Skriva en bok: Redigeringsfasen (3/4)

Jeanette Niemi är skrivarcoach och visar hur man som författare kan dela upp sitt arbete i mindre delar för att ta sig igenom hela långa…

05.04.2018 · Linda Reumann Skriva

Hon inspirerar och delar med sig av sin kunskap om kreativt skrivande genom kurserna på Kreationslotsen och är diplomerad skrivarcoach och webbredaktör. Hon hjälper författare med att skriva, överkomma sina motstånd, hitta skrivglädje och förverkliga sina böcker. Följ Jeanette i hennes serie på fyra delar där hon berättar om de olika fyra faserna i skrivprocessen; förberedelsefasen, den kreativa fasen, redigeringsfasen och avslutsfasen.

För dig som vill inspireras och lära dig mer om skrivandet och vad det innebär att ha ett skrivande liv så är hennes råd guld värda.

Redigera manusutkast till läsvärd bok

När ditt manusutkast är klart är det troligen inte tryckfärdigt eller färdigt att skicka till ett förlag. Oavsett hur du har arbetat i de två föregående faserna i skriv-processen (del 1 & del 2) har du en del redigeringsarbete kvar att göra innan ditt manus är klart. Hur mycket och vilket arbete du har kvar beror på hur du har arbetat. Har du arbetat en del med synopsis så kanske du finner att du inte har så stora luckor i dramaturgi eller upplägg. Har du arbetat mycket med dina karaktärer så kan du märka att gestaltning av karaktärer och dialoger känns trovärdiga. I redigeringsfasen är det alltså dags att kolla att texten håller på alla sätt för att ges ut som färdig bok. Det finns mycket att tänka på, här några steg som skapar kvalitet i ditt manus.

Läs igenom ditt manus
Nu är det dags att läsa igenom ditt manus från början till slut. Läs det som om det vore en färdig bok. Notera var du hittar luckor, där du vill lägga till och ta bort text. Förbered dig på att du kommer att få umgås med din text ganska många vändor under den här fasen för att få till det på ditt bästa sätt. Du kanske vill gå igenom det digitalt till att börja med men skriv också ut manus på papper och läs med pennan i hand. För varje gång du ändrar ditt sätt att läsa blir nya saker synliga för dig. Det kan vara från digitalt till papper eller byte av typsnitt t ex.

Kolla hantverket
När du har läst igenom manus och ändrat det mest uppenbara så finns där några viktiga saker att checka av. Kolla dramaturgi, scener, gestaltning, miljöer, karaktärer och deras utvecklingskurvor. Kolla om alla trådar följs upp eller om det finns lösa trådar och luckor. Det är svårt att hålla koll på en större textmassa och många parametrar på samma gång. Det underlättar att hålla fokus på en sak åt gången som t ex att välja perspektiv eller dialog för en genomgång.

Ta hjälp
Hur mycket du än försöker läsa din text objektivt så kommer du att bli blind för din text vid en punkt. Ett tips för att skapa objektiv läsning är att låta manus ligga och vila mellan läsningarna. Det kommer dock ta lång tid om du ska låta det vila månader mellan varje redigeringsomgång. Ta därför hjälp av andras ögon. Vana läsare som kan läsa ditt manus och ge dig återkoppling på texten. Du kan hitta testläsare bland skrivande och läsande vänner, grupper på t ex Facebook och även på olika skrivkurser. Låt gärna flera läsa. Ta gärna hjälp av en professionell läsare också. Oftast har man inte så många vänner som har kunskap att läsa manus professionellt. Anlita en lektör som kan läsa ditt manus och ge återkoppling på hur manus kan utvecklas på bästa sätt. Var noga med att kontrollera vad du får vid en lektörsläsning och även vilken kunskap och erfarenhet som den aktuella lektören har.

Finlir
Frestas inte av att peta i texten för tidigt. Att sitta med språkliga förändringar, grammatik och stavning är slöseri med tid innan du vet vad som exakt ska vara kvar eller ej. Dessutom är det lätt att känna sig produktiv för att man har gjort saker men om du inte har nytta av dem så är produktiviteten en illusion. Se till att ha gjort redigeringar enligt ovan innan du börjar peta.

Bild

Jeanette Niemi

Jag älskar att möta skrivande människor. Jag möter dig där du befinner dig i skrivandet och jag hjälper dig från den första tanken om att skriva en bok till dess du har ett färdigt bokmanus att lämna till förlag eller tryck. Oavsett var du befinner dig i världen. Hjälper dig till skrivglädje, kunskap och att överkomma dina hinder genom skrivresor, distanskurser och handledning. Driver också podcasten Skrivradion, Skrivboosten – din fria utbildning och en blogg med massor av skrivtips.

Jeanette Niemi är skrivpedagog, professionell coach och författare. Utbildad inom kreativt skrivande, litteraturvetenskap och även utbildad personal- och beteende-vetare. Driver skrivpedagog.se för skrivpedagoger utbildade i Sverige. Böckerna hittar du på hemsidan och mer om det formella kan du läsa på LinkedIn.

LYCKA TILL – HÅLL SKRIVGLÄDJEN LEVANDE!

 

Är du intresserad av att läsa de andra delarna så klicka på länkarna nedanför:

Del 1

Del 2

Del 4

Kommentarer

  • Hej, jag har funderat länge på att skriva en bok. Men då det var länge sedan man gick ut skolan. Så känns det inte som att man är lika bra på att skriva som när man gick i skolan. Jag vet att jag borde ha dragit igång mitt skrivande för länge sedan. Men jag antar att det är bättre sent än aldrig. Jag hoppas att du har möjlighet att höra av dig till mig. Då jag har en del frågor. Med vänlig hälsning, Layla Moretti

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält