flesta läsare inte ens lägger märke till eller tänker på är hur man utformar en bok: tryckta sidor läses vanligtvis uppifrån och ner, från vänster till höger, med en uppslagen bok har man två sidor bredvid varandra som vänds under läsandets gång. Därför behöver tryckta böcker en sidlayout som fördelar innehållet optimalt på sidorna.

Layouten i en e-bok däremot är flytande och flödesbaserad, precis som på en webbsida. Som i den här bloggen placeras innehållet helt enkelt uppifrån och ner. Det finns inga fasta sidbrytningar vilket gör att innehållet kan anpassas flexibelt till olika skärmstorlekar. Detta innebär både tekniska och kreativa utmaningar när innehållet i den tryckta boken ska anpassas till det nya mediet. Dessutom måste de många e-bokhandlarnas individuella riktlinjer beaktas vid konverteringen, likaså normerna för olika läsenheter.

Föreställ dig en ursprungligen dubbelsidig tryckt layout som ska kunna visas på ett vettigt sätt på en läsplatta (t.ex. iPad), en e-boksläsare som t.ex. Kindle och samtidigt på en mycket mindre skärm på en smartphone.

Bok och e-bok: den perfekta kombinationen

Hos BoD bestämmer du som författare själv priset, utformning och design på din tryckta bok. En genomtänkt layout eller ett särskilt typsnitt kan visuellt optimera innehållet och öka läsglädjen. Om bokens utformning och design passar ihop med bokens genre och innehåll, så kan ett högre försäljningspris vara acceptabelt för läsarna. Med BoD Classic eller BoD Comfort kan du enkelt skapa båda utgåvorna samtidigt.

En lyckad layout för e-boken måste utformas på annat sätt än den tryckta boken, för att bli bra. Regeln här är: ju mindre, desto bättre. Varje läsprogramvara, vare sig det handlar om e-boksläsare, läsplatta, dator eller smartphone, har sina egna regler för att visa texter och bilder. Om en e-bok har en layout som är för lik de tryckta boksidorna, så kan den skapa problem för läsprogramvarans regler.

När vi konverterar e-boken från din tryckfil, tar vi hänsyn till dessa detaljer och anpassar layouten därefter. Sidlayouten för den tryckta boken tas bort och innehållet presenteras på ett optimalt sätt för digitala läsare. Det här kan t.ex. leda till att ornament placerade i kanten på sidorna i den tryckta boken måste utelämnas i e-boken.

De flesta nätbokhandlare föredrar även en ”öppen” design för e-böcker utan föreskrivna typsnitt, teckenstorlek och radavstånd. Endast på detta sätt kan e-bokens layout flexibelt anpassas till olika skärmstorlekar för olika e-boksläsare/datorer/mobiler.

En särskilt högkvalitativ och exklusiv utformning/design är irrelevant för e-böcker, eftersom de som digitala produkter inte hålls i handen eller placeras i hyllan. Längre hållbarhet genom valet av inbindning är inte heller relevant. Därför är e-boksläsare kostnadsmedvetna köpare som noga överväger vad bokens innehåll är värt för dem, vilket du också bör tänka på när du bestämmer vad din e-bok skall kosta i nätbokhandeln.

Tryckt bok med dubbelsidig layout med ornament på kanten av boksidorna och e-bok med en design som är optimerad för visning på digitala skärmar.

Skapa en smart e-bok

E-bokläsare vill framför allt ha en smart, händig produkt som ger så mycket frihet och flexibilitet som möjligt när det gäller användningen. Man vill att e-boken ska kunna läsas i samma kvalitet på flera olika läsenheter, man vill kunna markera texter, söka begrepp och termer på internet medan man läser eller snabbt kunna hoppa fram och tillbaka i texten. BoD:s e-böcker ger dina läsare exakt denna flexibilitet med mervärde.

Fördelar med tryckt upplaga vs e-bok:

Tryckt bok

 • Mervärde genom högkvalitativ utformning, design och tryck.
 • Professionell typografie och design för en optimal läsupplevelse.
 • Du som författare kan formge och designa sidorna i inlagan helt fritt.
 • Produktionsoptimering leder till högre tillfredsställelse hos kunden.
 • Välbeprövat format, når fortfarande flest läsare, boken är bestående och oförgänglig.

