Nominerad till Selmapriset

Som debutant har Jan C. Olsson blivit nominerad till årets Selmapris 2021, med sin bok Stulen identitet.

Det är inte alla pensionärer som lägger sin nyvunna frihet på golfbanan. Det finns en del som debuterar som deckarförfattare också. Jan C. Olsson till exempel.

Och det blev en debut som hette duga! Jan C. Olsson skickade in sitt manus till selmaprisets jury och gick direkt in bland de tio bästa egenutgivna böckerna under 2020. Vinnaren till Selmapriset utses den 15 april, men Jan vet redan att han tyvärr inte är en av de tre som gått vidare till final. Att komma med i listan bland de bästa 10 egenutgivna böckerna, är självklart ändå något att vara riktigt stolt över.

Men hur kom det sig att Jan, som tillsammans med frun Gunvi driver en äppelgård i Slöinge sedan 2004, helt plötsligt skrev en spänningsroman?
”Jag har alltid gillat att vara kreativ och under ungdomsåren skrev jag en del.”

”På senare år har jag målat tavlor”, berättar han. Familjen och vännerna blev förvånade när han gav ut en bok och dessutom berättade att han har fler på lut. ”De trodde nog att jag skulle tillbringa min tid som pensionär på gubbdagiset”, skrattar Jan och syftar på golfbanan.

”Under de år som jag jobbade som säljare, gjorde jag många bilresor genom Sverige och då fördrev jag tiden med att fundera ut synopsis till deckare”, berättar Jan. ”När jag väl började skriva, blev jag osäker och visste inte om det var så bra, så då skickade jag manuset till en lektör. Lektören var positiv och då fortsatte jag att arbeta med texten.” För att utvecklas vidare, gick Jan en skrivkurs på distans och det gav mersmak. ”Nu när vi har sålt gården, så kommer jag att ha mer tid för det här”, säger Jan och avslöjar att han helst skriver när han sitter framför TV:n. ”I Friggeboden är det för tyst!”

Debutboken ”Stulen identitet” har bra driv och bjuder dessutom på flera överraskande vändningar. ”De i bekantskapskretsen som läst min bok, tyckte att den var spännande”, säger Jan blygsamt. Du finner den i BoD Bokshop.


Det tog ungefär ett år att slutföra arbetet med den första boken och en uppföljare har Jan redan på gång. ”Jag har skrivit runt 200 sidor och den här gången handlar det om mord på en internatskola”, berättar han. Bok nummer två har alltså goda förutsättningar att bli lika spännande som nummer ett! ”I framtiden skulle jag gärna vilja skriva en TV-serie”, säger Jan som funderar på att gå en kurs i manusarbete också.

Den första juni går flytten till lägenheten i Falkenberg och efter det kommer Jan att få mer tid för sitt författarskap. Jan erkänner att han inte lagt så mycket möda på marknadsföringen hitintills, men har bestämt sig för att bli mer aktiv på den punkten framöver. ”Jag har varken facebook eller instagram, men jag ska se om jag inte kan få någon att hjälpa mig med det.”

Jan är mycket nöjd med att han valde BoD – Books on Demands tjänst ”Paket Ideal” för sitt manus. ”Jag fick hjälp med både omslagsdesignen och sättningen av inlagan och den färdiga boken blev väldigt snygg”, tycker Jan. Han betonar att en av drivkrafterna till att överhuvudtaget skriva en bok, var att få hålla det färdiga resultatet i handen och veta att det är det egna arbetet som finns där inom två pärmar.

Utformningen av din bok är avgörande för din boks framgång och utformningen kan vara komplex. Därför har vi på BoD skapat Paket Ideal: den perfekta kombinationen av tjänster som ger dig möjligheten att genomföra en professionell bokutgivning, till ett attraktivt pris. 

Paketet innehåller utgivningsprodukten BoD Comfort, Design av inlaga basic samt Omslagsdesign premium

Två råd har han till alla som också vill skriva en egen bok:
1. Bry dig inte om ifall det känns trögt, bara skriv! Förr eller senare lossnar det.

2. Anlita en lektör för att få veta om du är på rätt väg. Och sedan är det bara till att släppa oss kreativiteten! ”En scen ger en annan i huvudet”, förklarar Jan, ”och det, det är fantastiskt roligt!”

Författare

Carina Middendorf

Carina Middendorf älskar att läsa – och att skriva! Hon läser i princip alla genrer, men undviker science fiction och dystopier. Sedan hösten 2020 skriver hon på bloggen, bland annat om BoD:s författare där hon försöker klura ut vad de har för drivkrafter i sitt skrivande.

Kommentarer

Lämna ett svar

*Obligatoriskt fält