E-bok

 • Mervärde genom klicknavigering och externa länkar.
 • Läsenhetsoptimerad layout, ”öppen” design som gör att man som läsare kan välja på vilket sätt man vill läsa.
 • Flödesbaserad layout, flexibilitet för läsaren, räckvidd genom läsenheternas kompatibilitet.
 • Försäljningsräckvidd genom handelsoptimering när e-boken konverteras.
 • En ny och modern generation läsare, omfattande marknadsföringsmöjligheter.

E-böcker optimeras för bred distribution

BoD:s e-böcker ger dina digitala läsare exakt den flexibilitet som denna målgrupp förväntar sig. Utifrån din tryckfil skapar vi en smart e-bok som på bästa sätt presenterar allt relevant innehåll i din titel.

Med DRM (Digital Rights Management) bestämmer du som författare exakt hur mycket frihet du vill ge dina läsare när de köper och använder e-boken. Med hjälp av DRM samt vår kostnadsfria övervakning av piratkopiering skyddar BoD dina rättigheter som författare och främjar säkerheten när det gäller upphovsrätten på internet.

Vår e-bokskonvertering är optimerad för ett så stort försäljningsnätverk som möjligt på alla relevanta plattformar och för visning av ditt innehåll på alla vanliga läsenheter. Vi  konverterar e-boken tekniskt och innehållsmässigt i enlighet med de handelsregler som har fastställts både generellt och specifikt för enskilda distributionskanaler på e-boksmarknaden.

Unikt för BoD: för varje e-bok kontrollerar vårt team om innehållet i den tryckta utgåvan har utformats optimalt för mediet e-bok och om det kan användas problemfritt på alla vanliga läsenheter.

För visst innehåll som t.ex. böcker fulla med matematiska formler som inte lämpar sig för en e-bok för distribution på alla plattformar, erbjuder vi konvertering och distribution i ett alternativt format, ePDF. Även här gäller mottot: med vår e-bokstjänst stödjer vi dig som författare så att du drar full nytta av e-boken.

Formatet ePDF har etablerat sig i första hand för spridning av vetenskapligt innehåll med komplex referensstruktur (index, register, etc.) och innehåll med matematiska symboler och tecken. Formatet kan också användas för en sidbaserad layout med många tabeller och figurer. Dessutom blir boken perfekt för citering. Distributionskanalerna och konverteringen anpassas till målgruppen läsare av digitalt publicerade vetenskapliga titlar och BoD erbjuder dig distribution via kanaler som är viktiga för detta format.

Sammanfattning

Den första delen av den här bloggserien visade hur digital publicering ger dig som författare större räckvidd. I den andra delen lärde du dig mer om hur man målgruppsinriktat förbereder bokens innehåll för digitala läsare.

Författare

Anna-Karin Winqvist

Anna-Karin Winqvist frilansar som översättare sedan våren 2020. Hon ger författare tips, råd och information angående olika teman inom bokutgivning på bloggen. När hon inte skriver så slappnar hon gärna av med en bra bok i soffan!

Kommentarer

 • Hej.
  Jag har skrivit en bok. En i mitt tycke romanbiografi. Tidigare har jag skrivit 11 fackböcker och varit redaktör för facktidningar. Tekniken har sprungit ifrån mig. Nu skriver jag bara upp och ner i Word. Och kan inte få rätt på hur jag ska sätta boken för att få den tryckt. Vill nog inte ge ut den, bara en liten upplaga för de närmast ”sörjande.”
  Hjälp, hur går jag vidare?
  Bästa hälsningar
  Birgitta Sivermark Wedberg

  • Hej!

   Vi kan erbjuda dig våra gratis Word-formatmallar som vi har i 10 olika format. De finner du på vår webbsida under Hjälp, Nedladdningar och fliken Mallar.
   Kontakta gärna vår kundservice för frågor på info@bod.se

   Vänliga hälsningar
   Linda / BoD

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält